Aisha vārdadienu svin Itālijas kalnu kūrortā

© Elfrīda Karimova

«Pagājušajā gadā latviešu šeit bija daudz vairāk,» secina kāds tautietis, malkodams itāliešu alu Motolino kalna krodziņā ar nosaukumu «Meeting Point». Tas tiesa, taču arī šogad Itālijas kalnu kūrortā Livinjo bija manāmi daudzi latvieši, tostarp Eirovīzijas nacionālās atlases uzvarētāja Aisha ar savu draudzeni Olgu Rajecku.

Gan pērn, gan aizpērn Alpu kalnu kūrortā Livinjo it visur skanēja latviešu valoda un to droši varēja dēvēt par kalnu slēpotāju tautas – latviešu – otro mītnes zemi. Šogad marta sākums uz sniegotajām ārēm atvilinājis dažus tūristu autobusus un individuālos ceļotājus, tomēr vērīga acs pamana Latvijas mūzikas industrijas lielzivis un zivtiņas, piemēram, Aishu un Olgu Rajecku.

»VZ« bija liecinieki tam, kā krodziņā «Meeting Point» ieslēpo Olga Rajecka un tūdaļ pasūta populāro dzērienu bombardino: tas ir karsts olu liķieris ar rumu, kam virsū uzzieķēts krietns pikucis putukrējuma. Kā smejas baudītāji, šim dzērienam ir divi labumi: no tā var gan piedzerties, gan paēst. Olgas kabatā iedžinkstas telefons, un viņa skaļi izlasa atceļojušo īsziņu, ko, izrādās, sūtījis viņas mīļotais vīrietis. «Apsveikums Sieviešu dienā,» priecīgi paziņo Olga. Kaut arī viņas puisis, kā pati saka, ir «1982. gada izlaidums», viņš ir uzmanīgs un mīļš, tāpēc neaizmirst Olgu apsveikt svētkos.

Arī Aisha saulainajā Livinjo ir viena: nesen šķīrusies no drauga, taču nobēdājusies neizskatās. Viņa Livinjo kalnu kūrortā jau bijusi 2007. gadā un kopš tā laika jūtas iemīlējusies šajā latviešiem tik svarīgajā pilsētiņā. «Man tik ļoti patīk viss itāliskais,» Aisha mīļi smej. «Es varētu visu laiku baudīt tās olīvītes, piciņas, sieriņus... Man patīk itāliešu valoda, saule, gaiss, debesis – viss!»

Livinjo apartamentos, kur apmetusies dziedātāja un viņas autobusa biedri, pagājušajā piektdienā, 12. martā, Aisha nosvinēja savu vārdadienu, proti, Aijas. Ko meitene lika galdā? «Paštaisītu siera torti,» atbild Aisha, «un tā ir pavisam vienkārša. Visas sastāvdaļas es atvedu no Latvijas, un galvenās ir Filadelfijas siers un sausie cepumi.» Atlika tikai salikt kārtās kopā ar dažām citām sastāvdaļām, un kūka bija gatava. Vēl bija jānopērk labs itāliešu vīns, kas Livinjo ir nepieklājīgi lēts, un dzīres varēja sākties. Nākamajā dienā sekoja atpakaļceļš uz Latviju, un Aishai nemaz negribējās atgriezties: atkal sāksies ikdienas rutīna, jo vajadzēs gatavoties Eirovīzijas dziesmu festivālam.

Foto:

aisha saulojas.jpg

SAULES PELDES. Nule «Eirodziesmas» konkursā panākumus guvusī Aisha bauda mirklīgu atpūtu Motolino trases krodziņā «Meeting Point».

aisha un olga.jpg.

BOMBARDINO MEITENES. Olga Rajecka un Aisha bauda karsto, saldo un stipro bombardino, apspriežot gluži sievišķīgas problēmas.

aisha eed bombardino.jpg

LABS BALSIJ. Stāsta, ka bombardino esot labs balsij: atliek tikai izskalot rīkli ar šo dzērienu (ēdienu?), lai balss kļūtu mīksta un samtaina. Tāpēc Aisha izmēģina jauno balss un pašapziņas uzlabošanas metodi, jo uzstāšanās «Eirodziesmas» konkursā viņai pašai neesot patikusi.

aisha un arklins.jpg

PIRMIE SOĻI. Slēpot arkliņā, kas ir viens no pirmajiem slaloma mācīšanās soļiem, Aisha prot jau sen. Bet pakoķetēt taču arī vajag, vai ne?

aisha un brize.jpg

JAUNS DUETS? Roka dinozaurs Aivars Brīze, kurš uz Livinjo brauc jau septīto gadu, Aishu mīļi dēvē par meitiņu. Viņiem kopīga ne tikai kalnu, bet arī dziesmas mīlestība.

briize un policists.jpg

DRAUDZĪGI. Livinjo policisti ir draudzīgi un izpalīdzīgi. Kaut arī ar angļu valodu viņiem ir grūtības, šo robu aizpilda laipns smaids un gatavība nofotografēties arī ar nepazīstamu rokzvaigzni, kāds Itālijā neapšaubāmi ir Aivars Brīze.

livinjo no augsas.jpg

PILSĒTIŅA KĀ DESIŅA. Starp kalnu grēdām kā apetītlīga desiņa izlocījusies Livinjo saulainā pilsētiņa. Braucot augšā ar gondolu un skatoties lejup, atliek vien domāt par to, cik sīki izskatās cilvēki un to mitekļi – pretstatā diženajiem un mūžīgajiem kalniem.

Svarīgākais