Rīgā sieviete meitiņas acu priekšā nodur vīra draugu

© F64

Pēc tam, kad vienā no Rīgas mikrorajona dzīvokļiem 44 gadus veca sieviete nodūra pudeles brāli, kaimiņi pamatīgi satraukušies par varmākas trīs gadus vecās meitiņas likteni.

Ļaudis sūdzas, ka meitenīti piedzērušies vecāki regulāri atstāj nepieskatītu un viņa nakts vidū spēlējas kāpņu telpā.

Mirst no lielā asins zuduma

Kādā ceturtā stāva dzīvoklī Vecmīlgrāvī kopīgas iedzeršanas laikā izcēlies konflikts un sieviete ar diviem naža dūrieniem nogalinājusi kādu 39 gadus vecu vīrieti. Vīrietim bija iedurts kājas labajā augšstilbā, taču, tā kā bija skarta artērija, viņš mira no lielā asins zuduma vēl pirms mediķu ierašanās. Policija aizdomās par vīrieša noduršanu aizturēja 44 gadus veco dzīvokļa saimnieci. Sieviete atzinusies, ka ciemos atnākušo vīra draugu sadūrusi, jo vīrietis esot nozadzis mobilo tālruni.

«Kaut kas tāds agri vai vēlu bija sagaidāms,» »VZ« saka ne viens vien Baltāsbaznīcas ielas 23. nama iedzīvotājs. Kopā ar svešo vīrieti Oļegs un Ļena dzēruši vismaz četras dienas. «Tas vīrietis vairākas reizes kopā ar Oļegu gāja uz veikalu, pirka pudeli. Oļegam naudas nav, viņš un Ļena parasti staigā naudu diņģēdami,» zina teikt pensionāre Anna. «Redzēju to vīrieti, vēl pabrīnījos, kur viņš tik labi ģērbts, tīrs un kārtīgs, sapinies ar tiem dzērājiem,» saka kaimiņiene Ļusja. Pēc nelaimes kaimiņi ir neizpratnē par policijas rīcību, atstājot slepkavu brīvībā. «Mums pilnīgi nav saprotams, kāpēc slepkavu nepaturēja apcietinājumā. Ja tas būtu viņas pirmais un vienīgais nodarījums, mēs vēl neko neteiktu, bet pēc visa, ko zinām... Viņa regulāri staigā ar nazi rokās un biedē arī kaimiņus. Policija ne reizi vien saukta uz to dzīvokli.» Lai arī sākotnēji policija apgalvoja, ka sievietei piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, jo viņas apgādībā ir mazs bērns, kaimiņi ir neizpratnē par šo atrunu, jo meitenīte kopš nozieguma dienas mājās vairs nav manīta. Bez tam tieši bērns esot tas, kurš jāpasargā no mātes.

Izsitusi zobus, sagriezusi kājas

«Es šai mājā dzīvoju 15 gadus, viņi atnāca mazliet vēlāk. Tolaik kopā ar jaunajiem dzīvoja arī mana vienaudze Klava – Oļega māte,» stāsta 75 gadus vecā kaimiņiene Anna. Abas sirmgalves bijušas draudzenes, tāpēc Klava pie Annas regulāri meklējusi patvērumu. «Atceros, kā viņa te, kur tagad stāv ledusskapis, sēdēja uz krēsla, raudāja un sūdzējās, ka vedekla par viņu ņirgājas un sit. Viņa bieži teica: «Es neiešu mājās, es tur negribu!» Bet man viņu nebija, kur likt, jo savā vienistabas dzīvoklī dzīvoju kopā ar savu pieaugušo dēlu. Vienīgais, ko varēju, teicu viņai: «Klava, ja tevi sit, kliedz skaļi, skriesim palīgā!»» Tāpat kaimiņiene stāstījusi, ka Ļena darījusi pāri arī Oļegam, piemēram, reiz viņš gulējis, bet Ļena paņēmusi nelielu nazīti un dūrusi un griezusi viņam kājās. Vīrietis pat nokļuvis slimnīcā. Savukārt pati Klava reiz tik ļoti cietusi no vedeklas smagās rokas, ka palikusi bez diviem priekšējiem zobiem. Toreiz izsaukta arī policija. «Atbrauca no Sarkandaugavas iecirkņa liels, resns policists. Klava jau bija nomazgājusies, pārvilkusi asiņainās drēbes. Policists skatījās uz raudošo sievietei, kurai mute bija pilna asinīm, un visu laiku smīnēja. Ļenai viņš neko neteica, tikai sabļāva uz pašu Klavu, lai aizver muti, iet istabā un guļ. Kad kaimiņi, redzot šo situāciju, izteica pārmetumus policistam par neprofesionālo rīcību, viņš pagriezās un aizgāja prom,» atceras kaimiņiene. Pirms pusotra gada Klavas mocības beigušās, viņa nomirusi. «Viņa bija ļoti slima, viņai bija cukura diabēts, tie abi viņas nāvi tikai pasteidzināja. Klava vēl pirms nāves teica, ka dēls un vedekla paši noteikti nemirs dabiskā nāvē, bet nogalinās viens otru,» teic Anna.

Smirdīgi un nočurājušies

Kaimiņiene atzīst, ka Oļegs pēc dabas esot labs cilvēks, vienmēr palīdzot uznest somu un mēģinot mazināt kaimiņu un sievas nesaskaņas. Ļena gan esot agresīva un ļauna, viņai pat acis esot stiklainas un nedzīvas. «Viņi mūs ar savu dzīvesveidu ir nomocījuši – regulāri pie viņiem nāk draugi, ir troksnis. Ja Ļenai kaut ko aizrāda, viņa spārda un cērt durvis, skaļi lamājas. Bieži vien dzeršana notiek arī kāpņutelpā. Ciemiņi, no kuriem daudzi ir smirdīgi un nočurājušies, reizēm tā piedzeras, ka nevis kāpj pa trepēm, bet burtiski lido,» sūrojas kaimiņi.

Ļena esot slikta māte, un kaimiņi cer, ka trīs gadus veco Veroniku, kura noskatījās gan asiņainajā slepkavībā, gan regulāri esot citu baiso orģiju lieciniece, audzināt paņems kāds kārtīgs cilvēks. «Veronika ir ļoti jauka meitenīte, viņa spēlējas savā nodabā, pieaugušo darīšanās nelien, jo muti nedrīkst atvērt, lai nedabūtu lamas. Kad Ļena ir skaidrā, viņa par mazo rūpējas, dod ēst un pat sēž pie slimības gultas, bet, tā kā māte vairāk dzer nekā nedzer, meitenītei klājas grūti, mazulīti tur nevar atstāt,» skaidro kaimiņi. Ļena pati neesot audzinājusi arī vecāko meitu, kurai jau ir 20 gadu, bet vēl vienu bērniņu zīdaiņa vecumā pirms gadiem pieciem piedzērusies Ļena esot neapzināti nogalinājusi, proti, nogulējusi. «Labi, ka Veronikai ir lielā māsa Juļa, viņa ļoti, ļoti mīl mazo māsiņu. Juļa gan tagad dzīvo Anglijā, bet bieži brauc ciemos un mazajai ved pilnus čemodānus ar jaunām drēbītēm, tāpat sūta naudu ēšanai,» stāsta Anna.

Nakts vidū spēlējas kāpņutelpā

To, ka Veronikai nav vietas pie vecākiem alkoholiķiem, kaimiņi apliecina ar vēl kādu stāstu. Kādu nakti pēc pulksten diviem kāda no kaimiņienēm, atgriežoties mājās, kāpnēs satikusi mazo Veroniku. Meitenīte bijusi basām kājām, pusapģērbta. Kad kaimiņiene meitenei jautājusi, kur ir viņas vecāki, mazā atbildējusi, ka gan tētis, gan mamma ir piedzērušies un guļ. «Dzīvokļa durvis bija vaļā, tur viss bija sasists, abi izgāzušies pliki guļ. Izsaucām policiju un ātro palīdzību. Mazo aizveda uz slimnīcu, jo viņai bija temperatūra un klepus. Abus dzērājus aizveda policija, taču tam nebija nekāda jēga. Pēc pāris dienām mājās atgriezās gan vecāki, gan mazā meitene. Šie abi tai vakarā atkal piedzērās līdz nemaņai,» smagi nopūšas un rokas noplāta kaimiņiene Anna. Pensionāre zina teikt, ka ģimeni ne reizi vien apciemojusi bāriņtiesas pārstāve, taču fiziskas vardarbības pret meiteni nav bijis, tāpēc arī viņa atstāta ģimenē. «Vai tad neviens neredz, ka tēvs guļ pārdzēris jēgu, māte ir pilnīgi saļimusi kā cīsiņš? Vai tad tiešām nevar pieņemt nekādus mērus? Domāju, ka neviens īsti neiedziļinās problēmā un, piemēram, bērnudārzā pat nenojauš, kas notiek Veronikas mājās. Mazā vienmēr ir labi un tīri saģērbta, jo lielā māsa par to ir parūpējusies, arī rotaļlietu viņai ir daudz un labas,» novērojušas kaimiņienes.

Svarīgākais