Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Zvaigznes

Baumo par Zanes Dombrovskas seksuālo orientāciju

© F64

Aktrise un dziedātāja Zane Dombrovska nesen klajā laidusi savu mīlas dziesmu disku, kuru prezentējot koncerttūrē apbraukājusi vairākas pilsētas.

Albums ir mīlas melodiju pārpilns, taču pati Zane nekur nav manīta kopā ar mīļoto vīrieti, kas viņu būtu spārnojis uz šīm maiguma izpausmēm. Kam īsti dziedātāja velta šīs atklāsmes?

Visu atklāj dziesmās

«Mīlestība ir tik dažāda, pārsvarā – katram citāda,» vēl pirms nepilna mēneša atzina dziedātāja un jaunā aktrise soloprogrammas pa Latvijas pilsētām īpašajā noslēguma koncertā «Iemīlējusies». Tā pieteikums intriģējoši vēstīja: «Patiesības stunda ir situsi! Zanes Dombrovskas atzīšanās!» Gaidīto sirdi plosošo mīlestības atklāsmju vietā Dombrovska sanākušajiem klausītājiem dziedāja sava jaunā albuma «Es... un tu...» dziesmas, kas tapušas pēdējo divu gadu garumā. «Es intervijās un arī privātās sarunās nekad neprotu runāt par mīlestību, man tas ir ļoti grūti. Varbūt tādēļ es par to rakstu dziesmas – mūzika ir mana saruna par mīlestību,» dziedātāja atklāj žurnāla «Santa» februāra numurā. «Dziesmas ir par mīlestības tēmu, bet tās ir viegli ironiskas un skumjas, jo mīlestībā jau viss nav tikai skaisti, vai ne? Bez domām par mīlestību un bez mīlstības pieredzes nekas nevar rasties. Arī manas dziesmas skan no mīlestības. Bet es vairs neesmu tik jauna, lai aprobežotos ar romantisku sajūsmu, jo esmu jau ieraudzījusi un iepazinusi mīlestības dažādās sejas...» atzīstas dziedātāja.

Kurš no brāļiem mīļāks?

Kopā ar Dombrovsku uz skatuves spēlē arī brāļi Oskars un Raimonds Petrauski, kuri ir no dziedātājas dzimtās pilsētas Auces. Pēc »VZ« rīcībā esošās neoficiālās informācijas, kādu laiku abi brāļi kopā ar Dombrovsku īrējuši vienu dzīvokli. Kādā no intervijām Dombrovska visai atklāti pauž savu apbrīnu par Petrauskiem, norādot, ka viņi ir ne tikai fantastiski mūziķi, bet arī vīrieši. Arī banketā pēc Raimondu dienas koncerta Latvijas Nacionālajā teātri Zane visu vakaru uzturējās tieši abu brāļu sabiedrībā. Nav brīnums, ka sabiedrībā cirkulē baumas – meiteni ar brāļiem saista kaut kas vairāk par vienkārši draudzību. «Ak Dievs! Nē, mūsu attiecības nav tādas, mēs kopā pavadām ļoti daudz laika un esam labi draugi. Taču dzīvojusi ar viņiem zem viena jumta es neesmu, tiesa, uz vienas ielas gan esam dzīvojuši,» sarunā ar »VZ« šīs baumas centās atspēkot Dombrovska.

Baumo par mīļoto sievieti

Aktrise un dziedātāja Dombrovska uz publiskiem pasākumiem dodas reti un arī tad pārsvarā kopā ar saviem skatuves kolēģiem. Kopš Dombrovska ir parādījusies uz skatuves, viņai līdzās nekad nav manīts kāds mīļotais vīrietis. Kāds no Dombrovskas bijušajiem skolasbiedriem »VZ« pauda kaut ko līdzīgu pārliecībai, ka dziedātāja savas mīlas dziesmas ir veltījusi sievietei.

Pārceļoties no Auces uz Rīgu, dziedātāja bijusi ļoti klusa un puiciska. Neraugoties uz to, ka skolas puiši viņai mēģinājuši «piecirst», Zane viņus esot uztvērusi kā vienkārši «tusiņa» biedrus. Brīžiem šķitis, ka meiteni vairāk interesējot citas sava dzimuma būtnes, par kurām viņa vienmēr centusies uzņemties aizbildniecību. Par to, ka šīs baumas varētu būt patiesība, var secināt, arī lasot intervijas ar Dombrovsku. Tā, piemēram, kādā intervijā žurnālam «Patiesie Stāsti», stāstot par otrā albuma tapšanas procesu, Zane pauž: «Protams, ir jau tādi grūtie brīži, kad liekas: viss, es vairs nevaru, man vairs nav spēka... Taču, kā saka mana draudzene: «Pie tevis nāk lielas lietas, tikai pirms tām tev tas «cietais rieksts» ir jāpārkož... »»

Kā apliecina zinātāji, tam, ka dziedātāja uztur īpaši draudzīgas attiecības ar sava dzimuma pārstāvēm, iespējams, ir meitenes traģiskās bērnības sekas. «Kad man bija desmit gadu, es zaudēju mammu. Un tas man izrāva pamatu zem kājām, kā ar izkapts vēzienu...» atklāj Dombrovska. «Visus šos gadus esmu mēģinājusi uzbūvēt sev jaunu pamatu, uz kā stāvēt. Šis pamats ir cilvēki. Tie, kurus dzīvē sastopu un kuri man ir ļoti daudz palīdzējuši.»

Viltus skūpsts ar Gunāru

Dombrovska ir viena no retajām latviešu dziedātājām, kuras fotogrāfijas dzeltenajā presē tikpat kā nav redzamas. «Man ļoti nepatīk smalko aprindu «tusiņi», es no tiem maksimāli izvairos, jo neprotu tā smalki un mazliet māksloti izturēties,» atzīstas dziedātāja. «Esmu augusi laukos, Aucē, – man ir īsta lauku audzināšana, kuru es jokojot saucu par slikto audzināšanu, jo reizēm tā apgrūtina dzīvi.»

Tomēr fotogrāfija, kurā dziedātāja savulaik bija redzama, kaislīgi skūpstoties ar bijušo «dzeguzēnu» Gunāru Kalniņu, daudzu atmiņā paliks vēl ilgi. Tolaik tika baumots pat par abu iespējamajām kāzām. Puisis, par kura netradicionālo seksuālo orientāciju mēļo jau izsenais, pērn pameta Latviju un devās uz Spāniju kopā ar savu vairāk nekā vienkārši labu draugu Danielu. Tikmēr Dombrovska sava jaunā albuma dziesmā ar nosaukumu «Es tev meloju» dzied: «Ar vienu smaidu es protu tevi noburt. Ar vienu mīļu vārdu tu esi manējais. No viena skūpsta tu gribi manās rokās. Tu tici, tici, tici man. Tas ir nežēlīgi, jo es tev meloju, draudziņ. Es tevi piemānīju. Acīs skatoties, tev meloju, ka mīlu. Tā diemžēl notiek, viss dzīvē atkārtojas. Tā notika ar mani – jā, notika ar mani.»

Ja runā, tātad ievēro

Šobrīd Dombrovska aktīvi nodevusies studijām, lai pilnveidotu savas aktrises dotības. Sarunā ar »VZ« dziedātāja par visām baumām vien pasmējās – arī to, ka viņu saista intīmas attiecības ar kādu draudzeni, Dombrovska uztvēra ar vieglu ironiju. «Varbūt kādam no maniem skolasbiedriem ir kaut kādas vēlamās fantāzijas vai nerealizēti sapņi. Es gan varu šoreiz tikai apbēdināt, ka tas ir pilnīgs sviests. Lai jau katrs domā, ko grib! Ja jau runā, tātad ievēro,» uzskata Dombrovska. Albumā esošās dziesmas esot vienkārši par mīlestību: dziedātāja kā aktrise iespaidojoties no dažādām lomām un tēliem, tos iznesot uz skatuves. «Tas, ka es dziedu mīlas dziesmas, nenozīmē, ka es tās kādam veltu. Taču manā dzīvē ar mīlestību viss ir kārtībā,» norāda dziedātāja.