Indra Burkovska: sieviete arī pēc 50 ir sieviete

© publicitātes foto

Atraktīvā kurzemniece, aktrise Indra Burkovska šonedēļ Nacionālā teātra jaunajā izrādē «Latgola.lv» pārtapusi par latgalieti Mari.

Tikmēr aktrises atveidotā Mirdza seriālā «UgunsGrēks» kļūst par arvien svarīgāku personu – šeptējas gan ar vīriešiem, gan pa politiku. Izrādās, ka abām šīm atšķirīgajām lomām ir kaut kas kopīgs – aktrisei pašai būtisks.

Latgalietē iemiesoties nebija grūti

Aktrise Indra Burkovska dzimusi Kuldīgā, taču Latgale viņai nav nezināms «kontinents» – no Latgales puses ir aktrises vīrs. «Cilvēki Latgalē ir atvērti un sirsnīgi, Kurzemē viņi, protams, nav sliktāki, bet noslēgtāki gan. Dvēseles plašums ir atšķirīgs,» »VZ« smaidot stāstīja Burkovska. Izmantojot latgaliešu dramaturģes, Baltinavas pašdarbības teātra vadītājas un aktrises Danckovītes (īstajā vārdā Anita Ločmele) viencēlienus «Ontans i Anne», «Kuozu goda jubileja» un «Ontans izaklaidej», jauno komēdiju «Latgola.lv» izveidojis režisors Valdis Lūriņš. «Man visas dzīves garumā arī gadās dažādas smieklīgas situācijas, bet neesmu tās pierakstījusi. Manā dzimtā šādi stāsti no vienas paaudzes otrai tiek nodoti mutiski, bet Baltinavā, lūk, ir talantīgi skolotāji, kas dažādas sadzīviskas situācijas pieraksta, un rezultātā ir radītas asprātīgas lugas,» par latgaliešu uzņēmību priecājās Burkovska.

Aktrisei taujā, vai viņa mirs

Burkovsku jaunībā uz ielas sveši cilvēki visbiežāk pazinuši saistībā ar slaveno televīzijas spēlfilmu «Ilgais ceļš kāpās» – tolaik pat taksisti viņu vadājuši bez maksas. «Man jau pašai šķiet, ka mani nepazīst, bet dažreiz izrādās, ka pazīst gan. Pagājušajā gadā bija ļoti smieklīgs gadījums –nepazīstama sieviete man pienāca klāt uz ielas un jautāja, vai es tiešām miršu. Domāju, ka cilvēkam kādas bēdas, un sāku gudri stāstīt, ka kādreiz jau mēs katrs mirsim... Biju piemirsusi, ka pirms kāda laiciņa safilmējām «UgunsGrēka» sērijas, kurās Mirdza gatavojas uz miršanu. Tajās dienās šīs sērijas acīmredzot tika rādītas televīzijā, bet es tikai vēlāk sapratu, ka sieviete man jautā par seriālu,» atminējās Burkovska. Viņa labprāt šo to aizgūtu no seriāla Mirdzas, piemēram, drosmi un mērķtiecību. «Es pati bieži paeju malā – daudzās situācijās, kurās vajadzētu, piemēram, noskaidrot attiecības līdz galam, nobīstos, bet Mirdza ne. Tiesa gan, šo to no Mirdzas jau esmu aizguvusi. Bieži vien ir tā, ka tikai pēc kāda laika pamanu, – o, tas ir noticis, arī es pati, spēlējot šo lomu, esmu kļuvusi mazliet drošāka. Tā mijiedarbība jau notiek neapzināti.»

Pēc 20 gadiem dzīve nebeidzas

Aktrise ar lielu interesi spēlē gan «UgunsGrēkā», gan jaunajā komēdijā «Latgola.lv». «Abās šajās tik atšķirīgajās lomās ir vienojošais elements – man kā aktrisei tā ir misija parādīt, ka sievietes arī pēc 50 gadu vecuma jūt, dzīvo, mīl, viļas, pieļauj kļūdas un tās labo. Viņas nav norakstāmas, bet ir pilnasinīgas būtnes. Nav tā, ka pēc 20 gadu vecuma sievietei dzīve beidzas. Man ir svarīgi, ka varu to ar savām lomām parādīt,» uzsvēra Burkovska.

Svarīgākais