Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Pēterdienas svinības Koknesē beidzas ar slepkavību un pašnāvību

Kārtējā kopīgā iedzeršana beigusies letāli kādam sirmgalvim un viņa kopējam: vecais vīrs nežēlīgi nositis savu palīgu, bet pēc tam pats nošāvies. Līdz tam abi satikuši labi.

Policijas sniegtā informācija liecina, ka 1. jūlijā ap pusdienlaiku kādās mājās Kokneses novada Ratnicēnos atrasti 84 gadus vecā Jāņa un 53 gadus vecā Andra līķi. Sākotnēji tika uzskatīts, ka vecākais vīrietis nošāvis jaunāko, bet pēc tam nošāvies pats. Notikuma vietā atrasta nereģistrēta medību bise. Tomēr pašlaik eksperti stāsta, ka uz jaunākā vīrieša ķermeņa nav atrastas šautas brūces, viņš miris no sistām brūcēm. Andris sists ar kādu asu priekšmetu, visticamāk, ar cirvi, taču pagaidām ierocis vēl nav atrasts. Policija turpina izmeklēšanu.

Andri un Jāni oficiāla radniecība nav vienojusi, jaunākā vīrieša māte bijusi Jāņa civilsieva, tāpēc Andris uzskatīts par Jāņa audžudēlu, »VZ« zina stāstīt vietējie. Par abu attiecībām ļaudis gan zina maz, jo viensēta, kur abi dzīvojuši, atrodas patālu no citām. Jānis jau sen nekur nav gājis, savukārtAndris reizēm manīts ar velosipēdu braucam uz sešus kilometrus attālo veikalu Bormaņos. «Viņiem tur reizi nedēļā iekšā pie mājas brauca autoveikals, bet reizēm kaut kas aptrūkās, tad Andris brauca šurp. Andris bija normāls čoms. Kādreiz kopā mežā strādājām. Reizēm kopā šeit, aiz veikala, patusējām,» »VZ« stāsta viens no diviem pie veikala sastaptiem vīriešiem. Abiem rokās iepirkumu maisi ar vairākām divlitrīgajām alus pudelēm. «Andris bija mierīgs, bet par veco gan esmu dzirdējis, ka bijis diezgan agresīvs, jaunībā pat cietumā sēdējis, par nažiem esot specs,» atklāj vīrietis. Vietējie zina stāstīt, ka pērn nomirusi Andra mamma, pats Andris oficiāli jau kādu laiku nestrādājot, tāpēc ar iztikšanu bijis grūti. Starp Jāni un Andri bijusi noruna, ka jaunākais par samaksu (kāds pat zina teikt, ka tie bijuši 60 lati mēnesī) apkops veco vīru. Andris esot arī pildījis savus uzdevumus – nesis malku, ūdeni, reizēm, ja sirmgalvis ļāva, šo to mājās uzkopa. Līdz šim audžudēls un audžutēvs satikuši labi, tiesa, abi bieži kopā dzēruši. Radinieki atklājuši kaimiņiem, ka Jānis pēdējā laikā bieži runājis par to, ka nevēlas dzīvot, taču Andris allaž bijis dzīvespriecīgs. Andris gan ļoti pārdzīvojis, ka sieva ar bērniem no viņa aizgājusi. Viens no iemesliem bijusi Andra dzeršana. «Diemžēl bērni pat uz tēva bērēm neatnāca,» saka viens no kaimiņiem. «Es par Andri varu teikt tikai to labāko, viņš bija sirsnīgs un labs, cik zinu, vienmēr palīdzēja savai māsai.»

Dzīvoja tumsā un netīrībā

»VZ« izdevās sastapt vīriešu tuvāko kaimiņu Vilmāru, kurš torīt atrada mirušos. «Domāju, ka abi bija miruši jau kādas divas diennaktis. Pēdējo reizi viņus redzēju Pēterdienā, es ravēju dārzu, kas atrodas blakus vecā mājai. Abi todien sēdēja uz soliņa pie mājas un dzēra, svinēja Pēterus. Torīt kopā ar Andra vecāko māsu devāmies raudzīt, kas noticis, jo nesapratām, kur šie palikuši,» stāsta Vilmārs. Viņš arī atklāj, ka pats dzīvo vienā mājā ar Andri. Nams pieder Andra māsai. »VZ« novēroja, ka tā ir ļoti skaisti sakopta vienstāva ēka. Vilmārs teic, ka par Andri nevarot sūdzēties, esot bijis mierīgs, strādīgs cilvēks. Vīrietis gan mīlējis iedzert, taču uz mājokli draugus nav vedis. «Viņš gāja dzert pie draugiem, pie vecā, bet mājās nevienu neveda, saimniecei stingri noteikumi,» pasmaida Vilmārs.

Vilmārs arī »VZ« aizved uz māju, kur notika asiņainais incidents. Tā atrodas vien pārsimt metru attālumā no ēkas, kur mīt Vilmārs un dzīvoja nu jau mirušais Andris. Ieraugot krūmos ieaugušo būvi, šķiet dīvaini, ka te kāds dzīvojis. Vecā un sašķiebusies koka dēļu celtne atgādina šķūni, nevis dzīvojamo māju. Krūmi piemētāti dažādiem atkritumiem, tostarp manāmas arī pudeles, kādās dažādus dzērienus pildīja tālajos padomju gados. Lai ieietu pa durvīm, jāpieliecas arī ne pārāk liela auguma cilvēkam. Iekšā ir tumšs un ož pēc pirts dūmiem. Gan istabas, gan virtuves sienas un griesti ir melni, daži logu stikli izsisti un aizklāti ar kartonu, bet tie, kuros ir stikli, aizsegti ar netīrām lupatām. Telpās valda baisa nekārtība un netīrība. Jāpiebilst, ka ienācējiem uzbrūk blusu bari. «Jā, to te ir nenormāli daudz. Nesaprotu, kā viņš te varēja dzīvot,» teic Vilmārs.

Pēteros dzēruši «krutku»

«Tā mēs te todien ienācām, tumšs, bet es uzreiz pamanīju, ka uz sliekšņa starp virtuvi un istabu guļ ķermenis. Otrs vīrietis, Jānis, gulēja gultā pavērtu muti. Baiss skeleta skats,» nodrebinās Vilmārs. Todien tālāk viņš nav gājis, devies saukt policiju. «Mēs domājām, ka tvans vainīgs, tumsā asinis nevarēja saskatīt. Tikai pēc tam atklājās visas tās šausmas,» nopūšas Vilmārs. Vīrietis liek pievērst uzmanību griestiem virs gultas, tajos ir vairāki ložu atstāti caurumi. «Neviens nesaprot, kas starp abiem noticis, kāpēc tāda traģēdija. Māsa domā, ka varbūt Andris vecajam naudu prasījis, viņš reizēm prasīja pa latam, varbūt vecajam nepatika. Uz galda bija «krutkas» pudele, no kuras izdzerts vairāk par pusi. Sadzērās šo indi un traki veči palika, varbūt večam halucinācijas rādījās. Pie vecā atrada īsstrobu medību bisi. Kas to zina, kur viņš to līdz tam slēpa – varbūt zem gultas vai gultā. Večam it kā vajadzēja būt naudai, bet to neatrada.»

Runājot par Andra nogalināšanu, Vilmārs zina teikt, ka jaunākais vīrietis miris no sistām brūcēm. Iespējams, viņš nogalināts, kad dzērumā gulējis uz grīdas. Ierocis, kas varētu būt cirvis, nav atrasts, tāpēc Vilmārs vērš uzmanību uz vienu no koka kūjām, kas arvien stāv pie Jāņa gultas. Uz tās karājas piekaltis milzīgs cilvēka ādas gabals. «Varbūt ar šito vecais sita,» prāto Vilmārs. Viņš skaidro, ka Jānis pārvietojies, balstoties uz diviem kruķiem: «Viņam kājas bija galīgi švakas, bet dūša gan liela.» Pagaidām asinīm pielietā ēka stāv netīrīta un nekārtota. «Nezinu, kādi ir nākotnes plāni, bet tagad tā ir spoku māja,» atgriežoties savā mājīgajā namā, nosaka Vilmārs.