Padsmitnieki pēc trīs dienu "plosta" nogalina taksistu

© F64

Kluso un mierīgo Mazsalacu 3. jūnijā šokēja un satricināja ziņa – pašā pilsētas centrā tumši zilā automašīnā «Opel Omega» atrasts noslepkavots cilvēks. Policija aizdomās par taksista slepkavību aizturējusi 17 un 18 gadus vecus puišus.

Aptuveni 45 kilometrus garā braucienā no Valmieras uz Mazsalacu jaunieši taksometrā jau bija iekāpuši ar domu nogalināt. 48 gadus vecais taksometra vadītājs Laimonis strādāja taksometru kompānijā «Taksi trīs», kas apkalpo Valmieru. Šī firma strādā bez dispečera, uz tālruņa zvaniem atbild un izsaukumus pieņem paši taksisti.

Pāris dienas pēc traģēdijas policijai izdevās aizturēt divus iespējamos slepkavas. Viens no jauniešiem ir 17 gadus vecs, dzīvo Valmieras rajona Beverīnas novadā un mācās arodskolā, savukārt otrs jau ir sasniedzis pilngadību, nekur nestrādā un nemācās, viņam nav arī pastāvīgas dzīvesvietas, puisis uzturējies Valmierā. Līdz šim abi jaunieši policijas redzeslokā nav bijuši, iepriekš viņiem piemērots sods tikai par alkohola lietošanu sabiedriskās vietās. Uzbrucēji paņēmuši taksista personīgās lietas un arī pavisam nelielu naudas summu. Puiši stāstījuši, ka kopā ar vēl kādu 14 gadus vecu zēnu trīs dienas lietojuši alkoholu, bet pēc tam izlēmuši nogalināt taksometra vadītāju un ar tādu domu iekāpuši automašīnā. Nogalinātā vietā varēja būt jebkurš, jo jaunieši savu ieceri bija apņēmušies realizēt neatkarīgi no tā, kas taksometru vadītu.

Taksometrs licies aizdomīgs

Mazsalacas iedzīvotāji »VZ« stāsta, ka minētais taksometrs pilsētā uzradies agrā rīta stundā, proti, kāds to redzējis sešos no rīta, kāds – jau četros. Vietējos tas radījis izbrīnu, jo Mazsalacā taksometrs ir reta parādība. Taksometrs «mazliet jocīgi» – it kā šoferis būtu piedzēries – braucis pa galveno ielu un tad apstājies centrālajā laukumā. «Nācu astoņos uz darbu, redzēju, ka mašīna stāv, bet uzmanību tai nepievērsu. Man tikai prātā iešāvās doma, ka mašīna ir saplīsusi un nostumta malā, bet, tā kā bija daudz darba, nebija laika ne domāt, ne skatīties,» atceras līdzās esošā kioska pārdevēja Olita. «Cilvēki te visu laiku staigā, un kādam sāka likties aizdomīgi, ka auto visu laiku stāv, bet neviens nenāk. Tad kāds bija pamanījis, ka tur iekšā ir cilvēks… Nāca jau pusdienlaiks, bet viņš arvien gulēja. Tad trīs puiši piegāja klāt, atvēra mašīnas durvis, un tad arī atklājās tā traģēdija. Bija te versijas, ka taksists ir sists un nodurts.»

Kāda vietējā iedzīvotāja, kas strādā «simtlatnieku» programmas ietvaros, tajā rītā redzējusi, ka «Opel Omega» daudzas stundas stāvējis pilsētas centrā. «Mēs arī redzējām, ka pulksten 11 pie tumši zilā takša piebrauca vēl viens tās pašas firmas taksometrs, bet no tā neviens neizkāpa. Auto tur stāvēja kādu pusstundu un tad aizbrauca. Nesaprotu, kāpēc kolēģis neizkāpa apskatīties, kas notiek tajā auto, kāpēc jau tad nesauca policiju un mediķus,» brīnās sieviete. Diemžēl »VZ« neizdevās neko noskaidrot no «Taksi trīs» darbiniekiem, kas, sastapti Valmieras centrā, visi kā viens atteicās runāt par notikušo. Dīvaini, ka, mudināti pateikt vismaz kādu vārdu par bojāgājušo kolēģi, viņi vēstīja, ka neesot ko teikt. «Ko tur teikt, viņš ir zem zemes un būs zem zemes,» noskaldīja viens no taksistiem.

Varmākas līksmojuši dārzā

Mazsalacas iedzīvotājus satriecis arī tas, ka viens no iespējamiem slepkavām audzis pašu vidū. 18 gadus vecais Raivis, kas draugiem zināms ar iesauku Omārs jeb Lobsters, savulaik dzīvojis Mazsalacā, mācījies vietējā skolā, te arvien mīt viņa brālis, tēvs, vecāmamma, te ir arī viņa māsas un mātes māja, kurā gan pašlaik neviens nedzīvo. Tieši šeit Jāņa ielas nama ar garu zāli aizaugušajā pagalmā puiši pēc slepkavības dzīrojuši divas dienas. Vietējā veikalā viņi, norēķinoties skaidrā naudā – makā tās bijis krietns žūksnis, nopirkuši kasti alus un dažādas ēdamlietas. Pēc tam pagalmā sakūruši ugunskuru un cepuši gaļu. Puiši paviesojušies arī pašā ēkā, kurā iekļuvuši, izsitot loga stiklu.

Kaimiņi laikus, kad Raivja mamma Dace te dzīvojusi ar saviem trim jaunākajiem bērniem – Raivi, brāli Eināru un māsu, atceras ar nepatiku, jo mājā allaž notikušas dzeršanas, kas vainagojušās ar jandalēšanas tuvākajā apkārtnē. «Puikām bija ieradums sadzerties un tad joņot ar mašīnu. Vienreiz viņus apturēja autoinspekcija, protams, mašīnu konfiscēja. Brīdī, kad tā bija uzlikta uz autoevakuatora, māte paķēra koku un mašīnu burtiski saskaldīja,» atceras kāds kaimiņš, kurš vēlas palikt anonīms. «Dace bija prasta, rupja un atriebīga un neaudzināja savus bērnus,» gala iznākumu rezumē vietējie.

Mātei dēls nav rūpējis

Raivja mamma jau piecus gadus dzīvo un strādā Īrijā – vāc gliemežus un burkānus, divus gadus tur mīt arī puiša jaunākā māsa. «Kā mamma aizbrauca uz Īriju, tā Raivis arī aizbrauca no Mazsalacas uz Valmieru. Viņš tur dzīvo pie vienas skuķenes. Pie mums nebrauca, un mēs par viņa gaitām neko nezinām,» »VZ« stāsta Raivja vecākā brāļa sieva Lija. Viņa arī atklāj, ka vienīgi vecākais brālis audzis pieskatīts, jo viņu audzinājusi vecmāmiņa, savukārt pārējie trīs bērni, kam ir citi tēvi, auguši «brīvi un nepieskatīti». «Nezinu, kāpēc Raivis tā izdarīja… Mums mutes palika vaļā, kad uzzinājām, ka Raivis iesaistījies tādās darīšanās, jo viņš vienmēr bija tāds kluss. Un nauda viņam bija, mamma regulāri sūtīja, bet tā viņa neinteresējās, kas te ar dēlu notiek, tagad laikam arī nemaz netaisās braukt uz Latviju, jo viņai, redziet, esot uzradies jauns darbs un viņa nevar atbraukt,» sašutusi ir Lija.

«Man ir četri dēli un neviens nedzer un nepīpē, bet meita dzerās. Viņas bērni neko labu nav redzējuši,» atklāta ir Raivja vecmāmiņa Gaida. «Un par Raivi es nevaru teikt nevienu labu vārdu… Tā jau viņš bija kluss, mierīgs, bet kas viņam iekšā slēpās, kas to lai zina, viņam uz lūpām vienmēr bija smīns. Kad pie mums kādreiz atnāca, varēja visu dienu nosēdēt, nerunāt un tikai smīnēt.»

Mazdēlu nosoda un negrib redzēt

Pēdējo reizi mazdēlu Gaida redzējusi pirms pāris gadiem, kad bijis palīgā siena talkā. «Negribu, ka Raivis un Einārs te nāk, viņi ir lieli palaidņi. Mums nav naidīgu attiecību, vienkārši viņi te nenāk un viss. Es viņu neaizstāvu, lai liek sodu, kādu pelnījis. Vajag tādu sodu, ka visus bandītus nošauj, priekš kam tādi jāēdina. Es pie Raivja uz cietumu nebraukšu, negribu viņu redzēt,» vecmāmiņa ir strikta. «Pēc taksista slepkavības ar vīru runājām, kur var būt tik briesmīgs cilvēks, ka var atņemt otram dzīvību, teica, ka esot dūruši un rīkli pārgriezuši, viņam taču arī palika bērns, sieva…Un beigās izrādās, ka vainīgs pašas mazdēls,» sirmgalves acīs parādās asaras.

Gaidas kundze nespēj saprast, kāpēc mazdēls pastrādājis tik smagu noziegumu. Viņa netic, ka tas darīts naudas dēļ, jo dažas dienas pirms slepkavības Dace puisim atsūtījusi 200 latu un bijis plānots, ka arī viņš dosies uz Īriju. Sirmgalve teic, ka diemžēl arī Raivja tēvs nav spējis tikt ar puiku galā. «Tēvs tāds strādīgs un kārtīgs cilvēks, nu, arī reizēm mīl iedzert, bet kā cilvēks labs,» saka Gaida. Un tieši tēvs arī bijis tas, kas pirms pāris gadiem visai pamatīgi cietis no dēla. Raivis pieprasījis, lai tēvs viņam nopērk kārtējo lielo alus pudeli, taču tēvs to nav darījis, par ko saņēmis draudus, ka tiks nodedzināts viņa malkas šķūnis. Diemžēl tie nebija tikai draudi, šķūnis ticis nodedzināts.

Alkohols un pokera spēle uz naudu

Raivi un otru aizturēto, 17 gadus veco Imantu no Beverīnas novada Mūrmuižas draudzība vieno jau vairākus gadus, abi Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskolā beiguši 9. klasi. Raivis mācības neturpināja, savukārt Imants jau divus gadus mācās Valmieras 36. arodvidusskolā par viesmīli. «Acīmredzot viņam tāds darbs patiktu,» sastapts Mūrmuižas centra sakopšanas darbos, »VZ« saka Imanta tēvs Viktors. Vīrietis ir mazrunīgs, viņš nespēj saprast, kāpēc dēls pastrādājis tik briesmīgu noziegumu. «Paēdis bija, apģērbts bija, skolā sūtījām. Jā, reizēm uz skolu neaizgāja, bet skolotāja tad uzreiz ziņoja mātei. Daudzmaz mūs klausīja,» neizpratnē plecus rausta Viktors.

Mūrmuižas iedzīvotāji par Imantu saka tikai labus vārdus – esot foršs puisis, allaž sveicinot, arī lielais brālis esot labs cilvēks. «Tēvam, kurš pats ir diezgan agresīvs un mīl iedzert, vienalga, ko puika dara, mammīte – sirsnīgs un kārtīgs cilvēks – kādu gadu jau kā prom no Mūrmuižas – apprecējās un dzīvo citur, un Imants atrada ne to draugu. Jau iepriekš dzirdēju runājam, ka Imants nodzersies,» »VZ« situāciju mēģina izskaidrot kāda Kauguru pamatskolas darbiniece. Vairāki vietējie norāda, ka tieši mamma, kas aizgājusi no ģimenes, vainojama pie dēla izlaidības, taču ir tādi, kas sievieti aizstāv un saka: «Bērnam tūlīt 18, pie rociņas tak neizvadāsi! Bez tam Imanta augums ir virs 1,9 metriem, vai tādam mammu vairs blakus vajag!»

«Imants bija ļoti draudzīgs un mierīgs, tikai pēdējā gada laikā bija visai lielas problēmas ar alkoholu. Dzērumā viņš vispār bija mierīgs, skatījās vienā punktā, bija kā komā, izskatījās, ka vispār neko nesaprot,» stāsta 26 gadus vecais Ingus, kurš ar Imanta ģimeni dzīvo vienā četristabu dzīvoklī, kam ir tāds kā sociālā dzīvokļa vai kopmītnes statuss. Imants aizrāvies ar pokera spēli internetā uz naudu. Puiši bieži tikušies kopējā virtuvē. Arī pāris dienas pirms slepkavības Imants un Raivis virtuvē dzēruši alu, bet viņos nav bijis agresijas, tad uz pāris dienām Imants pazudis no mājas. «Viņu aizturēja brīdī, kad viņš ar draugiem sporta laukumā spēlēja zāles hokeju,» zina teikt kaimiņš.

Svarīgākais