Ančevskim sola ar kurpi, Rafalsonam nākas bēgt no tirgus

© F64

Četrus vakarus nedēļā skatītāji var sekot līdzi pašmāju seriāla «UgunsGrēks» varoņu gaitām.

Izrādās, ka televīzijas skatītājiem realitāte dažkārt sajūk ar ekrānā redzamo, un aktieriem nereti nākas skaidroties par savu varoņu sastrādāto: Ģirts Ķesteris taisnojas par Leona nedarbiem, Jakovs Rafalsons pēc Vadima nošaušanas nevar mierīgi nopirkt zivi, Mārtiņam Freimanim jāsamierinās, ka jaunā paaudze pazīst viņu tikai kā Oto, bet Veronika Plotņikova par Serafimas lomu aptiekā saņem atlaidi.

Sola ar kurpi pa muguru

Aktieris Ainārs Ančevskis (seriālā viņš atveido advokātu Aleksi) atzīst, ka ik pa laikam kāds uz ielas viņu sauc par «slikto Aleksi». Ančevskim tādās situācijās esot svarīgi paskaidrot nevis to, ka tā ir tikai loma, bet to, ka Aleksis nav nemaz tik slikts: «Latvietis praktiskais, protams, tādu kā Aleksis gribētu redzēt cietumā, bet paskatīsimies, kā tad notiek dzīvē saistībā ar G-24 kredītu vai citām mahinācijām. Cietumā kāds sēž? Nesēž! Tāpēc lai arī seriālā ir kā dzīvē – jo lielāks žuļiks, jo slaidāka gaita.»

Ančevskis stāsta, ka ne vienu reizi vien viņam pazīstami cilvēki puspajokam teikuši, ka, ja nepazītu aktieri dzīvē, viņš «dabūtu ar kurpi pa muguru». «Viegli jāuzmanās,» smejoties nosaka Alekša lomas atveidotājs. Pirms kāda laika Ančevskis pamanījis, ka kāda veikala Valdemāra ielā kasierītes kopš iejušanās Alekša lomā sākušas nelaipnāk apkalpot, bet nu situācija jau esot uzlabojusies. «Kasierītes kļuvušas laipnākas, vai arī es kaut kā netrāpos uz dusmīgo maiņu. Pirms kāda laika gan viņu izpausmēs varēja just nepatiku un nosodījumu,» »VZ« stāsta aktieris.

Ķesterim iesaka padomāt par bērniem

Aktieris Ģirts Ķesteris, kurš seriālā «UgunsGrēks» iejūtas gan Leona, gan Fēliksa lomā, sarunā ar »VZ« stāsta, ka visu laiku tiekot sabārts par to, ka ne tā izturas pret krustmāmiņu vai dara pāri Martai. «Diezgan bieži eju uz Matīsa tirgu pēc labiem mārrutkiem, kādas zivs vai ziediem un vienā tādā reizē patrāpījos ceļā dūšīgai sieviņai, kura teica, ka es esmu labi noaudzis, dūšīgs puisietis, kam vajadzētu domāt par ģimeni un bērniem, par normālu dzīvi, par to, kā es izturos, esmu slikti audzināts un nekaunīgs. Sākumā pat nesapratu, ka tas ir adresēts man. Noklausījos un apsolīju laboties. Ar šādām izpausmēm ir jārēķinās, ja piedalies seriālā un ar televizora starpniecību pats piekrīti tādā teju vai valstiskā līmenī kļūt par vienu no ģimenes locekļiem,» prāto Ķesteris, mazliet ironiski piebilstot, ka šaut uz viņu vai sadot pa seju gan neviens nemēģinot.

Rafalsonu uzskata par nošautu

Aktieris Jakovs Rafalsons, kurš seriālā iejūtas kolorītā Vadima tēlā, atzīst, ka ar daudziem interesantiem gadījumiem reālajā dzīvē saskaras jau kopš šā pašmāju fenomena filmēšanas sākuma. «Reiz, vēl «Neprāta cenas» laikā, seriālā bija situācija, kad visi Vadima konti tika iesaldēti, un tajā laikā biju devies uz «Baltic Beach Hotel» baseinu. Papeldēju, padzēru tēju un sniedzu oficiantam savu kredītkarti, lai norēķinātos. Viņš pilnīgi nopietni jautā: «Vai jūs zināt, ka jūsu konts ir iesaldēts?» Es satraukts viņam prasu, kā tas ir iespējams, bet viņš man mierīgi atbild, ka vakar to rādīja pa televizoru. Sen nebiju tā smējies,» atminas Rafalsons, kas par šādu atjautību puisim dzeramnaudā esot atstājis piecus latus.

Dzīva interese par Vadimu esot jūtama arī tirgū. «Man bija uz mēnesi jādodas viesizrādēs, tāpēc seriālā mani nošāva, ar domu, ka pēc viesizrādēm atgriezīšos savā lomā. Kādā svētdienā biju aizgājis uz tirgu un gribēju nopirkt zivis, kad pārdevēja pacēla acis, lai uzklausītu manu vajadzību, pa visu tirgu sulīgi noskanēja: «Bļ**, on živ!»*. Viņa bija tik priecīga, ka neesmu nošauts. Es pieliecos, nemanāmi aizrāpoju līdz nākamajai vitrīnai un skrēju prom, jo mani jau vēroja viss tirgus,» smaidot stāsta Rafalsons.

Plotņikovai aptiekā piešķir atlaidi

Aktrise Veronika Plotņikova (seriālā iejūtas atraktīvās Serafimas lomā) atzīst, ka līdz ar filmēšanos krietni pieaugusi viņas atpazīstamība un cilvēki uz ielas nekautrējas dalīties savās sajūtās. «Piemēram, pēc divpadsmit stundu ilgas darba dienas nogurusi un ne pārāk labā noskaņojumā eju pa ielu, man nāk klāt un saka – o, tu esi tik jautra, tik amizanta! Protams, tas uzlabo omu, tā ir enerģijas apmaiņa,» sarunā ar »VZ« atzīst aktrise.

Dažkārt Serafimas popularitāte pēkšņi vainagojas arī ar materiāliem ieguvumiem. «Kad sāku filmēties seriālā «UgunsGrēks», mani sāka atpazīt arī aptiekā. Reiz aptiekāre, kurai ļoti patīk seriāls, ilgi, ilgi dalījās ar mani savos vērojumos par aktieru darbu un beigās piešķīra manam pirkumam 30% atlaidi,» smaidot atceras Plotņikova.

Iztaujā par Helēnas gredzeniem

«Filmēšanās seriālā manu ikdienas dzīvi īpaši nav mainījusi, un pastiprinātu uzmanību nejūtu, lai gan bija aizkustinošs gadījums. Es ar bērnu biju izgājusi pastaigāties un dzirdu, ka divas jaukas astoņus un desmit gadus vecas māsas, kas dzīvo kaimiņos, runā par «UgunsGrēku», apspriež arī Viktoriju un, to darot, skatās uz mani un smaida,» »VZ« stāsta aktrise Inga Misāne, kas seriālā atveido Viktorijas lomu.

Kādu pusstundu abas meitenes savā starpā spriedušas par Viktoriju, viena otru laiku palaikam mudinot – nu, pajautā! Vecākā māsa saņēmusi drosmi, nākusi klāt un jautājusi, vai Inga gadījumā nav Viktorija no «UgunsGrēka». «Teicu, ka esmu, un jautājumi sāka birt cits pēc cita. Visvairāk meitenes interesējās par to, vai Helēna tiešām pērk tik dārgus gredzenus un vai bučošanās seriālā notiek pa īstam. Abas stāstīja, ka jau pirms kāda laika gribējušas mani uzrunāt, bet mamma teikusi, ka tas nevar būt, ka viņiem tuvumā dzīvo Viktorija. Varbūt es esot Viktorijas māsa vai arī vienkārši viņai līdzīga. Daudziem kaut kā liekas, ka «UgunsGrēka» aktieri jau nu nedzīvo kā visi citi, bet mīt kādās viesnīcās vai citos greznos apartamentos,» smaidot stāsta Misāne.

Bērni nezina, kas ir Freimanis

«Man nu jau skaidrs ir tas, ka mazi ķipari pilnīgi noteikti nezina, kas ir Mārtiņš Freimanis, bet pavisam droši zina, kas ir Oto. Tas ir jāpieņem. Iespējams, viņi kopā ar vecmāmiņām katru vakaru skatās «UgunsGrēku» un tāpēc tā arī ir,» sarunā ar »VZ« atklāj mūziķis Mārtiņš Freimanis, kurš seriālā redzams kā Oto.

Diezgan bieži mūziķim prasa, kas seriālā notiks tālāk, un īsti netic, kad viņš atbild, ka tiešām nezina, bet citādi Freimanis dzīvojot diezgan mierīgi un viņu uz ielas neviens dzīvot nemāca. «Edgara (Freimaņa iepriekšējā loma seriālā) laikā gan gadījās tā, ka kāds tantuks uz ielas nāca klāt un teica – Edgar, tu saproti, ka tā Marta tevi krāpj? Dari taču kaut ko! Nu es arī padevīgi piekrītu, ka mēģināšu darīt kaut ko lietas labā. Nav jau jēgas skaidrot, ka tā ir tikai loma. Seriāla pastāvīgie skatītāji asociē aktierus ar viņu lomām. Mēs katrs mēģinām atrast veidu, kā aizbēgt no skarbās realitātes, labāk taču redzēt, ka kādam citam iet sūdīgi, nevis to, ka pašam ir sūdīgi,» saka Freimanis.

* «Bļ**, viņš ir dzīvs!» (krievu val.)

Svarīgākais