Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Ārbergu un Silovu sadusmo radītie stereotipi par blondīnēm

© Reinis Hofmanis F64

Pagājušonedēļ tika atzīmēta Pasaules blondīņu diena, taču neviena no »VZ« uzrunātajām Latvijas blondīnēm neatzinās, ka izjūt šo dienu kā svētkus vai iemeslu kaut nelielām svinībām.

Šogad šos svētkus ar krāšņām parādēm un ballītēm neatzīmēja arī Latvijas Blondīņu asociācija – tūristiem pat nebija ar ko pamielot acis.

Binnija: zaķa kostīmi ir muļķīgi

Skaistumkopšanas salona «BB Binnija» īpašniece Binnija Ārberga ir blondīne jau apmēram astoņus gadus (viņas dabiskā matu krāsa ir tumši brūna), bet blondīņu dienu nekādi neatzīmē. «Apbrīnoju to meiteņu drosmi vai varbūt muļķību, kas iet blondīņu gājienos. Izjūtu to mazliet kā praidu. Kāpēc jāpievērš uzmanība tam, ka man ir citas krāsas mati nekā brunetēm? Tas nav nekas īpašs. Diezgan muļķīgi ir uzcirsties zaķa kostīmos un dot vēl vairāk iemeslu anekdotēm par blondīnēm un smaidīšanu negaisa laikā.» Dažkārt Ārbergai nācies saskarties ar to, ka svešiem cilvēkiem sākotnēji rodas nepareizs iespaids par viņu, ietekmējoties no vizuālā tēla, taču tas saglabājas tikai līdz brīdim, kamēr rodas iespēja aprunāties. «Matu krāsa nav intelekta rādītājs, taču droši vien ir zināma blondīņu kategorija, tādas kā tās divas čučundras krievu raidījumā «Odna za vseh», kas daļā sabiedrības rada iespaidu par visām blondīnēm kā ne pārāk gudrām sievietēm.»

Lūriņa: blondīnes cilvēkiem patīk labāk

Aktrise Dita Lūriņa par blondīņu dienu tikai pasmaida – neesot pat nācis prātā to atzīmēt. Savulaik viņai bijuši arī sarkani mati, taču sapratusi, ka ilgi tādu toni viņa izturēt nevar. «Blondu krāsu esmu izvēlējusies tāpēc, ka tāda ir mana iekšējā sajūta, citu iemeslu tam nav. Neesmu mēģinājusi gūt priekšrocības ar savas matu krāsas palīdzību. Vienīgā priekšrocība, kuru esmu manījusi, būdama blondīne, ir tā, ka pati ar šādas krāsas matiem jūtos labi,» stāsta Lūriņa. Taujāta, kāpēc rodas dažādi, nebūt ne glaimojoši stereotipi par blondīnēm, aktrise pasmejas: «Varbūt tāpēc, ka blondīnes cilvēkiem patīk visvairāk un ir jāizdomā viņām vismaz kāds trūkums.»

Ketija: krāsa nenosaka gudrības pakāpi

Televīzijas raidījumu vadītājai Ketijai Dombrovskai šķiet muļķīgi cilvēkus šķirot pēc matu krāsas. «Neeju arī gājienos, taču, ja kādam tas patīk, esmu tikai par, lai svin un priecājas.» Viņa pati esot blondīne jau teju pusi savas dzīves un dažbrīd sāk piemirst, kāda ir viņas dabiskā matu krāsa. «Diezgan īsu brīdi vidusskolā man bija arī sarkani mati, taču sapratu, ka tas nav mans tonis. Manējais ir blondais, un šādai izvēlei pat nav konkrētu iemeslu. Par tādu īstu blondīni sevi nemaz neuzskatu, jo es tomēr krāsoju matus,» atklāj Ketija.

Dombrovska atgādina, ka matu esamība vai to krāsa nekādā ziņā nenosaka cilvēka gudrības pakāpi, un aizdomājas, kāpēc daļā sabiedrības radušies stereotipi par to, ka blondīnes nav pārlieku gudras. «Domāju, ka tas ir mediju radīts stereotips, tiražējot tādas blondīnes kā Perisa Hiltone vai Pamela Andersone un radot iespaidu, ka blondīnes ir ballīšu meitenes, kuras prot tikai labi izskatīties un vairāk neko.»

Silova: gaiši mati ir tīrības simbols

Modes žurnāliste Maija Silova uzskata, ka dažādi stereotipi, tostarp arī par blondīnēm, ir intelektuāli neattīstītu cilvēku slimība. «Iespējams, tie rodas tajā sabiedrības daļā, kas neredz neko citu kā tikai porno žurnālus ar vulgāriem veidoliem, kurus slaveni redaktori ir veiksmīgi izdomājuši, lai apmierinātu vidusmēra vīrieša tieksmi uz lielām krūtīm un mazu intelektu. Vai sabiedrības daļā, kas klīst pa klubiem, kuros pārbalinātas daiļavas ar pliku nabu piedāvā kopā pavadīt vakaru. Man ir veicies, es neatrodos šādā sabiedrībā,» saka Silova.

Viņa atgādina, ka no laika gala gaiša mātu krāsa ir bijusi tīrības un apgaismības simbols. «Atcerieties kaut vai mūsu pasakas – gaiši mati ir sievietei, kas ceļ labo gaismā, kas sargā.» Silovas dabiskā matu krāsa ir gaiša. «Kopš dzimšanas esmu gaišmate, pieaugot mati kļuva tumši blondi. Man nav bijuši radikāli citas krāsas mati, tikai gaišās krāsas dažādi toņi.