Aizkraukli pāršalc kārtējā nežēlīgā jaunietes slepkavība

© F64

Tuvinieku un draugu cerības reiz atkal sastapt maija vidū bezvēsts pazudušo Kitiju izplēnējušas – jaunā sieviete atrasta nogalināta kāda Aizkraukles daudzstāvu nama bēniņos.

Iespējams, noziegumā vainojams viņas draugs.

Draudzenes lūdz nākt mājās

Gandrīz mēnesi tuviniekiem un draugiem nebija ziņu par 23 gadus vecās Kitijas Rimicānes atrašanās vietu. Jaunā sieviete 12. maijā neilgi pēc pulksten 16 aizgāja no savām mājām Aizkraukles pagastā un vairs netika redzēta, nebija arī sazvanāma. Palīdzību meklēšanā lūdza gan viņas mamma, gan vecmāmiņa, gan arī draudzenes. Kitijas fotogrāfijas bija izlīmētas uz afišu stabiem un sienām daudzās Latvijas pilsētās, konsultācijas tika lūgtas arī ekstrasensiem. Ģimene stāstīja, ka Kitija esot sabiedriska, viegli kontaktējas ar cilvēkiem un tiem uzticas, taču līdz šim nekad nav bijusi situācija, ka viņa kur dodas bez brīdinājuma un pazūd. Draudzenes internetā bija izvietojušas sludinājumus, kuros informēja, ka Kitija pēdējo reizi redzēta naktī uz 13. maiju un varētu būt devusies ar stopiem uz Skrīveriem. Vēl maija beigās parādījās informācija, ka viņa manīta Aizkrauklē, taču policija, pārbaudot ziņas, tām apstiprinājumu neguva. Diemžēl 6. jūnija rīts nāca ar skaudru vēsti: Aizkrauklē, Jaunceltnes ielas 27. nama jumta stāvā atrasts Kitijas līķis – viņa tikusi nožņaugta.

Karstumā stipri ož

Deviņstāvu nams, kur tika atrasts Kitijas līķis, ir viens no daudzajiem Aizkraukles Purvciema mikrorajonā. Pie ārdurvīm sagūluši ziedi un jau izdegušas kapu sveces. Mājas ieejas durvis nav aizslēgtas, kāpņutelpa ir gaiša, bet netīra, un lejas stāvos stipri ož pēc kaķu urīna. Mājas iedzīvotāji ir nerunīgi, daži saka, ka pat īsti nezina, kāds līķis un kāpēc namā atrasts. «Uztaisījuši mums te kapus, būtu tās puķes likuši tur bēniņos, lai mums uz tām nav jāskatās,» sākotnēji agresīvi noskaņots arī pret »VZ« ir pie lifta sastaptais gados jaunais vīrietis, kurš tur pavadā lielu rotveileru. Pamazām dusmas noplok, un viņš izsaka nožēlu, ka meitene mirusi. Viņš parāda vietu – bēniņstāvu, kur bijis baisais atradums. Tur no 9. stāva kāpņutelpas var nokļūt pa stāvām metāla kāpnēm. Lai arī jau pagājušas vairākas dienas kopš mirstīgo atlieku atrašanas un kāpņutelpā ir atvērti logi, augšstāvā arvien vēdī stipra smaka un lido lielas, melnas mušas. Laukumā pie bēniņu durvīm mētājas vairākas izdzertas stikla un plastmasas alus pudeles, izēstu saldumu pakas. Nama iedzīvotāji stāsta, ka līķi atraduši strādnieki, kas saskaņā ar projektu vilka ventilāciju kādam dzīvoklim un vēlējās to izvadīt uz jumta. «Durvis, kas turp ved, bija aiztaisītas tikai ar drāti. Smaka kāpnēs jau pasen bija briesmīga, bet visu laiku domājām, ka ož atkritumu vads,» stāsta kaimiņš.

Slepkavībā vaino draugu

«Dzīvoju 8. stāvā, bet neko aizdomīgu neesmu dzirdējis un redzējis. Zinu, ka meitene pazuda, jo, lai arī viņa nebija mana tieša paziņa, atceros viņu no senākiem laikiem, kad viņa vēl dzīvoja tur, tajā mājā,» saka puisis un pa logu norāda uz netālu esošo piecstāvu māju. «Reizēm esmu viņu redzējis pilsētā, likās, normāla meitene. Droši vien bija atnākusi pie tā «švaļa», sava drauga, kas te 9. stāvā dzīvoja.» To, ka slepkavībā vainojams tieši šis vīrietis, vēlāk sarunās ar »VZ« min ne viens vien aizkrauklietis, norādot, ka policijai vainīgais – apmēram 30 gadus vecais pagara auguma un plecīgais vīrietis steidzami jānoķer un jānoskaidro, kāpēc viņš savu «mīļoto sievieti nospārdīja un nožņaudza». Kāds pensionārs visai skarbi izsakās par minēto vīrieti, kurš kādu laiku mītot mirušā Volodjas dzīvoklī. «Agrāk mums bija māja kā māja, bet tagad – ārprāts, kas notiek, jāmeklē gandrīz cita dzīvesvieta. Vienmēr troksnis, «bardaks», jo visādi īrnieki dzīvokļos salīduši, un 9. stāvs ir briesmīgākais,» dusmojas pensionārs. Abi kaimiņi pamanījusi vēl kādu sakritību. «Tur vienmēr no ceturtdienas līdz svētdienai caurām diennaktīm rībēja mūzika, nāca puiši un meitenes, tika dzerts un lietotas narkotikas, bet pēc tās ceturtdienas, kad meitene pazuda, pēkšņi viss norima. Pats dzīvokļa saimnieks arī ir pazudis, policijai nav izdevies viņu notvert un iztaujāt.»

Atceras ar labiem vārdiem

6. jūnijā pulksten 23.38 portālā «draugiem.lv» Kitijas dienasgrāmatā parādījās ieraksts «Manis vairs nav!» un tam sekojošais teksts: «Mani draugi! Ikviens no Jums man bija vissvarīgākais. Katru Jūsu prieku vai bēdu izjutu kā savu. Lūdzu, neskumstiet, tāds bija mans liktenis, ko neviens nespēja mainīt. Nedusmojieties, ja kādreiz kādu sāpināju, man tas sanāca netīšām. Dzīvojiet tālāk un pieminiet mani ar labu vārdu. Es Jūs ļoti mīlēju. Ardievu!» Liela daļa secināja, ka jaunā sieviete izdarījusi pašnāvību, taču šī versija oficiāli tiek noliegta. Turklāt, kā liecina atzīme pie ieraksta, šo tekstu meitas vārdā rakstījusi mamma. Sieviete sola tikai pēc izmeklēšanas beigām publiskot informāciju par meitas nāves apstākļiem. Arī draudzenes nevēlas runāt par nāves apstākļiem, viņas Kitijai velta tikai labus vārdus – Kitija bijusi izpalīdzīga, sirsnīga, labs un jauks cilvēks. «Tu biji man blakus, kad visvairāk bija vajadzīgs atbalsts, Tu liki smaidīt, kad asaroja acis, Tu biji klāt laimes brīžos un ikdienišķu dienu pārvērti par dienu, kuru vērts atcerēties. Gribētos vēl miljoniem tādu pašu dienu, miljoniem smieklu ar Tevi un kaut tikai vienu apskāvienu no Tevis. Ar Tevi man saistās skaistākās atmiņas,» saka Laura. «Es zinu, ka nedrīkstu raudāt, jo Tu vienmēr bāri mani, kad raudāju, teici, cik ļoti Tev sāp un nepatīkami redzēt, kā es raudu. Manas asaras ir tā lielā sāpe, tā lielā mīlestība pret Tevi, draudzenīt. Sāpe, ka būsi man līdzās manā sirsniņā, manās domās un brīnišķīgajās atmiņās, kas mums ar Tevi vienmēr būs, tā vienmēr paliks un nekad nezudīs. Es zinu, ka Tev tur būs labi, jo savādāk nemaz nevar būt, ja viss notika tā un ne savādāk. Tu vienmēr biji, esi un būsi īpaša. Es no sirds mīlu Tevi, draudzenīt,» raksta Jeļena. Ir arī pa kādam anonīmam paziņam, kas izmet, ka Kitija nav bijusi tikumīga sieviete, šķiet, kādam arī pāri nodarījusi, jo netiek slēpts, ka viņa bijusi «vecene ar iekšām un pratusi vicināt dūres».

Pieļauj, ka slepkavība nav bijusi plānota

Kamēr informācija par notikušo netiek publiskota, vietējie nespēj atgūties no šoka, jo īpaši tāpēc, ka nepilnu trīs gadu laikā šī ir jau otrā nežēlīgā jaunietes slepkavības Aizkrauklē. «Par šīm lietām ir jārunā skaļi un publiski, jo pārāk daudz ir gadījumu, kad iet bojā un vienkārši pazūd jaunas meitenes. Vakar nosita Annu, šodien Kitiju, rīt var būt vēl kādu,» satraukta ir aizkraukliete Aina. «Kitijai nebija labu draugu. Protams, vecāki ne vienmēr var pārliecināt bērnus, ka tie nav īstākie un labākie, ar ko saieties, un īpaši jau, ja bērnam ir 23 gadi!» Savukārt kāda cita pilsētniece, kas pazīst Kitijas ģimeni, norāda, ka problēmas sakne meklējama tieši vecāku un meitas attiecībās, taču tas, ka vecāki meiteni meklēja un tik ļoti uztraucās, norāda, ka viņa bijusi mīlēta, un tas ir svarīgi. «Nedomāju, ka Kitiju noslepkavota apzināti... Tas, visticamāk, bija nelaimes gadījums, apstākļu sakritība,» norāda paziņa.

UZZIŅAI

2008. gada 3. oktobrī Aizkrauklē tika nogalināta 16 gadus vecā Anna Kurnigina. Meitenei bija apakšžokļa lūzumi, sejas un galvas plaši nobrāzumi un daudzas sistas brūces, kakla saspiedumi, slēgta galvas smadzeņu trauma, viņa bija arī izvarota. Annas līķis tika atrasts aizaugušā pļavā netālu no veikala «Beta» stāvlaukuma, kas ir tikai dažu soļu attālumā no vietas, kur šovasar atrada mirušo Kitiju. Izmeklēšanā noskaidrots, ka pēdējā dzīves dienā – 29. septembrī – jauniete apmeklējusi diskotēku savā skolā. Tur bijis arī kāds nepilngadīgs jaunietis, kurš agrāk mācījies Aizkraukles arodvidusskolā un bijis tiesāts par laupīšanu ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Viņam piespriests 11 gadu cietumsods, taču jaunietis nav apcietināts tiesas zālē. Diskotēkā jaunietis izklaidējies kompānijā, kurā bijusi arī Anna. Daudz lietots alkohols, pēc tam it kā bijis strīds un kompānija sadalījusies mazākās grupās. Dažas dienas pēc Annas līķa atrašanas aizdomās turamā persona Sandis Šeškus tika aizturēts Rīgā. Zemgales apgabaltiesa apsūdzētajam piesprieda 15 gadu cietumsodu. Neilgi pēc sprieduma pasludināšanas notiesātais izdarīja pašnāvību pakaroties Šķirotavas cietuma kamerā.

Svarīgākais