Ostot benzīnu, Valkā cilvēku acu priekšā sadeg pusaudzis

© F64

16 gadus vecais Valkas iedzīvotājs Dainis mira šausmīgā nāvē – viņš dzīvs sadega pagrabā. Tik baisi beidzās Daiņa un viņa drauga izklaide – benzīna tvaiku ostīšana sveču gaismā.

Sprādziens, tumsa un dūmi

Lai gan pēc baisā notikuma ir pagājušas jau vairākas nedēļas, Valkā Viestura ielas 3. nama iedzīvotāji arvien nevar atgūties no redzētā un pārdzīvotā. 88 gadus vecā Biruta, kas dzīvo nama ceturtajā stāvā, atceras, ka tonakt pamodusies no skaļa sprādziena. «Es vēl tagad jūtos slikti, jo saelpojos dūmus un arvien krūtis pilnas. Pamodos, apkārt tumšs, pilns ar dūmiem, paelpot nevar. Gribēju iziet kāpņutelpā, bet tur dūmu bija vēl vairāk,» stāsta sieviete. Nama pagrabā bija izcēlies ugunsgrēks: 16 gadus vecais Dainis un viņa 19 gadus vecais draugs bija mēģinājuši apreibināties, elpojot benzīnu, turklāt to darījuši sveču gaismā. Pēc ugunsdzēsēju sniegtās informācijas, trauks ar benzīnu apgāzies un no sveces aizdedzies. Ugunsgrēkā smagi cieta jaunākais puisis, kurš guva 95% ķermeņa apdegumu. Mediķiem neizdevās glābt Daiņa dzīvību, un viņš slimnīcā pēc pāris dienām nomira.

Nodega drēbes un mati

Pirmā stāva iedzīvotājs Egīls un viņa kundze atceras, ka tovakar pēc pusnakts nebija devušies gulēt, bet skatījušies televizoru. Pēkšņi abi sadzirdējuši, ka kāds skrien. «Sākumā domājām, ka kaut kas notiek kāpņutelpā vai pie kaimiņa. Tad plīsa stikli un atskanēja necilvēciski izsaucieni. Saklausījām arī atsevišķas frāzes: «Ko darīt? Vai saukt ātro palīdzību?» Uz ko tika saņemta atbilde: «Jā, sauc palīdzību.» Tobrīd sapratu, ka ir stipri dūmi,» atceras Egīls. Savukārt viņa kundze teic, ka kliedzieni sākotnēji likušies iedomāties, ka kāds nežēlīgi moka kādu dzīvnieku.

Piegājis pie loga, Egīls pamanījis, ka zālē guļ liesmojošs cilvēks. «Puisis bija pilnīgi kails, jo visas drēbes bija nodegušas. Nodeguši bija arī mati. Uguns nebija skārusi tikai puiša bikšu siksnu,» atceras aculiecinieks. «Otrs puisis bija vesels. Domāju, viņš centās darīt, ko varēja, visticamāk, viņš draugu ari izvilka no pagraba. Puisis bija pārbijies.» Savukārt kaimiņiene Aina atceras, ka no degošā jaunekļa aizdegusies arī pagalma zāle. Puisis visu laiku atkārtojis, ka nevar paelpot. Līdzās apdegušajam puisim sēdējusi puiša māsa, kas centusies nomierināt brāli.

No pagraba izlaužas caur logu

Abi jaunieši ir šīs mājas iedzīvotāji, tāpēc viņiem bijusi pagraba atslēga. Iedzīvotāji stāsta, ka pagrabā neglabā pārtikas krājumus, piemēram, kartupeļus vai ievārījuma burciņas, jo pagrabs ir tik silts, ka produkti ātri sabojātos. Arī malkas te nav, jo mājā ir centrālapkure. Visticamāk, jaunieši par savas savādās izklaides vietu bija izvēlējušies svešo šķūnīti pagrabā, jo tā saimniece te bija nolikusi savu veco dīvānu, kas zēniem lieliski noderēja.

Sākoties ugunsnelaimei, caur durvīm puiši nav varējuši izkļūt no pagraba, jo ieejot paši tās aizslēguši. Uz sienas pie durvīm arvien ir apdeguša apģērba daļas, kas palikušas no brīža, kad degošais jaunietis mēģinājis pa tām izkļūt. Tad viņš meties atpakaļ pagrabā un meklējis izeju caur logu. Egīls brīnās, kā jauniešiem izdevies noņemt logam priekšā pielikto resti: «Es pirms dažiem gadiem to nevarēju izdarīt. Tādā brīdī adrenalīns ir augsts, dod milzu spēku. Mēs pat iedomāties nevaram, ko tajā brīdī juta puiši, no kuriem viens dega, visapkārt šausmīgi dūmi un milzīga tumsa...»

Nebija naudas alum

Vīrietis ir neizpratnē, kāpēc puiši sēdējuši sveces gaismā, jo pagrabā ir iespējams ieslēgt lampu. «Es brīnos, ka tagad vēl notiek tādas lietas kā benzīna ostīšana. Pirmajā brīdī pat domāju, vai pareizi dzirdu, kad puisis glābējiem teica, ka viņi pagrabā ostījuši benzīnu. Jaunieši jau pastrādā visādas lietas, bet ir jādomā... Degviela sveču gaismā. Kāpēc to darīja? Tāpēc, ka nevarēja nopirkt neko citu, nevarēja nopirkt alu. Ne jau no labas dzīves notiek tādas lietas,» secina Egīls. Par abu puišu ģimenēm mājiniekiem zināms maz, jo tās namā ievākušās nesen. Kaimiņiene Biruta zina teikt, ka Dainis dzīvojis kopā ar māsu un viņas sākumskolas vecuma meitiņu.

Dainis šogad būtu mācījies Valkas ģimnāzijas 10.a klasē. Ģimnāzijā »VZ« par puisi neko pastāstīt nevarēja, jo jaunajiem klasesbiedriem un skolotājām viņu tā arī neizdevās iepazīt. Savukārt iepriekšējās Daiņa apmeklētās mācību iestādes – Juglas sanatorijas internātpamatskolas – pedagogi un skolasbiedri no komentāriem atturējās, vien norādīja, ka puisis mācījies ļoti vāji.

Mājā kļuvis klusāk

Otrs incidentā iesaistītais jaunietis dzīvojot kopā ar māsu un mammu, kas strādājot veikalā par kasieri. »VZ« izdevās satikt arī pašu puisi, taču viņš paziņoja, ka neko par notikušo nezinot, un strauji aizvēra dzīvokļa durvis. Birutas kundze par puišiem nesūdzas, vecākais vēl pavasarī esot strādājis, bet vasarā abi jaunieši daudz bijuši kopā. «Kā jau visi jaunieši tagad. Vienīgi viņi nekad nesveicinājās,» puišus raksturo kundze. Reizēm pie viņiem nākuši draugi, taču nav vis gājuši dzīvoklī, bet dirnējuši kāpnēs, pīpējuši, reizēm arī iemalkojuši kādu alkoholisku dzērienu. «Te bija tās viņu diezgan trokšņainās sanākšanas,» Birutas kundze rāda uz palodzi, kas burtiski nosēta ar cigarešu izsmēķiem un dažādiem atkritumiem. Pēc Daiņa nāves jauniešu aktivitātes gan pierimušas.

Svarīgākais