Augsta ranga politiķi iekuļas seksa skandālos

© Scanpix

Seksa skandāls, kura uzmanības centrā nokļuvis nu jau bijušais Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns, nav pirmais tāda veida gadījums: dažkārt tieši libido kļūst daudziem politiķiem par klupšanas akmeni karjerā. Pat pasaules visvarenākie un visietekmīgākie vīrieši skaistu sieviešu klātbūtnē kļūst vāji.

Trillera cienīgi notikumi viesnīcā

Aizdomās par izvarošanas mēģinājumu tiek turēts nu jau bijušais pasaules ietekmīgākais finanšu menedžeris 62 gadus vecais Dominiks Stross-Kāns: ekskluzīvajā Ņujorkas viesnīcā «Sofitel» viņš esot mēģinājis izvarot istabeni. Kas tieši ir noticis luksusa viesnīcas «Sofitel» 2806. numuriņā, zina tikai pats nu jau bijušais SVF boss un 32 gadus vecā istabene, kuras vārds tiek slēpts. Zināms tikai tas, ka viņa ir imigrante no Gvinejas un kopā ar vīru un 16 gadu veco meitu dzīvo Ņujorkā. Katru dienu kļūst zināmas aizvien jaunas nianses, kas veido visai pretrunīgu notikuma ainu: brīdī, kad istabene ieradusies uzkopt numuriņu, Stross-Kāns esot viņai kails uzbrucis un ievilcis guļamistabā. Sieviete pretojusies, un viņai izdevies izrauties, taču vīrietis viņu esot vēlreiz panācis un ievilcis vannasistabā, kur atkārtoti centies uzmākties. Istabenei tomēr izdevies izrauties, un viņa bēgšus pametusi numuriņu, bet pēc kāda laika lielā steigā to atstājis arī Stross-Kāns. Dažas minūtes pirms lidmašīnas pacelšanās Eiropas virzienā politiķi aizturēja. Savu mobilo telefonu un vēl dažas personiskās lietas viņš bija aizmirsis viesnīcā, liekot domāt par lielu steigu, pat bēgšanu. Apsūdzībā minēti tādi jēdzieni kā «seksuāla rakstura uzbrukums» un «anālas seksuālās darbības ar mērķi upuri pazemot un apmierināt savu iekāri». Par šāda rakstura apsūdzību bijušajam SVF izpilddirektoram draud 74 gadus ilgs cietumsods.

Nācija šokā par potenciālo prezidentu

Nav brīnums, ka tā sauktā DSK lieta (DSK – Dominique Strauss-Kahn pirmie burti) izraisījusi tādu uzmanību, jo Dominiks Stross-Kāns nav tikai vienkārši populārs politiķis un ietekmīgs finanšu menedžeris, bet ļoti ticams, ka bija arī visai reāli nākamais Francijas prezidents, kurš rūpīgi, mērķtiecīgi un gadiem ilgi bija veidojis politisko karjeru. Ne velti valdīja uzskats, ka «DSK» ir spīdošākais politiķis, kādu vien Francija var piedāvāt: daiļrunīgs, ironisks un ar vairāku valodu zināšanu bagāžu, kas frančiem ir netipiska parādība.

Franči par notikušo ir šokā: vispirms jau par veidu, kā Amerikā izturas pret cilvēku, kuram vēl nav pat izvirzīta apsūdzība. Taču vienlaikus viņi sākuši šaubīties, vai tiešām līdz šim bija pareizi novērtējuši pazīstamo siržulauzēju – Stross-Kāns pat izpelnījies iesauku «Lielais pavedējs». «Stross-Kāns ir mīlošs dzīvesbiedrs, augsti cienījams starptautiska līmeņa diplomāts, advokāts, politiķis, ekonomists un profesors bez iepriekšējas sodāmības. Viņš jau desmit gadu ir precējies ar misis Annu Sinklēru, un viņam ir četri bērni no iepriekšējās laulības, tostarp meita, kura dzīvo Ņujorkā,» politiķi raksturoja advokāts iesniegumā Ņujorkas federālās valsts Augstākajai tiesai. Vai šis ir bijis maldīgs priekšstats un supermenedžeris dzīvojis divas dzīves?

Brunču mednieka slava

Bijušajam SVF izpilddirektoram jau gadiem ilgi līdzi velkas brunču mednieka slava. Atklātībā pamazām nāk dažādas pikantas detaļas no Strosa-Kāna privātās dzīves un nianses par viņa attieksmi pret sievietēm. Vācu interneta izdevumam «Spiegel online» izdevies tikties ar Kristīnu Deivisu, kas ir kāda Ņujorkas bordeļa bijusī īpašniece. Intervijā viņa apstiprinājusi, ka Stross-Kāns bijis viņas aģentūras klients un izmantojis tās pakalpojumus. 2006. gadā politiķis esot pasūtījis «īstu amerikāņu meiteni» un samaksājis par šo pakalpojumu 1200 dolāru skaidrā naudā. Deivisa arī stāstījusi, ka viena no eskorta meitenēm atteikusies vēlreiz tikties ar Strosu-Kānu, kurš esot «pārāk agresīvs».

Savulaik uzmanības centrā nonāca arī Strosa-Kāna nelielais romāniņš ar SVF ekonomisti Pirošku Nagiju: ietekmīgajam menedžerim tika pārmesta varas ļaunprātīga izmantošana, lai savai mīļākajai radītu priekšrocības un labvēlīgākus apstākļus. Stross-Kāns publiski atvainojās un drīkstēja paturēt savās rokās SVF vadības grožus. Nu nācis gaismā, ka Nagija jau toreiz rakstiskā vēstulē brīdinājusi SVF par Strosa-Kāna attieksmi pret sievietēm – politiķis esot viņu «agresīvi lencis». Savukārt 2007. gadā kādā TV pārraidē rakstniece un žurnāliste Tristane Banona stāstīja, kā Stross-Kāns pirms pieciem gadiem intervijas laikā turējis viņas roku savējā, pēc tam aizskāris viņas krūtis, līdz visbeidzot piespiedis apgulties uz grīdas un centies attaisīt viņas bikses. Tikai ar lielu piepūli Tristane esot spējusi atbrīvoties no politiķa apskāvieniem. «Viņš bija kā meklējošs šimpanze,» teica žurnāliste, kurai toreiz esot pietrūcis dūšas sūdzēt tiesā tik «varenu un ietekmīgu cilvēku».

Sekss, kas saviļņoja pasauli

Seksa skandāli politikā, ekonomikā un šovbiznesā nav nekas jauns. Viena no savulaik skandalozākajām lietām saistīta ar toreizējo ASV prezidentu Bilu Klintonu un viņa asistenti Moniku Levinsku. Abu slepenais mīlas sakars ilga pusotru gadu. Kad attiecības nāca gaismā, prezidents šo sakaru noliedza, taču pēc dažiem mēnešiem atzina, ka esot melojis, lai pasargātu savu ģimeni, kas prata šo soli novērtēt. Klintona dzīvesbiedre Hilarija, līdzīgi kā tagad Strosa-Kāna sieva Anna Sinklēra, līdz pēdējam brīdim atbalstīja savu paklupušo vīru. Vēlāk kādā intervijā Hilarija Klintone atzina, ka tas bijis smags periods un tomēr: «Es ne mirkli nešaubījos par Bila mīlestību pret mani un ne mirkli nešaubījos par savu atbildību mūsu meitas un mūsu lielās ģimenes priekšā.»

Bet kā turpmāk veidojās Monikas Levinskas dzīve? Viņa izdeva grāmatu «Monikas stāsts» un nopelnīja par to lielu naudu, no kuras daļu atdeva savam advokātam un samaksāja par tiesas izdevumiem. Tāpat Levinska nopelnīja ar intervijām medijos. Īsu brīdi viņa televīzijā vadīja iepazīšanās šovu «Mr. Personality». Nākotnei viņa sevi bija apgādājusi, bet laimīga nebija. Kopš skandāla pagājuši 15 gadi, un, kā izrādās, 37 gadus vecā Levinska joprojām pārdzīvojot notikušo. «Viņa man sacīja, ka joprojām mīlot Bilu,» izdevumam «National Enquirer» atklāja kāda sievietei tuvu stāvoša persona. «Viņas dzīvē vairs nobūšot neviena cita vīrieša, kurš varētu darīt viņu tik laimīgu kā Bils. Viņa ņemtu viņu atpakaļ jebkurā laikā.»

«Bunga, bunga» karalis

Itālijas premjers Silvio Berluskoni, par spīti savam cienījamajam vecumam (74), steidz baudīt dzīvi pilniem malkiem. Atklātībā nākusi viņa privātā intīmā dzīve un skandalozo seksa orģiju jeb tā saukto «bunga, bunga» ballīšu pikantās detaļas. Kā zināms, pret Itālijas premjerministru izvirzīta apsūdzība par seksuālajām attiecībām ar tajā brīdī nepilngadīgo marokāņu izcelsmes naktskluba dejotāju Karimu el Mahrugu, kas pazīstama kā Rūbija, iespējamo saistību ar mazgadīgo prostitūciju un dienesta stāvokļa izmantošanu, lai to slēptu. Itālijas valsts galva nekad nav slēpis simpātijas pret skaistām sievietēm, bet pilnībā noliedz runas, ka viņa privātajās ballītēs notiekot izvirtības ar prostitūtām. «Apkārt ir tik daudz skaistu un pievilcīgu sieviešu, bet es neesmu svētais. Domāju, ka jūs to saprotat. Un ceru, ka arī žurnālisti to sapratīs.» Taču vīra sānsoļus nesaprata sieva Veronika Lario, kura pieprasīja šķiršanos.

«Briesmonis un izvarotājs»

2007. gadā seksuāla skandāla dēļ no amata bija spiests atkāpties Izraēlas prezidents Moše Kacava, kuram bija izvirzīta apsūdzība par savu bijušo darbinieču izvarošanu un seksuālu uzmākšanos. Viņa bijusī sekretāre raksturoja savu bijušo šefu kā «briesmoni un izvarotāju». Netiklas darbības Kacava veicis, būdams gan tūrisma ministrs, gan arī jau prezidents. Pērn decembrī Izraēlas tiesa atzina Kacavu par vainīgu un piesprieda septiņu gadu ilgu cietumsodu. Bijušais prezidents spriedumu ir pārsūdzējis un pagaidām vēl ir uz brīvām kājām.

2005. gadā arī Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma tika apsūdzēts izvarošanā, tomēr tiesa viņu attaisnoja. Neskatoties uz to, prezidents tiek uzskatīts par «nācijas kaunu un negodu». Sašutumu pērn izraisīja fakts, ka futbola bosa Irvina Khoza meita laidusi pasaulē prezidenta bērnu. Kā zināms, Dienvidāfrikas Republikā daudzsievība nav nekas neparasts un oficiāli prezidentam ir četras sievas un 20 bērnu, taču šoreiz bērnu dzemdējusi sieviete, kura nav prezidenta sieva. Ja ticēt baumām, tad pavisam prezidentam esot 34 (!) bērni. Zumas seksa lieta ir izvērtusies par valsts nozīmes afēru: vietējā presē aizvien biežāk parādās virsraksti: «Vienreiz pietiek, mister prezident!» vai arī «Ir pienācis laiks Zumam atkāpties!»

Svarīgākais