Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Nobrauc velosipēdisti un aizmūk - meita paliek bez mātes, vīrs bez sievas

© F64 Photo Agency

Kāds pārgalvīgs autobraucējs, notriecis jaunu sievieti, kas pa ceļa malu braukusi ar velosipēdu, no notikuma vietas aizbraucis, ļaujot sievietei noasiņot līdz nāvei. Bez mammas palikusi desmit gadu veca meitene, bet sievietes vīram nu vienam jārūpējas par meitu un saimniecību.

Policija meklē vainīgo

20. jūlijā ap pulksten 19 policijā tika saņemta informācija, ka Alojas novada Brīvzemnieku pagastā pagaidām nenoskaidrota automašīna notriekusi velosipēdisti, 38 gadus veco Brīvzemnieku pagasta iedzīvotāju Daci. Sieviete no gūtajām traumām mirusi notikuma vietā. Policija arvien meklē vainīgo, tāpēc aicina ikvienu, kas ievērojuši kādu automašīnu pēc avārijas, kurai, visticamāk, bojāta labās puses priekšpuse un sāns, ziņot par to likumsargiem.

»VZ« novēroja, ka negadījums noticis taisnā un ar kvalitatīvu asfaltu klātā ceļa posmā starp Puikuli un Ozolmuižu, aptuveni 300 metru no strauja līkuma un tur esošās «Mieriņu» mājas, kur bojā gājusī dzīvojusi. Ceļš avārijas vietā ir labi pārredzams. Līdz šim šajā ceļa posmā avārijas, kad bojā iet gājējs vai velosipēdists, neesot notikušas, taču pie «Mieriņiem» piedzīvoti dažādi negadījumi. «Te bijušas n-tās avārijas,» secina kaimiņiene Baiba. «Reiz viena mašīna ietriecās mājā, mūsu pusē. Mašīnas ir iebraukušas kokos un pļavā.» Baiba skaidro, ka tas saistīts ar to, ka ceļa posmā atļautais braukšanas ātrums ir 90 km/h un pie mājas ir straujš līkums, savukārt zīme, kas par to brīdina, jau sen ir ieaugusi krūmos un slikti pamanāma. «Lauku ceļam satiksme te ir diezgan intensīva un ātrumi ir nenormāli.» Baiba stāsta, ka pa ceļu visai bieži no tuvējā purva brauc kravas mašīnas, kas vispār nezinot, kas ir ātruma samazināšana: «Kad fūres te brauc, kokiem visi zari raujas līdzi.» Baiba iecerējusi bīstamo situāciju risināt, tāpēc jau tuvākajā laikā runās ar uzņēmumu «Limbažu ceļi». «Es labprāt pati uzliktu kādu zīmi, jo te ir bērni, zirgi, neviens neko nedomā,» nosaka sieviete.

Braukusi mājās no ogu lasīšanas

«Mieriņu» mājās »VZ« satiek bojāgājušās sievietes dzīvesbiedru Gati un vīrabrāli Ziedoni. Vīrieši piekrīt sarunai. Ziedonis ir dusmīgs uz neapzinīgo braucēju, Gatis vismaz ārēji ir mierīgs, vēl nav atguvies no šoka, priekšā visu formalitāšu kārtošana un sievas bēres. Kaimiņi Gata izturēšanos raksturo īsi: «Gatis turas.» «Vēl jau ekspertīze nav taisīta. Viņa ir Valmierā, morgā. Varbūt šodien paspēs, bet varbūt tikai rīt, esot daudz mirušo,» skaidro Ziedonis.

Todien pēc apdarītajiem mājas darbiem Gatis un Dace, kā jau ierasts pēdējās dienās, ar velosipēdiem devušies uz mežu lasīt mellenes. Ogošana šobrīd ir ģimenes galvenais ienākumu avots, tās tiek nodotas uzpircējiem. «Mēs braucam pa ceļu apmēram trīs kilometrus uz priekšu, vienās mājās atstājam riteņus un ejam iekšā mežā kājām,» teic Gatis. Todien melleņu lasīšanu iztraucējis stiprais lietus, tāpēc abi patvērušies paziņu mājās. Kad lietus mitējies, Gatis, vezdams ogu spaiņus, aizbraucis mājās mazliet ātrākā tempā nekā sieva. «Man vajadzēja paņemt naudu, kas jāatdod paziņai jau par nodotajām ogām. Dace brauca man aizmugurē,» atceras Gatis. Vīrietis mājā bijis burtiski divas minūtes, un to laikā tad arī notika traģēdija uz ceļa. «Kad izbraucu atpakaļ uz ceļa, nevienu mašīnu braucam neredzēju, tikai to, kas bija apstājusies ceļmalā pie notriektā cilvēka.» Piebraucis tuvāk, viņš ieraudzījis, ka auto priekšpusē mētājas salauzts velosipēds, bet aizmugurē zemē guļ Dačuks, tā mīļi Gatis sauc sievu. «Uzreiz domāju, ka tās automašīnas šoferis ir vainīgais, bet, izrādās, nē, cilvēks bija piestājis, jo redzēja, ka notriekts velosipēdists. Viņš jau bija izsaucis ātro palīdzību,» stāsta Gatis. «Piegāju klāt, viņa tā kā pacēla galvu. Teicu: turies, Dačuk! Viņa tikai noteica: «Ā...» Tas arī bija viss.» Mediķu brigāde ieradusies ātri, taču sieviete jau bija mirusi. Gatis atklāj, ka sieva todien bija nedaudz lietojusi alkoholu, taču ar velosipēdu braukusi normāli, nav nedz zvārojusies, nedz veikusi neadekvātus manevrus. Viņai galvā nav bijusi ne ķivere, ne tāds apģērbs, kas ļautu autobraucējam ātrāk pamanīt sievieti. Taču, visticamāk, neviena no šīm lietām šajā reizē sievieti nebūtu paglābusi.

Mirusi no iekšējas asiņošanas

Dzīvesbiedrs stāsta, ka Dace sitienu saņēmusi no aizmugures. «Velosipēda aizmugurējā daļa ir sašķaidīta, Daces zābaks bija aizlidojis pa gaisu, viņai pašai bija pamatīgi sasists sāns un mugura, galvas traumas nebija. Domājam, ka viņa nomira no iekšējo orgānu spēcīgas asiņošanas, kas radās pēc ļoti stiprā trieciena,» pārdomās dalās Ziedonis. «Es vēl todien no rīta ar Dačuku pa telefonu runāju, vakarā brālis zvana – Dačuka vairs nav. Teicu, ko nu stāsti? Atbraucām ātri šurp ar manu sievu, jā, nav,» pavisam smagi nopūšas vīrabrālis. «Nu, kā var tā notriekt cilvēku, neapstāties un aizbraukt, nepalīdzot cietušajam?! Varbūt kapitāli pillā tas braucējs bija, ja neredzēja cilvēku uz ceļa un pēc tam tādā ātrumā aizlikās?» Vīrieši stāsta, ka autovadītājs, kurš pirmais piestāja traģēdijas vietā, straujajā līkumā redzējis pretim aizbraucam automašīnu. «Tas bijis gaišs, iespējams, balts vai gaiši pelēks, buss. Viņš braucis tik ātri, ka pretimbraucējam burtiski pazibējis garām. Kur viņš palika pēc tam, kas to lai zina – pie lielā krustojuma varēja nogriezties gan uz Limbažiem, gan uz Aloju,» stāsta Ziedonis. Viņš dzirdējis tuvākajā apkārtnē runājam, ka, iespējams, tā bijusi kādas firmas automašīna, kas vedusi uz veikalu pārtikas preces. Vietējie iedzīvotāji zina teikt, ka tuvākajā apkārtnē ne vienam vien esot balts buss, policija brīvdienās cītīgi strādājusi un tos pārbaudījusi. Daces vīrs cer, ka likumsargiem izdosies atrast vainīgo. «Dabūt viņu un zobus rīklē iedzīt, piedodiet par izteicienu,» uz brīdi aizsvilstas Gatis.