Folkklubu "ALA" izmet no telpām, tā vietā iekārtojas Šons

© F64

Vietā, kur vēl šovasar atradās "Folkklubs ALA", aizvadītajā nedēļā tika atklāts jauns klubs "L.A.", par kura seju kļuvis Šons Ani. Kā noskaidroja "VZ", aiz folkkluba negaidītās slēgšanas tā zvaigžņu stundā stāv trillera cienīgi notikumi ar telpu applūšanu, durvju uzlaušanu, alkohola zagšanu un būdīgu apsargu iejaukšanos tajā visā.

Konflikts ar namīpašnieci

Uzzinot, ka viena no tūristu vidū iecienītākajām Vecrīgas vietām "Folkklubs" ir negaidot slēgta un tās vietā atklāts jauns klubs "L.A.", pirmā doma, kas rodas, ir – iepriekšējais klubs ir bankrotējis. "Nē, kāds vēl bankrots?!" sarunā ar "VZ" iesaucas viena no "Folkkluba" dibinātājām Baiba Apine. "Mums klājās pārsteidzoši labi – [zāle] bija līdz malām pilna arī tad, ka pārējie Rīgas krogi stāvēja tukši. Beidzot sākām arī pelnīt. Viss bija pa skaisto!" apgalvo Apine.

Izrādās, izcēlies konflikts ar SIA "Audēju nami" īpašnieci Antru Poču. "Ziemā, kad sākās lielie sniegi, pagrabā atklājās sūce, un mums uz vairākām nedēļām nācās slēgt kluba deju zāli, jo tās grīdu klāja burtiski līdz potītēm dziļš ūdens. Informējām par to Poču, norādot, ka šajā laikā īri par pagraba telpām nemaksāsim. Ar to arī sākās mūsu konflikts, kam sekoja petīcijas par to, ka kluba mūzika esot par skaļu un traucējot hosteļa iemītniekiem. Virs kluba patiešām atrodas hostelis, taču ziemas laikā tajā neviens nedzīvo. Un visbeidzot – tā kā Počas ofiss atradās otrajā stāvā, uz kuru iespējams nokļūt nevis caur hosteli, kā tam loģiski vajadzētu būt, bet tikai izejot cauri kluba telpām, mēs nekad tā īsti nevarējām aizslēgt durvis. Vienmēr, kad aizslēdzām bāru, tas palika pieejams hosteļa darbiniekiem. Un vienā brīdī mūsu bārmeņi pamanīja, ka no bāra sāk pazust alkohols..." atklāj Apine.

Zaudējumi – 15 000 latu

Par spīti visam, "Folkklubs" turpinājis strādāt. Pēc Apines teiktā, arī visi rēķini vienmēr nomaksāti laikā. Līdz kādā rītā kluba darbinieki vairs savā darba vietā nav tikuši iekšā. "Ejot uz darbu ceturtdien, 27. maijā, ierados agrāk nekā parasti, jo vakarā gaidīja rekordliela 70 cilvēku rezervācija, tautas dejas, dzīvā mūzika un parastās ceturtdienas vakara svinības, kas tik daudziem cilvēkiem Rīgā jau bija ierasta lieta," liktenīgo rītu atceras viens no "Folkkluba" dibinātājiem, Austrālijas latvietis Krišjānis Zintis Putniņš. "Pienākot pie „Folkkluba” durvīm, ar pārsteigumu redzēju, ka ārdurvju slēdzene ir nomainīta, logi aizlīmēti ar plēvēm, aiz durvīm stāv trīs būdīgi apsargi, bet logā rakstīts, ka "Folkklubs" ir slēgts, tālākai informācijai zvanīt Krišjānim Putniņam. Iepriekšējais vakars bija jauki norisinājies ar dančiem un dziedāšanu. Nebija nekāda brīdinājuma, nekādu vēstuļu, nekādu prasību 30 dienās iztirgot preci un izvākt mantas, kā Latvijas likumi paredz."

Uz notikuma vietu izsauktā Valsts policija atbraukusi, sazinājusies pa rāciju ar savu šefu un nekavējoties devusies projām, paziņojot, ka "šis neesot viņu lauciņš". Tāds pats teksts esot saņemts arī no pašvaldības policijas. "Tā visa rezultātā divas nedēļas netikām klubā, lai varētu kaut vai savākt sev piederošās mantas," atceras Apine. "Sarunājām paši savus apsargus, kas kluba durvis tomēr atvēra." Kā aprēķinājuši "Folkkluba" darbinieki, pārtraucot kluba darbību, viņiem ir radīti aptuveni 15 000 latu lieli zaudējumi, ieskaitot iemaksāto drošības naudu, sabojāto pārtiku un alu, kā arī pašu ienākumus, kas pa dīkstāves laiku gājuši secen.

Izmet bijušos īpašniekus

"Pagājušajā piektdienā Krišjānis ar vienu no puišiem, kas pie mums strādāja par pavāra palīgu, bija iegājuši jaunajā klubā "L.A.", kas tagad atrodas nu jau bijušās "Folkkluba" telpās, un apsargs viņus abus bez jebkādiem paskaidrojumiem momentā izmeta ārā," jau nesenākus piedzīvojumus "VZ" atklāj Apine. "Pieļauju domu, ka jaunais klubs nav uz viņu vārda, taču faktiski aiz tā visa stāv viņi – SIA "Audēju nami". Iespējams, viņi bija iedomājušies, ka mēs šo vietiņu būsim iesildījuši un nu cilvēki turp plūdīs bariem tāpat vien. Jebkurā gadījumā – tas, ko viņi izdarīja, stāv pretī jebkuriem loģikas likumiem. Man ir aizdomas, ka tā ir mūsu mīļā, labā latviešu skaudība. Atceros, ka līdzās mūsu klubam arī viņiem bija viens krogs, taču, kamēr mums viss aizgāja griezdamies, viņi izvilka knapi trīs mēnešus. Man gan liekas, ka jebkurš normāls namu īpašnieks priecājas, ja redz – viņu īrniekiem klājas labi," prāto Apine.

Diemžēl "VZ" neizdevās sazināties ar SIA "Audēju nami" pārstāvjiem – mobilais tālrunis netika celts. Par uzņēmumu pieejamā informācija vēsta, ka "Audēju namiem" pieder astoņi dažādi īpašumi, no kuriem septiņi ir ieķīlāti, tostarp arī nams Audēju ielā 11, kur atradās "Folkklubs".

Svarīgākais