"Zelta Zivtiņas" Jana nofilmē Tērbatas ielā slīkstošo meiteni

Nesen piedzīvotās lietusgāzes Rīgā gandrīz traģiski beidzās kādai jaunai meitenei, kurai izdevās izkļūt no pārplūduša veikala Tērbatas ielā tikai pateicoties divu garāmgājēju atsaucībai.

Ūdens veikalā līdz zodam

Rīgu 16. jūlija pēcpusdienā, ap pulksten 15.50, praktiski neizbraucamu padarīja pēkšņi uznākušās lietusgāzes. Tērbatas un Matīsa ielas stūrī esošais SIA «Venda-2» apavu veikals pārplūda momentā. Kā novēroja »VZ«, citi šajā vietā esošie veikaliņi «pakāpušies» krietni augstāk un tos no ielas šķērsprofila atdala pat kāpnītes, savukārt apavu veikals atrodas pagrabā.

Postošajā brīdī pircēji un arī pārdevējas no tā panikā metās ārā, bet gados jaunā Ilga to izdarīt nepaguva. Ūdens straumes strauji piepildīja veikalu un tā aizsita durvis, ka tās vairs nebija iespējams atvērt, un meitene sāka slīkt. Kā vēlāk LNT raidījumam «Degpunktā» atzina pati Ilga, sajūta bijusi ārkārtīgi neomulīga – ūdens sniedzies jau līdz zodam.

«Zivtiņa» kļūst par liecinieci

Notikušo ar savu mobilā tālruņa kameru netīšām nofilmēja Dace Grimze, kas pazīstama arī kā «Zelta Zivtiņas» reklāmas seriāla varone Jana. Viņa dzīvo apavu veikalam pretējā mājā, piektajā stāvā, un iesākumā vienkārši vēlējusies iemūžināt Rīgā valdošo stihiju. «Pēc kāda laika paskatījos uz leju un biju šokā, ka iela vairs nav redzama, izrādās, ka es dzīvoju upes malā! Ne prātā nenāca, ka Rīgas centrā var notikt kaut kas tāds!» »VZ« vēlāk stāstīja Dace.

Nofilmētajā materiālā dzirdams, ka sākotnēji Dace pa logu redzamo nav uztvērusi nopietni, taču draisko frāzi «kādam tur iet ļoti grūti...» pēc brīža nomaina jau nedaudz neticīgais – «es ceru, ka viņa nenoslīks», bet vēl pēc kāda laiciņa jau satrauktais – «eu, tas vairs nav smieklīgi...». Tikmēr uz ielas atskan satraukto Ilgas kolēģu saucieni: «Palīgā, cilvēks slīkst!» Divi puiši šos saucienus sadzirdēja un nepalika vienaldzīgi – viņi izsita durvju stiklu un atbrīvoja meiteni no ūdens gūsta.

Kāpēc filmējusi, nevis glābusi

Daudzi interneta komentāros vēlāk Dacei pārmeta, kāpēc viņa filmējusi, nevis zvanījusi policijai vai glābējiem. «Jā, redzēju, ka meitene izmisīgi peras pa ūdeni, bet man bija tikai pāris sekundes, kurās pieņemt lēmumu. Varētu zvanīt glābējiem, varbūt ātrāk būtu aizskriet līdz tepat aiz stūra esošajam ugunsdzēsēju depo. Pa to laiku, kamēr domāju (tās bija kādas 30 sekundes), atskanēja plīstošu stiklu troksnis un meitene bija glābta,» skaidro Grimze.

Dace sarunā ar »VZ« atzina, ka notikušais ir pamācošs kaut vai no tā viedokļa, ka katrs var redzēt, ko var izdarīt «nieka 15 minūšu laikā lietus straume Rīgā».

Negadījums var atkārtoties

Šobrīd nelaimīgais veikals ir slēgts, tā durvis aiznaglotas ar dēļiem. Kā »VZ« informēja kompānijas «Venda-2» pārstāvji, darbība Tērbatas ielā vairs netiks atjaunota. Prece un veikals nav bijuši apdrošināti, tātad visi zaudējumi gulsies uz firmas pleciem.

Diemžēl nav garantijas, ka notikušajam kas līdzīgs vairs neatkārtosies. «Tā būs vēl kādus 10–15 gadus,» »VZ« apstiprināja SIA «Rīgas ūdens» preses sekretārs Arturs Mucenieks. Pārbūvēt novecojušo lietusūdens kanalizācijas sistēmu Rīgas centrā ir sarežģīti gan no satiksmes (nāktos pārrakt ielas), gan izmaksu viedokļa. «Tikai divreiz gadā Rīgā nolīst šāds lietus daudzums. Acīmredzot cilvēkiem nāksies rēķināties ar iespēju, ka šāds [applūšanas] risks pastāv,» brīdināja Mucenieks.

Rigas centrā slīkst cilvēks from Dace Grimze on Vimeo.

Svarīgākais