Grodums meties uz fotomākslu

© Jānis Grodums

No šodienas, 5. marta, UPB galerijā Liepājā skatāma mūziķa Jāņa Groduma pirmā personālizstāde «Fotografē Jānis Grodums». Durvju rokturis, glāžu rindas, izlietne ar ūdens putām, lietus lāses uz automašīnas un saules aptumsums alus glāzē – tā pasauli redz Grodums.

Mūziķis, dziedātājs, fotogrāfs – tā starptautiskā fotoportāla «photo.net» privātajā profilā sevi definē pazīstamais «līvs» Jānis Grodums, kura rokās basģitāru pēdējos gados arvien biežāk nomaina fotoaparāts. Uz izstādes ielūgumiem rotājas mākslinieka darbs ar nosaukumu «Alus planēta». «Ja tev šķiet, ka savā dzīvē spēj kaut ko mainīt pats, tad tev tiešām tā tikai šķiet, jo ir skaidrs, ka liktenī jau bez tavas līdzdalības šīs pārmaiņas bija ieplānotas,» savu nostāju pauž Grodums.

Grodums ar fotografēšanu aizrāvies jau bērnībā, bet mūzikas dzīve ilgus gadus neesot ļāvusi nopietnāk pievērsties šai mākslai. Pēdējos gados, kad brīvā laika kļuvis vairāk, Grodums atjaunojis attiecības ar fotoaparātu, nu jau gan digitālo.

Atgriešanās fotopasaulē notikusi liktenīgi nejauši: ejot pa Liepāju, pa ceļu, kas mērots gadiem, viņš nejauši ievērojis, ka virs veikala, kurā būts nez cik reižu, atrodas neprātīgi skaists baroka stila balkoniņš. Kopš tā brīža «līva» rokās atkal ir fotoaparāts, un viņš sācis pastiprinātu uzmanību pievērst it kā sīkumiem uz ielas, dabā, visapkārt un tos bildēt. Daudzas Groduma fotogrāfijas tapušas viņa draudzenes, modes mākslinieces Elitas Patmalnieces dzīvoklī vai tā tuvumā. «Jānim izdodas pamanīt to, ko vidusmēra cilvēks parasti palaiž garām,» drauga fotogrāfijas komentē Patmalniece.

Svarīgākais