Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Bauskas pusē dzērumā nodur ģimenes galvu; iespējams, apcietināts neīstais slepkava

© F64 Photo Agency

Pēc tam, kad tika nogalināts kāds Brunavas iedzīvotājs, vietējie sacēluši pamatīgu ažiotāžu, jo uzskata, ka slepkavībā tiek vainots neīstais. Ļaudis ir pārliecināti, ka īstā slepkava ir vīrieša dzīvesbiedre, kurai ir nosliece uz alkohola lietošanu un agresiju.

Bērnus ievieto krīzes centrā

Bauskas novada Brunavā «Sausiņu» mājās notikusi slepkavība– nodurts mājas saimnieces 40gadus vecais dzīvesbiedrs Gunārs. Aizdomās par slepkavības izdarīšanu aizturēta mirušā vīrieša 37gadus vecā dzīvesbiedre Ieva un 25gadus vecais brunavietis Elgars. Sieviete, lai arī arvien ir aizdomās turamā, pēc divām dienām no apcietinājuma atbrīvota un kopā ar saviem nepilngadīgajiem bērniem ievietota krīzes centrā, bet Elgars arvien atrodas apcietinājumā. Policijas sniegtā informācija liecina, ka kopīgas alkohola lietošanas laikā izcēlies strīds, kas pāraudzis asinsizliešanā.

Notikušais, šķiet, nav nekas īpašs, taču Brunavā un tuvākajā apkārtnē tas izraisījis plašu rezonansi. Vietējie ir ne vien sašutuši par to, ka aizturēts it kā nevainīgs cilvēks, bet arī par to, ka mājas saimniece gadiem pastiprināti lieto alkoholu un nerūpējas par saviem bērniem. Saskaņā ar bāriņtiesas sniegto informāciju sievietei ir pieci nepilngadīgi bērni, no kuriem jaunākajam ir tikai astoņi mēneši. Kā tēvi ir reģistrēti divi vīrieši, dažiem tēvs nav norādīts. Pēc notikušās traģēdijas bāriņtiesa četrus bērnus izņēmusi no ģimenes, lai nogādātu tos krīzes centrā Valmierā. Viens no bērniem bija ievietots medicīnas iestādē, pēcāk atdots tēvam.

»VZ« devās uz Brunavu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. «Sausiņos» izdodas sastapt vien suņuku Neri, kurš cītīgi sargā māju un enerģiski rej pat uz pazīstamiem cilvēkiem. Nama durvis ir aizslēgtas, taču pāris logos nemaz nav stiklu un vējš rausta pie logiem piekārtās netīrās lupatas. «Tā viņi tur dzīvo, gadiem neiestiklo logus, ziemā tos aizbāž ar lupatām,» nopūšas kāda garāmgājēja.

Dzēruši «točkā» pirktu dziru

Ne visi vietējie piekrīt sarunai ar »VZ«, savukārt tie, kas runā, nevēlas, ka publisko viņu vārdus. «Mums no Ievas ir bail, viņa ir atriebīga, valdonīga, brutāla, riebīga, pretīga,» saka kaimiņi. Izrādās, ka daudzi vietējie tieši bailēs no Ievas atteikušies sadarboties ar policiju un nesniedza nekādu informāciju, kas, iespējams, būtu izmeklētājiem noderīga. Vietējie piemin arī ļoti sliktās kvalitātes «krutku», kas liktenīgajā naktī lietota «Sausiņos». Tā esot pirkta vienā no «točkām» netālajā Ērgļu ciemā, kur esot vismaz divas nelegālas alkohola tirgotavas, turklāt vienā no tām tiekot tirgota dzira, kam piejaukti medikamenti. Iespējams, ka «Sausiņos» lietoti tieši šie kokteiļi, kas liktu «aizbraukt jumtam» pat pilnīgi normāliem cilvēkiem, spriež vietējie.

Kāda sieviete atklāj, ka svētdienas rītā neilgi pēc dievkalpojuma beigām iegriezusies Ievas nama pagalmā, kur uz bruģētā celiņa gulējis mirušais Gunārs. «Viņš gulēja uz muguras, viss asinīs, viņam bija iedurts sirds rajonā, zem kreisās rokas,» atceras sieviete. «Mājās bija tikai Ieva, tas jauneklis jau bija aizgājis.» Puisis bija devies uz kādām kaimiņmājām, kur izstāstījis, ka nogalināts Gunārs. Elgars bijis pamatīgi apdullis, neko īsti nav varējis atcerēties un paskaidrot, kaimiņi tad arī izsaukuši policiju.

«Es Elgara vainai neticu, vainīga ir tikai un vienīgi viņa pati. Ieva gan raudāja, ka Gunārs miris, bet es neticu viņas emocijām, jo viņa mums ir gana liela aktrise,» saka kāda brunaviete. Iespējams, tieši viltotās emocijas sievietei gadiem ļāvušas noturēties pozīcijās, un allaž bāriņtiesa un sociālais dienests viņai piedevis dzeršanu un nerūpēšanos par bērniem vai, kā vietējie to sauc, bērnu mocīšanu degradētā vidē. Ja vien Ievai regulāri netiktu piedota agresivitāte un vardarbība, visticamāk, jau pirms kāda laika viņa būtu nonākusi, ja ne gluži cietumā, tad uz apsūdzēto sola gan.

Jau iepriekš sadūrusi

Pirms aptuveni pieciem gadiem Ieva vēderā sadūrusi savu iepriekšējo dzīvesbiedru, kurš nonācis slimnīcā. Vēlāk gan iesniegumu viņš atsaucis, taču kopdzīvi ar Ievu nav turpinājis. Pēc tam Ieva sākusi kopdzīvi ar Gunāru, kurš Latvijā ieradies no Lietuvas. «Gunārs bija labs cilvēks, lai gan arī dzēra. Galvenais viņam bija apgādāt ģimeni, viņš strādāja, darbojās dārzā, bet Ieva nekad neko nedarīja, viņai taču vienmēr bija mazi bērni,» smīn kaimiņi. Izrādās, ka savulaik no «Sausiņiem» uz dzīvi citā mājā pārcēlusies arī Ievas māte un patēvs, jo jaunā sieviete viņus regulāri fiziski iespaidojusi. «Vai, cik viņa māti nav situsi, tēvu situsi! Regulāri nozilināti staigāja,» situāciju raksturo kaimiņi. Tāpat Ieva dzērumā regulāri situsi Gunāru, kāds pat ieminas, ka reiz viņam ar cirvi «ievilkusi» pa pieri. Īpaši skaļas nesaskaņas bijušas dienās, kad Ieva saņēmusi bērnu pabalstus, kas tikuši nodzerti. «Tur ir tāds «pritons», ka nesaprotam, kā bērni vēl dzīvi. Bērni bija novārguši, netīri un vienmēr pusbadā! Citā pagastā bāriņtiesa jau sen būtu bērnus no ģimenes izņēmusi, bet te uz visu piever acis,» dusmīgi ir Brunavas iedzīvotāji. Viņi gan norāda, ka Ievas nesen pilngadību sasniegušais dēls brīnumainā kārtā izaudzis par kārtīgu cilvēku un, lai gan mīt ar māti vienā mājā, alkoholu nelieto, regulāri iet uz darbu un palīdz apdarīt mājas darbus.

Vietējie ir pārliecināti, ka gadījumā, ja Ieva atgriezīsies Brunavā, nekas nemainīsies– «Sausiņos» atkal būs bordelis, dzeršanas un trokšņošana. «Un vēl kas– būs linča tiesa. Jo ir cilvēki, kas viņai nepiedos ne Gunāra nāvi, ne nevainīga cilvēka ieslodzīšanu,» pravietiski nosaka kāda sieviete.

Dēla vainai netic

»VZ« apmeklēja arī Elgara mammu Ainu, kas dzīvo pāris kilometru attālumā no «Sausiņiem». Tuvākā apkārtne, pagalms un arī nelielā māja pārsteidz ar savu pārdomāto dizainu, sakoptību un tīrību. Ainas kundze nevēlas tikt fotografēta, taču aicina istabā. Uz galda stāv aprakstīta papīra lapa, mamma raksta vēstuli dēlam. Viņa jau esot saņēmusi arī vēstuli no Elgara, taču abi, lai netraucētu izmeklēšanai, ne ar vārdu nedrīkst pieminēt noziegumu, tāpēc sarunas esot par citām lietām. «Notikušais ir pamatīgs trieciens, šoks,» saka Elgara mamma. Izmeklēšanas interesēs policisti mammai neatklājot nekādas nozieguma detaļas, viņa pat nezinot, vai ir kādi pierādījumi, kas liecinātu par dēla vainu. «Viņš ir aizturēts uz aizdomu pamata, un pat bez pierādījumiem viņu var turēt apcietinājumā līdz diviem mēnešiem. Esmu dzirdējusi pagastā daudzas un dažādas runas, taču nevaru apsūdzēt to sievieti, jo klāt nebiju un neko nezinu,» saka Aina. «Uzskatu, ka mans dēls nav slepkava. Elgaram ir trausla, maiga dvēselīte. Ar viņa tēvu agri izšķīros, jo viņš lietoja alkoholu. Elgaram pietrūka tēva, viņš audzis manā, vecāsmātes, krustmātes un tantes sabiedrībā. Viņš bija galvenais vīrietis un balsts.»

Ievas mājā «bordelis»

Ainas kundze gan neslēpj, ka Elgaram bijis netikums, proti, pēc darba nedēļas mīlējis iedzert. Reizēm tas beidzies arī ar kādu kautiņu, taču pēc tam viss bijis kārtībā. «Elgars varētu būt kašķīgs vārdos, kauslis, bet nogalināt viņš nespēj,» ir pārliecināta mamma. Sieviete uzskata, ka Elgars «Sausiņos» gadījies ne īstajā vietā, ne īstajā laikā. Uz Ievas māju puisis devies ne pirmo reizi. «Ievai ir sava stratēģija, viņa zina, kuriem vīriešiem kurās dienās ir nauda. Protams, ar varu nevienu tur nevelk, bet kaut kas tur ir, ja tur iet arī kārtīgi un precēti vīrieši. Jebkurš vīrietis, kas tur gāja, negāja tāpat vien...» prāto Aina. «Esam par to runājuši, kāpēc viņš tur iet, kas tur meklējams, bet viņš to visu vienmēr uztvēra tik bezrūpīgi, ka nekas slikts jau nevar notikt.» Aina zina stāstīt, ka tonakt mājās bijusi paliela kompānija, tostarp Ievas radinieki, visi dzēruši un spēlējuši kārtis. «Neticu, ka viņš vispār varēja tik ilgi izturēt, domāju, ka slepkavības brīdī viņš vispār gulēja, bez tam otrā dienā viņš ir gurdens un parasti visu dienu guļ,» mamma meklē iemeslus, kāpēc netic dēla vainai. Viņa saka, ka dēlam nekas nebija pret Gunāru, kurš bijis labdabīgs cilvēks. «Viņš kā muļķītis dzīvoja ar to sievieti. Dzīvoja, mocījās, rūpējās par sievietes bērniem– par saviem un citu vīriešu, ne katrs to spētu.» Ainas kundze tagad cer tikai uz vienu– kaut Elgars ātrāk atgrieztos mājās.