Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Eirovīzijas lielākais pārsteigums – Latvijas gruzīns Dāvids

© Scanpix

Par sestdien Mārupes studijā «NA» notikušā Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases pirmā pusfināla lielāko atklājumu jāsauc jaunais dziedātājs Dāvids Kalandija, kurš kopā ar ugunīgo Samantu Tīnu izpildīja «I Want You Back»: ja ne šā puiša iespaidīgais vokāls, Samanta varētu aizmirst par došanos uz «Eirodziesmas» finālu Ventspilī.

Līdz šim kaunējies runāt latviski

Dāvids Kalandija ir 19 gadu jauns rīdzinieks, kurš par savu dzimteni var saukt gan Latviju, gan Gruziju. Kā »VZ« pastāstīja pats puisis, viņa tēvs Dato Kalandija savulaik bijis PSRS sambo un džudo izlasē, taču kaut ko nav sadalījis ar attiecīgās sporta federācijas Gruzijā funkcionāriem un pēc strīda ar tiem diskvalificēts. Latvijā redzējuši, ka Kalandijam šajā sporta veidā ir nākotne, un piedāvāts pārstāvēt mūsu republiku, turklāt maksāta arī laba alga – tas bijis 1987./1988. gadā. Šeit gruzīns arī saticis Latvijas krievieti Allu un «iekarojis viņas sirdi», kā īsts kaukāziešu džigits savas ģimenes dzīvesstāstu atstāsta Dāvids. Viņš šeit dzimis un audzis, taču līdz šim latviski nav runājis – to pasācis darīt tikai pēdējā pusgada laikā. «Nē, es sapratu latviski, mācījos šo valodu, bet nekad nebija drosmes runāt – man likās, ja atvēršu muti, visi par mani smiesies. Taču sāku strādāt kopā ar producentu Juri Milleru, man apkārt bija tikai latviešu auditorija, un tā arī palēnām sāku runāt. Ir taču jābūt cieņai pret valsti, kurā dzīvo, un pret cilvēkiem, ar kuriem esi kopā!» pārliecinoši saka Dāvids. Starp citu, ar šo pusgadu viņam ir pieticis, lai labi runātu latviski – par to varēja pārliecināties, skatoties «Eirodziesmas» pusfinālu.

Dziedāt sācis, kad savainojis kaklu

Jaunais puisis gājis tēva pēdās un trenējies džudo, turklāt nevis amatieru līmenī, bet profesionāli – pie kādreizējā olimpiskā bronzas medaļnieka Vsevoloda Zeļonija. Pēc skata smalkais puisis bijis arī Latvijas izlasē un arī tagad saka, ka «turpināšu trenēties, nekad šo sporta veidu nepametīšu, jo tā ir mana mūža otra kaislība». Pašlaik gan viņam jau kādu pusgadu nācies treniņus izlaist, jo bijušas veselības problēmas, tomēr Kalandija ir apņēmība tos atsākt. Starp citu, arī dziedāt viņš sācis džudo dēļ. Pirms kādiem pieciem gadiem Dāvids savainojis kaklu, nācies staigāt speciālā fiksatorā («Ar kaklasiksnu!» smejas puisis), un mātei kāda draudzene esot ieminējusies – nu, tā kā viņš tāpat neko nevarot padarīt, lai pamēģina sevi mākslinieciskajās izpausmēs. «Kāda vēl māksla, kāda dziedāšana?! Taču beigās apsolīju mātei, ka tikai dēļ viņas 15 minūšu padziedāšu pie vokālā pedagoga. Te tev nu bija 15 minūšu...» pats mazliet brīnās Dāvids. Šādu izvēli veicinājusi spoža pedagoģe – Ella Opaļeva. «Kad parādījās mūzika, tad sportā gāja grūtāk – vienkārši nepietika treniņiem laika. Tagad... Ja es arī nebūšu superolimpietis, tad vismaz zināšu, ka varēšu to, ko citi nespēj, varēšu sevi un citus aizstāvēt. Bet šajā brīdī – jā, laikam tagad primārais man jau ir mūzika.»

Krievu mentalitāti neizprot

Pagaidām Kalandijas panākumu sarakstā ir fakts, ka viņš ir pirmais dziedātājs no Latvijas, kam izdevies iekļūt Krievijas TV 1. kanāla rīkotā raidījuma «Slavas minūte» superfinālā, bet pagājušā gada nogalē viņš ar Zigmara Liepiņa dziesmas «Ja tu man esi» angļu versiju vokālistu TV konkursā «Golden Talent Batumi 2011» Gruzijā guva balvu par labāko nacionālo hitu. Konkursā piedalījās dziedātāji no 18 Eiropas un Āzijas valstīm. «Dāvids Kalandija ir dziedātājs, kura gaitām es iesaku pievērst uzmanību – viņam ir visi profesionālie priekšnosacījumi, lai tuvākajos gados daudz ko sasniegtu,» tā Zigmars Liepiņš. Uz »VZ« vaicājumu, vai viņš vairāk jūtas kā gruzīns, krievs vai latvietis, Kalandija atbildēja uzreiz un pārliecinoši: «Es esmu gruzīns! Noteikti ne kā krievs – man bieži vien nav saprotama krievu mentalitāte, dažādas lietas mums mūsu ģimenē nav nekādi pieņemamas. Gruzīns no Latvijas vai Latvijas gruzīns? Jā, šādu apzīmējumu es uzskatīšu par pagodinājumu!»