Vai māmiņa Misāne "UgunsGrēks" seriālā spēs kļūt par surogātmāti?

© f64

Latviešu populārākā TV seriāla "UgunsGrēks" jaunajai varonei Viktorijai tiek piedāvāts kļūt par surogātmāti, piesolot par to 300 latu mēnesī jeb 2800 latu par "darbu". Daudz vai maz, un ko par to domā Viktorijas lomas atveidotāja, aktrise Inga Misāne, kurai pašai ir dēliņš?

Uzskatīt par misiju, nevis peļņu

Piedāvājumi kļūt par surogātmāti nav nekas jauns ne dzīvē, ne seriālos. Piemēram, arī seriāla "Sekss un lielpilsēta" zvaigznes Sāras Džesikas Pārkeres dvīņus dzemdēja surogātmāte. Līdzīgā veidā pasaulē savulaik nāca arī Maikla Džeksona jaunākais dēls Princis Maikls II un dziedātāja Rikija Mārtina dvīņi. Arī Latvijā vismaz padsmit bērni esot nākuši pasaulē ar surogātmātes palīdzību – viņus iznēsājusi kāda īstās mammas radiniece vai pat sveša sieviete.

Seriālā "UgunsGrēks" Latvijas Nacionālā teātra aktrises Ingas Misānes atveidotajai Viktorijai nu ir krietni ko padomāt – iznēsāt Helēnas un Donāta bērnu un nopelnīt par to dažus tūkstošus latu vai tomēr nē? "Ne velti ir valstis, kurās surogātmātes darbs nav nekas nelikumīgs. Par šo jautājumu gan var ļoti plaši diskutēt, bet, ja sieviete, kas kļūst par surogātmāti, apzinās, ka tā ir misija, nevis peļņas avots, un palīdz ģimenēm, kurām nav bērnu, tikt pie mazuļa, tas nav nosodāmi. Tas ir labāk nekā bērniņu radīt pavisam mākslīgi," savā, nevis Viktorijas, vārdā viedokli "VZ" pauž Misāne.

Pelna tūkstošus

Latvijā oficiāli kļūt par surogātmāti nevar. Sievietes drīkst nodot savas olšūnas, vīrieši – spermu, bet oficiāli iznēsāt citas ģimenes bērnu un pelnīt ar to naudu nevar. Plaši šī lieta tiek praktizēta, piemēram, Krievijā un ASV, bet arī tur šajā jautājumā ir daudz ierobežojumu.

ASV dažos štatos gan ir aizliegta, toties citos – pat legalizēta maksa par sveša bērna iznēsāšanu – parasti no

25 000 līdz 100 000 dolāru. Arī pie mums savulaik laikrakstā redzēts sludinājums, kurā par 25 000 dolāru piedāvā šādā veidā "izpalīdzēt" amerikānietēm. Savukārt laikrakstā "Kurzemes Vārds" savulaik bija stāsts par kādu liepājnieci, kas slepeni dzemdējusi četrus bērnus vācietēm un šādi nopelnījusi dažus tūkstošus.

Pasaulē gan ir arī piemēri, kad surogātmāte no naudas atsakās. Terēza Andersone

2005. gadā Arizonā (ASV) palīdzēja nākt pasaulē pieciem bērniem uzreiz – pirmoreiz tik daudziem šādā veidā. Lai arī Andersone ar kādu bezbērnu pāri bija vienojusies par 15 000 dolāru atlīdzību, uzzinot to, ka nēsā piecīšus, viņa atteicās no naudas.

Varbūt labāk adoptēt?

Vai pārāk bīstams nav risks, ka surogātmātei pēc bērna iznēsāšanas var sākties psiholoģiska rakstura problēmas? "Ja sieviete ir viena, ja viņai tajā brīdī nav sava vīrieša, tad domāju, ka ir mazāka iespējamība, ka pēc deviņiem mēnešiem, kad bērns jāatdod, viņai var sākties psiholoģiska rakstura problēmas. Viņai taču viss vēl priekšā. Viņa vēl var satikt savu vīrieti un viņiem var būt savi bērni," prāto Misāne.

Aktrise atgādina arī par statistiku bērnu adopcijas jautājumā – pēc mazuļa adopcijas pāriem nereti piedzimst arī pašiem savs mazulis. "Ticu tam, ka viss ir augstāka spēka varā. Ja ģimenei nevar būt bērni, bet viņi viens otru atraduši, tādos gadījumos noteikti atbalstu rūpīgi pārdomātu adopciju."

Viktorijai seriālā tiek piedāvāti daži tūkstoši latu, ja viņa iznēsās Helēnas un Donāta bērnu. "Vai es pati reālajā dzīvē varētu kaut kam tādam piekrist un iznēsātu bērnu citam pārim? Es pat nevaru atbildēt uz šo jautājumu. Tiešām nezinu," atzīst Misāne.

Jāpiebilst, ka talantīgā aktrise pati ir māmiņa – viņas un aktiera Gundara Grasberga ģimenē aug dēls Kristians.

***

FaktSurogātmāte – sieviete, kura iznēsā bērnu bezbērnu pārim, vai sieviete, kas savā dzemdē iznēsā augli, kas attīstījies no citas sievietes olšūnas.

Svarīgākais