Raimonds Pauls māca Leperam dziedāt

© Andrejs Terentjevs/F64

Pirmo reizi noklausoties aktiera Riharda Lepera izpildītās dziesmas, Maestro Raimonds Pauls puisim ieteicis – tā labāk nekad vairs nedziedāt. Nu abi ir apvienojušies jaunā «Teātra observatorijas» koncertizrādē «Tas ir laiks», kuras mērķis ir saraudināt visas zālē sēdošās sievietes.

Komponista Raimonda Paula un aktiera Riharda Lepera pirmā tikšanās notikusi pirms trim gadiem. «Es spēlēju Rīgas Krievu teātra izrādē «Odesa. Burvīgā pilsēta...» – man gan tur vairāk bija jādejo un jādzied,» atminas Lepers. «Tā kā Raimonds Pauls bija izrādes komponists, viņš laikam bija ievērojis, ka no visa izrādes sastāva ir kāds, kas vai nu vissliktāk runā krieviski, vai arī...» «Vissliktāk dzied!» aktiera iesākto ar sev raksturīgo sarkasmu smaidot pabeidz Maestro. «Vēl pēc kāda laika es nokļuvu «Teātra observatorijā», kuras atklāšanā Maestro mani uzrunāja,» turpina Lepers. «Viņš man prasīja, vai es mākot dziedāt, uz ko es atbildēju – cenšos... Tad viņš palūdza man ierakstīt kaut ko no tā, ko es dziedu. Es iedevu viņam noklausīties trīs dziesmas. Diemžēl visas tās man bija stipri par augstu. Maestro par tām paziņoja: «Tā noteikti vairāk nekad nedziedi!» Un tad sāku dziedāt savādāk. Maestro man izvēlējās dziesmas, un tā palēnām tapa koncertizrāde «Tas ir laiks».»

«Raimondam Paulam vienmēr ir lieliska priekšnojauta – ja viņš ierauga kādu talantu, tad uzreiz konkrēti pasaka, kad ir viņa īstais brīdis iznākt gaismā – tagad vai mazliet vēlāk,» par Leperu noteica «Teātra observatorijas» režisore Gaļina Poliščuka. Šajā reizē Maestro lēmums ir negrozāms – projektam ar Leperu nedaudz jāpaaugas. Pirmizrāde, kas iepriekš tika plānota 12. maijā, nu ir pārcelta uz vēlāku laiku. «Es šeit nekādu problēmu neredzu – izrāde vienkārši tiek pārcelta uz rudeni,» norādīja Pauls. «Lai Rihards vēl padarbojas un ar visu aprod. Viņam nav tikai jādzied un jānovada koncertprogramma, viņam ir arī jāiemācās tādas ļoti intīmas sarunas ar publiku. Lai es redzētu – jā, skatītāju zālē visas sievietes raud!»