Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Jauna vīrieša dzīvība izdziest zem kravas auto riteņiem

© F64 Photo Agency

Madlienas centrā kravas automašīna nāvējoši traumējusi jaunu vīrieti. Aculiecinieki stāsta, ka iereibušais gājējs ilgāku laiku staigājis gar krustojumu, bet tad pēkšņi meties zem tuvumā esošā auto.

Biedē intensīvā satiksme

Madlienas pagastā kravas automašīna «MAN», kuru vadīja kāds 58 gadus vecs vīrietis, notrieca 26 gadus veco Madlienas iedzīvotāju Armandu, liecina policijas informācija. Cietušais komā, ar smagiem ievainojumiem – plaušu un galvas smadzeņu kontūziju un iekšējo orgānu asiņošanu – tika nogādāts slimnīcā Rīgā. Diemžēl mediķiem neizdevās glābt viņa dzīvību. Madlieniešus notikušais pamatīgi satriecis, jo mēneša laikā šis ir jau otrais negadījums pagasta centrā, kurā iet bojā kāds no vietējiem. Avārija 18. jūlijā notika krustojumā, kur satiekas ceļi no Kokneses un Skrīveriem, Ķeipenes un Līgatnes, un Lēdmanes. Krustojums ir labi pārredzams, taču satiksme šeit ir ļoti intensīva. »VZ« pārliecinājās, ka te brauc ļoti daudz tieši kravas automašīnu. «Satiksme Madlienas centrā ir intensīva un skaļa. Daudzas mājas ir uzbūvētas ļoti tuvu ceļam, tāpēc reizēm liekas, ka auto brauc gandrīz gar gultu. Kad vecāki māju būvēja, te bija šaurs zemes ceļš, pa kuru pārvietojās ar zirga ratiem, tagad laiki citi, tehnika smalka un ātra,» situāciju raksturo pensionāre Dace. Atļautais braukšanas ātrums, kā jau apdzīvotā vietā, Madlienā ir 50 km/h, taču to ievērojot retais, bet vakaros situācija vispār esot nekontrolējama, sūdzas vietējie. Vien dažus metrus no vietas, kur notrieca Armandu, ir straujš un nepārredzams līkums, no kura mašīnas izlidojot pēkšņi, gājējiem atliekot vien panikā lēkt malā, stāsta divu mazu bērnu mamma Ineta. «Mēs paļaujamies tikai uz dzirdi, jo mašīnu aiz līkuma nevar redzēt. Manu dēlu te gandrīz notrieca autobuss, kad viņš vecmāmiņai pie rokas šķērsoja ielu. Pagasta vadība saka, ka mums ir ietve un tiltiņš, pa kuru iet, bet mums taču ir jāšķērso šis bīstamais ceļa posms, lai līdz ietvei un tiltiņam tiktu,» satraukta stāsta Ineta un citi iedzīvotāji.

Staigājis gar krustojumu

Armanda nāvē »VZ« aptaujātie gan nesaskata autovadītāja vai bīstamās satiksmes organizācijas vainu. «Aculiecinieki teica, ka Armands pats pēkšņi izlēcis mašīnai priekšā,» saka līdzās nelaimes vietai dzīvojošā Ineta. Sieviete negadījuma mirkli redzējusi no otrā stāva dzīvokļa loga. «Dzirdējām, ka nokauc mašīnas riepas. Mamma pieskrēja pie loga un iekliedzās: «Cilvēku nobrauca!» Kad es pienācu pie loga, pamanīju, ka vīrietis apmet vienu kūleni un nekustīgi paliek guļam krustojuma vidū. Vēlāk man Armanda draugs, kurš, iznākot no veikala, kļuva par avārijas liecinieku, teica, ka gājējs apmetis piecus kūleņus. Līdzās bija apstājusies kravas mašīna, man šķiet, ka laukos tādās mēdz pārvadāt lopus.» No sākuma Ineta nav sapratusi, kas notriekts, tikai, izgājusi pie mājas stūra, viņa atpazinusi Armandu pēc baltā T krekla. Vēl dažas minūtes pirms traģēdijas Ineta nākusi no paziņas bērēm un redzējusi Armandu sēžam pieturā kopā ar diviem draugiem. «Mēs sasveicinājāmies. Pēc brīža viņi visi trīs piecēlās, viens no otra atvadījās un devās katrs savā virzienā. Armands nāca uz mūsu mājas pusi, bet viens no draugiem iegāja veikalā. Kad aizgāju mājās, pa logu redzēju, ka Armands staigāja gar krustojumu, runāja pa telefonu. Mana mamma vēl noteica, ka tas labi nebeigsies. Uz brīdi no loga novērsāmies, un tad atskanēja tā riepu kaukšana,» stāsta Ineta. Sieviete zina teikt, ka Armands jau iepriekš esot bijis tuvu nāvei, piemēram, reiz gandrīz noslīcis, bet draugs viņu izglābis, šoreiz tas pats draugs, lai arī atradās visai tuvu avārijas vietai, nespēja paglābt Armandu no nāves.

Runājis par pašnāvību

Vietējie bojāgājušo raksturo kā labu un sirsnīgu cilvēku. Vīrieša mamma ir vietējās pašvaldības grāmatvede, kas abus dēlus, no kuriem jaunākais strādā un dzīvo Anglijā, audzinājusi par labiem un kārtīgiem cilvēkiem. Tiesa, Armands pēdējā laikā visai daudz lietojis alkoholu. «Armands man bija labs draugs, viņu zinu no bērnudārza vecuma. Bieži nāca pie mums ciemos. Viņam parasti nebija naudas, sūdzējās, ka mamma dusmojas, ka viņš dzer, un iedzeršanai nedodot ne kapeikas,» »VZ« stāsta par Armandu 17 gadu vecākais Ziedonis. «Armands vienmēr bija smaidīgs, jautrs. Nespēju noticēt, ka viņa vairs nav,» Ziedoņa dzīvesbiedre Rita piespiežas draugam un raud. Armands nekad neesot sūdzējies par kādām problēmām, vien reizēm pārdzīvojis, ka viņam neveicas ar meitenēm, lai gan bijis ļoti simpātisks.

Rita labi pazinusi Armanda tēvu, abi strādājuši vienā darbavietā. Sieviete atklāj, ka vīrietis pirms vairākiem gadiem izdarījis pašnāvību. «Nezinu, kāpēc viņš tā izdarīja. Todien pusdienlaikā aizgājām katrs uz savām mājām paēst un vienojāmies, ka kopā iesim atpakaļ. Es viņu norunātajā vietā gaidīju, bet viņš tā arī vairs neatnāca, vannasistabā viņu atrada mirušu.» Rita un Ziedonis prāto, ka, iespējams, Armands gājis tēva pēdās. «Viņš man trīs reizes teica, ka «es to izdarīšu», viņš runāja par pašnāvību, un tas, ka viņš izlēca mašīnai priekšā, apliecina viņa vārdu patiesumu,» skumji secina Ziedonis.

»VZ« izdevās sastapt arī Armanda mammu, taču sieviete ar »VZ« nevēlējās runāt.