Durbē agresīvs jaunietis dzērumā līdz nāvei nospārda nejaušu paziņu

© f64

23 gadus vecais Durbes novada iedzīvotājs Mikus kopā ar nepilngadīgu draugu, nespēdami valdīt dzērumā sakāpināto agresivitāti, nonāvējuši kādu nejauši pieturā sastaptu liepājnieku. Puiši upurim atņēmuši mobilo telefonu un tukšu naudasmaku.

Līdz nepazīšanai izkropļota seja

Liepājnieka, 48 gadus vecā Normunda līķi Durbes novada centrā, pagalmā aiz veikala ēkas iepretī baznīcai 8. augustā pirms pulksten 8 atrada kāds strādnieks. Vēl pirms tam zemē gulošo bija pamanījušas sievas, kas devās uz autobusu un nosprieda, ka pie vecajām garāžām zemē guļ kārtējais dzērājs. Tikai strādniekam Leonam likās, ka ar vīrieti kaut kas nav kārtībā. «Domāju, ja cilvēks vakarā ir piedzēries, tad nakts vidū vai vismaz ar rīta gaismu pieceltos un ietu prom. Vīrietis gulēja uz sāna, bija ģērbies melnās biksēs un džinsu jakā, apavi bija kārtīgi nolikti viņam blakus. Uz jostas bija mobilā telefona maciņš, bet aparāta iekšā nebija. Piegāju tuvāk, ar distanci kādi četri metri, likās, ka vīrietis neelpo. Tad arī pamanīju zilās acis, piepampušo seju un briesmīgo milzīgi pietūkušo lūpu, un asins peļķi zem ķermeņa. Vēlāk viņu atpazina tikai pēc apģērba, jo seja bija izkropļota līdz nepazīšanai,» baiso skatu atceras Leons. Vīrietis meklējis palīdzību pie veikala pārdevējām, kas izsaukušas policiju. Kāda no tuvumā dzīvojošām sievietēm darījusi zināmu, ka nogalinātais vīrietis iepriekšējā vakarā manīts kopā ar diviem vietējiem jauniešiem. «Baznīcas laukumā esot bijusi kņada, tie gribējuši, lai onkulis izmaksā, bet tas nav gribējis vai naudas nav bijis,» zina teikt Leons. Varmākas savu upuri bija nospārdījuši, traumējot galvu, salaužot vairākas ribas un izraisot iekšēju asiņošanu.

Jau pavisam drīz likumsargi noziedzniekus aizturēja. Aizdomās par smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas izraisījuši cietušā nāvi, apcietināts 23 gadus vecais Durbes iedzīvotājs Mikus. Viņa vectēva mājās atrasts nogalinātā vīrieša mobilais telefons un naudasmaks. Savukārt otram incidentā iesaistītajam 17 gadu vecajam Dāvim kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts. Policija norāda, ka noziegums pastrādāts grupā alkohola reibumā un vainīgajam draud cietumsods līdz pat desmit gadiem.

Nosita piecu latu dēļ

Normunda pastāvīgā dzīves un darba vieta jau daudzus gadus ir no Durbes 25 kilometrus attālā Liepāja, taču lauku viensētā Durbes pievārtē arvien dzīvo viņa mamma, kuru dēls apciemojis katru nedēļas nogali. «Es nezinu, kas notika, es neko nezinu. Kā katru svētdienas vakaru pavadīju Normundu līdz vārtiem, te mēs šķīrāmies, viņš aizgāja uz autobusu, vairāk neesmu viņu redzējusi. Viņš Durbē nevienu nepazīst un Durbē nekad ne ar vienu nedzer,» nogalinātā vīrieša māte šos vārdus izkliedz nikni un agresīvi. Kļuvusi pielaidīgāka, sieviete teic, ka svētdien dēls bijis nedaudz iedzēris – vienu alu. «Todien bija kapusvētki un tēvam vārdadiena, viņš bija Alfrēds, nodzīvojām kopā 40 gadu, pirms astoņiem viņš nomira ar leikēmiju, Normundam bija dzimšanas diena, palika 48. Normunds ar velosipēdu bija aizbraucis uz kapiem pie tēva, omītes un opīša, visu sakopa, bet pēc trīs dienām pats jau gulēja tēvam blakus.» Todien dēls mammai no veikala atvedis maisu ar cukuru. «Es viņam iedevu piecus latus ceļam, vairāk naudas līdzi viņam nebija. Viņš vēl salasīja maisiņā ābolus un aizgāja uz pieturu, bet «rīdzinieks» te uz šosejas nepietur, tāpēc Normunds palūdzis, lai kaimiņi aizved viņu līdz Durbes centram. «Es nezinu, kas notika, varbūt viņš aizgāja uz veikalu vēl pēc viena aliņa, varbūt viņu aizvilka. Āboli vēl trīs dienas pieturā mētājās. Lai nu ko, bet nekad nedomāju, ka manu dēlu piecu latu dēļ nositīs,» sieviete raud.

Jaunākajam uzbrucējam cietumu nenovēl

Normunda mamma nevar pārdzīvot dēla nāvi: «Nomirt varētu, kāda man interese dzīvot! Nāks tumšie ziemas vakari, es viena pati, es taču neko nevaru izdarīt, man astotais gadu desmits!» Sievietei ir vēl viens dēls, taču ar viņu attiecības esot sarežģītas un abi netiekas. «Normunds bija ļoti labs dēls. Katru sestdienu, svētdienu pie manis brauca, laukos jau daudz darāmā, visur palīdzēja. Es jau mēnesi neguļu, spiediens turas uz 240, un nevar nekādi dabūt lejā, viena roka uz nervu pamata vairs neklausa.»

Sava dēla slepkavas sieviete nepazīst. «Jau sen no mājas ārā nekur neeju, pat uz veikalu ne, Normundiņš man visu vienmēr atveda. Tagad paldies, ka kaimiņi palīdz.» No paziņām sirmgalve dzirdējusi, ka Mikus nav labs cilvēks, taču viņam esot ļoti laba un sirsnīga mamma, kura pati ne reizi vien esot cietusi no dēla agresijas. Runājot par Dāvi, Normunda mamma teic: «Es nekādā gadījumā negribu, ka to jauno puiku liek cietumā, jo, kad viņš no turienes iznāks, būs vēl trakāks. Izmeklētāja gan teica, ka nekā nevar darīt, viņš visā esot atzinies. Tiesa būšot pēc pusgada, bet es uz to neiešu, man ir tādas tiesības.»

Alkohols pārvērš par briesmoni

Durbes iedzīvotājiem Mikus, kuram ir savdabīga iesauka – Haoss, ir zināms ļoti labi, jo viņš te dzīvo kopš dzimšanas. Cilvēki atklāj, ka viņiem zināmi divi Miki: viens, kas raksturojams kā «zelta cilvēks» – labs, mierīgs un izpalīdzīgs, un otrs – ļauns un agresīvs. «Par briesmoni Miku pārvērš alkohols,» teic vietējie. «Un dzer viņš gandrīz katru dienu. Kad viņš ir dzēris, tad cilvēki, viņu ieraugot, burtiski mūk pa kaktiem un baidās trāpīties viņam ceļā. Var teikt, viņš ir Durbes izsitējs,» stāsta vairākas pie daudzstāvu nama, kur dzīvo Mikus, pagalmā uz soliņa sasēdušas sievietes. Viņas ir pārliecinātas, ka nu jau nogalinātais Normunds trāpījies Mikum un otram puisim ceļā nejauši un neīstajā brīdī. «Mikum bija no dzeršanas «aizbraucis jumts» un kārtējo reizi nebija, kur spēku likt. Un tas jaunais «čirliņš» Dāvis ir no Grobiņas, arī nonācis uz nepareizā ceļa. No rīta, pirms vēl mirušo atpazina, viņš bija draugiem plātījies, kā vienu saspārdījis un pametis vaidot. Bet Mikus ir briesmonis! Tāds viņš bijis no laika gala – zaga, skolā negāja. Es arī no viņa esmu cietusi – mani reiz aiz matiem plēsa, jo nepatika, ka pateicu taisnību acīs. Pēc tam skaidrā nāca atvainoties, iesniegumu policijā neuzrakstīju, domāju, savējais, ko tur,» saka viena no sievietēm. Tagad vietējie šausta sevi ar pārmetumiem, ka nav neko darījuši, lai Miku jau laikus apturētu. Nesen pret Miku jau ierosināta krimināllieta, jo viņš kādam puisim salauzis degunu. Savukārt pirms pāris gadiem par zagšanu Mikus tiesāts ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. «Cerams, ka šoreiz viņš tiešām ir izolēts! Jo cik reižu policisti nav teikuši, ka ieliks viņu aiz restēm, bet nekā – paiet nedēļa, un Haoss ir savā elementā. Sen jau teicām, ka, kamēr nevienu nenositīs, cietumā nesēdēs. Dievs dod, lūdzu, atpestī pasauli no tādiem kā viņš,» lūdzas iedzīvotāji un piebilst, ka tagad Durbē valdot miers un uz ielas varot iziet bez bailēm.

Visbriesmīgākais esot bijis tas, ka Mikus sitis tikai vājākajiem. «Mikum ir tāda mode, kā dabūja pie zemes – tā ar kājām nospārdīja. Par Mika kāju upuriem kļuvis ne viens vien piedzērušais, kam gadījies uz ielas paklupt. Tad Mikus lielījās – kā es viņam! Kas tur ko gulošu sist! Bet te bija tādi zēni, kas Mikum pašam sadeva, tad viņš krita ceļos un pinkšķēja, lai nesit.»

Agresivitātē vaino ģimeni

Vietējie Mika agresivitāti skaidro ar viņa pārdzīvojumiem bērnībā. «Māte par viņu praktiski nerūpējas, viņš vairāk dzīvoja pie vecvecākiem nekā mājās. Tēvs viņu nežēlīgi sita par katru mazāko nedarbu. Tad viņš muka pie omītes un opīša. Reiz pie vecvecākiem viņš aizmuka, jo ziemā salā bija izdzīts no mājas,» pieredzētajā dalās kaimiņi. Daudzi Mika mammu vaino sliktā dēla audzināšanā, taču tajā pašā laikā norāda, ka jaunākie bērni – divus gadus jaunākais brālis un pusaugu māsa – nemaz nelīdzinās vecākajam brālim. Mika vecāki esot šķīrušies jau kādus 15 gadus, arī pēdējā laikā puisis reti manīts mammas dzīvoklī. «Viņš mētājās apkārt, dzīvoja pie vecvecākiem, pie draudzenes Liepājā. Tā meitene arī pamatīgi dabūja no Mika ciest. Kā tik viņš dzērumā viņu publiski nav pazemojis, kauns vispār stāstīt!» saka viena no sievietēm. Mamma, kas pēc Mika apcietināšanas īsu brīdi no apkārtējiem slēpusies zem kapuces, bet nu ejot, lepni paceltu galvu, strādājot vietējā sociālajā dienestā un dienas centrā pieskatot bērnus, kuri tur pēc mācībām skolā pavada brīvo laiku. Sastapt pašu sievieti »VZ« neizdevās. Savukārt Mika brālis Matīss »VZ« sacīja: «Ceru, ka viņš visu nožēlos un nāks pie prāta. Gribas gan cerēt, ka brālis nav vainīgs, bet viss liecina par pretējo.» Mammas pārdzīvojumus Matīss raksturo īsi: «Mamma turas!» Mājās gan notikušais netiekot apspriests.