Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Spanovskis sešpadsmit gadus bijis «hameleons»

© F64

Apmēram pirms pieciem gadiem ekskursijā uz Latvijas Televīziju bija ieradusies cilvēku grupa no kāda pansionāta. Vairākas sievietes aktierim Harijam Spanovskim, kurš latviešu valodā dublē seriāla "Hameleonu rotaļas" sērijas, toreiz noraizējušās jautāja, cik ilgi seriālu vēl rādīs, un aktieris jokojot atbildēja, ka sievietes jau laikam to brīdi, kad seriālu pārtrauks rādīt, nemaz nesagaidīs... Tas brīdis tomēr ir sagaidīts.

Seriāla "Hameleonu rotaļas" (angliskajā versijā "Bold And Beautiful") demonstrēšanai pie mums pienākušas beigas. "Latvijas skatītājiem seriāls beigsies ar to, ka Ēriks [Foresters] dabū sirdstrieku," par to, ar kādu sižeta pavērsienu tiks pārtraukta seriāla demonstrēšana mūsu valstī, stāsta seriāla ieraksta režisore Inta Vitkus, kas pie šā seriāla strādā 15 gadus.

Aktieri Harijs Spanovskis un Maija Ķirse, kas visu šo gadu gaitā dublējuši seriāla sērijas latviešu valodā, 8. jūlijā, kad tika dublētas pēdējās sērijas, kas tiks demonstrētas LTV, tika sagaidīti ar svētku kliņģeri un darbu sāka, fotoaparātu zibšņu pavadīti. Abi 16 gadu garumā LTV mājā ieradušies gandrīz katru ceturtdienu, lai skatītāji Brūkas, Ērika, Ridža, Stefānijas un citu seriāla varoņu teikto varētu dzirdēt latviešu valodā. Sarunā ar "VZ" viņi atzīst, ka šobrīd izjūt vieglas skumjas, ka šis posms viņu dzīvē nu ir noslēdzies. "Žanis [Ate – seriāla dublēšanas latviešu valodā pirmais režisors] mūs ar Maiju nopirka uz 200 sērijām, kas beigās izvērtās par 6000. Krietns laiks ir pagājis. Es pa šo laiku no jaunā aktiera esmu pārvērties par ne tik jauno. Mūsu teātrī nu vairs ir tikai seši džeki, kas ir vecāki par mani. Esmu aizgājēju desmitniekā," skumji joko Spanovskis.

Ir jājūt robeža

Lai arī ASV televīzijas kompānija CBS turpina uzņemt seriāla "Hameleonu rotaļas" turpmākās sērijas, LTV pieņēmusi lēmumu pārtraukt demonstrēt seriālu, kura notikumiem pašmāju skatītāji varēja sekot 16 gadu garumā. Kā "VZ" informēja LTV pārstāve Ieviņa Ancena, otrdien, 20. jūlijā, seriālu "Hameleonu rotaļas" skatītāji Latvijā varēs vērot pēdējo reizi. Iemesls šādam lēmumam ir gaužām vienkārš – acīmredzami sākusi zust skatītāju interese. "Visstraujāk skatītāju interese sāka zust, kad no seriāla izmetām piecus gadus," atceras Vitkus. Kaimiņi – lietuvieši un igauņi – interesi par šo savdabīgo seriālu zaudējuši krietni agrāk. Latvija ir pēdējā no Baltijas valstīm, kas pārtrauc rādīt "Hameleonu rotaļas".

"Diez vai mēs vēl kādu seriālu rādīsim 16 gadus. Ir mainījusies seriālu skatīšanās kultūra, tas bija grūts lēmums, bet ir jājūt robeža," "VZ" atzīst LTV1 kultūras, bērnu un izklaides raidījumu satura redaktore Daina Markova. "Vai mani skumdina šis fakts? Respektēju to, ka ir cilvēki, kas šobrīd ir vīlušies, bet uzskatu, ka beidzot ir pienācis laiks kaut kam jaunam," atzīst Markova.

Fakti par un ap "Hameleonu rotaļām"

1995. gada 4. janvārī LTV sāka demonstrēt seriālu "Hameleonu rotaļas"

Latvijas skatītāji seriālu sāka skatīties no 170. sērijas

Iemesls tam, ka LTV pārtrauc demonstrēt "Hameleonu rotaļas", ir skatītāju intereses zudums

Visstraujāk skatītāju interese par seriālu sāka zust tad, kad no seriāla tika izmesti un īsumā pārstāstīti piecu gadu notikumi

Sešpadsmit gadu garumā seriāla sērijas latviešu valodā dublējuši aktieri Harijs Spanovskis un Maija Ķirse. Sākotnēji abi tika nolīgti 200 sēriju dublēšanai, bet rezultātā dublēja 6000 sēriju

Pirmais režisors, kurš Latvijā sāka darbu pie seriāla "Hameleonu rotaļas", bija Žanis Ate.

Sešpadsmit gadu laikā ar seriāla tulkošanu latviešu valodā nodarbojušies trīs tulki.

27. jūnijā Losandželosā notikušajā dienas "Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā seriāls "Hameleonu rotaļas" atzīts par labāko un vienu no visilgāk rādītajām daudzsēriju drāmām. Seriāls apbalvots arī par labāko scenāristu komandu, kā arī par labāko jauno aktieri – Drū Taileru Belu.