Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Omas apnicīgo pamācību dēļ pārgriež viņai rīkli

© Sandra Strazdiņa

Mirušo rīdzinieci 81 gadu veco Jevdokiju ar asinīm piešķiestā dzīvoklī atrada kāda cita sirmgalve, kas, ilgi nespēdama sazvanīt savu draudzeni, tur ieradās kopā ar policijas darbiniekiem. Likumsargi noskaidroja, ka večiņu aukstasinīgi nogalināja viņas tikai nesen pilngadību sasniegusī mazmeita un viņas draugs.

Jevdokijas līķis tika atrasts viņas astotā stāva dzīvoklī Mežciemā, Hipokrāta ielā. Satraukumu par to, ka no draudzenes jau vairākas dienas nav nekādu ziņu, izteica Jevdokija vienaudze Vikas kundze, kura mīt Pļavniekos. Abas ilgus gadus bijušas labas draudzenes un viena par otru zinājušas gandrīz visu, regulāri sazvanījušās un tikušās. Sievietei bija skaidrs, ka ar Jevdokiju kaut kas ir noticis, taču viņai pat prātā neienāca, ka noticis kas tik šaušalīgs. Kad Vikas kundze, kurai bija draudzenes dzīvokļa atslēga, kopā ar policistiem iegāja dzīvoklī, skatam pavērās baisa aina – dzīvoklis bija pamatīgi izvandīts un burtiski pieliets ar asinīm, bet Jevdokija gulēja mirusi – ar pārgrieztu rīkli. Tiesu medicīnas ekspertīzē tika noteikts, ka nāve iestājusies jau pirms trim dienām. Visticamāk, noziegums pastrādāts naktī, jo kaimiņi tad teicās dzirdējuši kliedzienus.

Noskaidro, vai omai kas nozagts

Policija kā vienu no versijām izvirzīja laupīšanu, taču drīz vien tapa skaidrs, ka slepkavību izdarījis kāds sirmgalvei labi pazīstams vai pat tuvs cilvēks. Likumsargi par nozieguma izdarīšanu aizturēja Jevdokijas 19 gadus veco mazmeitu Janu un viņas 19 gadus veco draugu. Sākotnēji abi nolieguši, ka nogalinājuši vecmāmiņu, taču pēc tam savu vainu izdarītajā atzina. Jana un viņas puisis esot vienkārši ieradušies paciemoties pie omītes, taču viņa sākusi viņus «mācīt dzīvot». Sirmgalves uzvedība jauniešus saniknojusi, un viņi uzbrukuši sievietei. Tiesa, slepkava it kā bijis puisis, kuram tad arī kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Pēc vecmāmiņas nonāvēšanas jaunieši pārmeklējuši dzīvokli, policija šobrīd noskaidro, vai viņi arī kaut ko nozaguši. Policija uzskata, ka šis ir kārtējais no pēdējā laikā arvien biežāk notiekošajiem noziegumiem, kuriem īsti nav motivācijas. Tā bijusi nepamatotas agresijas izpausme.

Mirusi māte un dzērājs tēvs

«Tā ir nelaimīga ģimene,» īsā sarunā ar »VZ« teic nogalinātās draudzene Vikas kundze. Viņa atceras, ka tikai pirms četriem gadiem viņsaulē aizgājusi Jevdokijas meita un Janas mamma, kas smagi slimojusi ar vēzi. Pēc mātes nāves meitene dzīvojusi Ādažos lauku mājās pie otras vecmāmiņas. Janas tēvs mītot Purvciemā. «Ai, viņš dzer un tā,» vīrieti raksturo Vikas kundze. Plašākās sarunās nedz par draudzeni, nedz viņas ģimeni sirmgalve neielaižas, piebilstot, ka būšot gatava runāt pēc izmeklēšanas beigām.

Arī deviņstāvu nama kaimiņi par notikušo īpaši runāt nevēlas. Kāda pēc balss gados veca kaimiņiene, neatverot dzīvokļa durvis, atklāj, ka viņai ir ļoti bail. Viņa bijusi klāt brīdī, kad policija apskatījusi dzīvokli. «Es nevaru par to runāt,» nosaka kundze. Savukārt kāds kaimiņš, kurš šajā namā nedzīvo jau vairākus gadus, bet ieradies savā kādreizējā dzīvoklī, lai pieskatītu sasirgušo mazmeitu, atceras, ka Jevdokija vēl tālajos padomju gados bijusi «normāla» sieviete, strādājusi tirdzniecībā, audzinājusi meitu. Kāda gados jauna kaimiņiene vien izmet: «Tas tantuks tak bija neriktīgs, gribēja mani arī audzināt!»