Baiba Broka piedalās bijušā vīra režisētajā filmā

© F64

No šodienas, 26. novembra, kinoteātros sāk demonstrēt režisora Gata Šmita un scenārista Jāņa Norda kopdarbu "Seržanta Lapiņa atgriešanās" – filma jau paguvusi piedalīties nozīmīgākajā kinofestivālā Āzijā – Pusanā Dienvidkorejā. Jaunā Rīgas teātra aktrisei Baibai Brokai filmā ir neliela, taču traģikomiska un spilgta loma.

Prieks strādāt pie bijušā vīra

Jaunajā filmā «Seržanta Lapiņa atgriešanās» piedalās vairāki Jaunā Rīgas teātra aktieri – Andris Keišs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš un Baiba Broka, kā arī patlaban ārpus Latvijas mītošā dziedātāja Lily (Linda Kalniņa). Nereti ir gadījumi, kad vīrs un sieva pēc šķiršanās gadiem ilgi viens uz otru tur ļaunu prātu, bet Brokas gadījumā viss notiek krietni veselīgāk – viņa ar prieku spēlē bijušā vīra, režisora Gata Šmita izrādēs un filmās.

Brokai filmā ir neliela loma – viņa atveido kāda uzņēmēja padoto –, kas montāžas laikā sarukusi vēl mazāka, taču aktrisei par to sirds nesāp. «Šajā gadījumā mana piedalīšanās filmā ir minimāla, tāpēc man šajā darbā bija maz ko mācīties vai pašai sev atklāt, bet filmēties Latvijā sanāk tik reti, ka tā bija lieliska iespēja atsvaidzināt savas prasmes un zināšanas. Turklāt Šmits darbojas koncentrēti, man patīk ar viņu kopā strādāt,» »VZ« stāsta Broka.

Atteikt nav gadījies

Broka atzīst, ka brīdī, kad jāizlemj par labu dalībai kādā jaunā projektā, veiksmīgai sadarbībai ar režisoru ir ļoti liela nozīme, taču visbūtiskākais ir scenārijs un tas, vai loma uzrunā. «Ar to mums Latvijā ir vislielākās grūtības: labu scenāriju nemaz nav tik daudz. Jā, dodot savu piekrišanu dalībai kādā jaunā projektā, ir iespējams arī kļūdīties, bet parasti intuitīvi pareizi jūtu, vai man konkrētajā darbā ir jāpiedalās. Dažkārt režisors mēģina aktieri ar konkrēto scenāriju iekārdināt, pierunāt, bet man tā nav gadījies, izvēli izdaru es pati. Pagaidām nav gadījies arī atteikt nevienam piedāvājumam filmēties, jo filmēts šobrīd Latvijā tiek ļoti maz un man izteiktie piedāvājumi ir bijuši interesanti,» stāsta aktrise.

Spēks komunikācijā

Jaunās filmas darbība risinās trīs augusta dienās Āgenskalnā, kur četri rīdzinieki no dažādiem sabiedrības slāņiem nonāk pārsteidzošā notikumu virpulī. Filmas anotācija sola asprātīgu mūsdienu Latvijas portretējumu. Brokai no savas šābrīža dzīves filmā gan neko nav izdevies ieraudzīt, jo viņa patlaban velta laiku ģimenei. Aktrises un viņas dzīvesbiedra, Jaunā Rīgas teātra skaņu režisora Gata Buiļa ģimenē aug divus gadus vecā meitiņa Barbara un astoņus mēnešus vecais dēliņš Teodors.

Broka neskumst, ka kāda loma teātrī šobrīd paiet garām, jo apzinās, ka daudzas skaistas lomas jau ir nospēlējusi un daudzas vēl nospēlēs, tāpēc šobrīd no sirds izbauda būšanu kopā ar bērniem. Viņa pati sev ir atklājusi, kur šajā gada tumšākajā laikā atrast prieku. «Prieks rodas komunikācijā vienam ar otru. Vajag runāties un satikties. Kādam ir slikts garastāvoklis, otram ir mazliet labāks, un runājoties garastāvoklis pamazām uzlabojas abiem. Daba šobrīd ir pret labu garastāvokli, jo jau pamostoties redzi, ka tāds kā vāks visam ir uzlikts virsū. Tāpēc ir jārunā. Tā, savstarpēji komunicējot, var tikt līdz Ziemassvētkiem, un pēc tam jau atkal kļūst gaišāk un viss ir kārtībā,» uzmundrina Broka.