Vai par Vī­to­lu ģimeni aģi­tē "Mikro­fo­na ie­rak­sti"?

© Vakara Ziņas

Tie­ši die­nu pirms šo­va «Dzie­do­šās ģi­me­nes» fi­nā­la mū­zi­kas ie­rak­stu vei­ka­los no­nāks uz uz­va­ru pre­ten­dē­jo­šās Vī­to­lu ģi­me­nes disks, ko iz­dod kom­pā­ni­ja «Mikro­fo­na ie­rak­sti». Iz­ska­tās pēc «mikro­fo­nie­šu» or­ga­ni­zē­tas Vī­to­lu «priekš­vē­lē­ša­nu kam­pa­ņas»...

Tā vien­kār­ši sa­nā­ca...

Kom­pā­ni­jas «Mikro­fo­na ie­rak­sti» pār­stāv­ji jeb­kā­du aģi­tā­ci­ju par Vī­to­lu ģi­me­ni no­liedz. «Ne­sa­ska­tu ta­jā pil­nī­gi ne­kā­du aģi­tā­ci­ju,» »VZ« uz­sver «mikro­fo­nie­šu» pār­stā­vis Gun­tars Račs. Tas, ka vie­niem no šo­va fi­nā­lis­tiem die­nu pirms tā no­slē­gu­ma iz­nāk al­bums, pēc Ra­ča do­mām, nav vi­ņu pa­pil­du rek­la­mē­ša­na. «Tam, go­da vārds, nav ne­kā­da zem­tek­sta,» tais­no­jās Račs, pie­bil­stot, ka vie­nī­gais veids, kā viņš re­āli va­rē­tu sti­mu­lēt Vī­to­lu ģi­me­nes uz­va­ru, bū­tu svēt­die­nas va­ka­rā pār­is rei­žu pie­zva­nīt un par vi­ņiem no­bal­sot. «Tur­klāt cil­vē­ki jau bal­so par to, ko ģi­me­nes da­ra uz ska­tu­ves, ne­vis par to, ka kā­dai no tām ir iz­nā­cis al­bums, vai to, kas ta­jā ir dzir­dams,» no­rā­da Račs. «Kad pie­dā­vā­jām Vī­to­liem ie­rak­stīt al­bu­mu, no šo­va bi­ja iz­kri­tu­si ti­kai vie­na ģi­me­ne, un mēs ne­zi­nā­jām, cik tā­lu tiks Vī­to­li. Tik­pat la­bi vi­ņi va­rē­ja iz­krist no šo­va tre­ša­jā vai ce­tur­ta­jā rai­dī­ju­mā – mēs ta­ču sa­vu dar­bu tā­pēc ap­tu­rē­ju­ši ne­bū­tu! Tas, ka šo­va fi­nāls un al­bu­ma iz­nāk­ša­na ir sa­ga­dī­ju­sies vie­nās brīv­die­nās... Tā vien­kār­ši sa­nā­ca.»

Ja tās bū­tu vē­lē­ša­nas...

Ja šo­va fi­nā­lu va­rē­tu sa­lī­dzi­nāt ar sav­da­bī­gām dzie­do­šo ģi­me­ņu vē­lē­ša­nām, šeit vie­tā bū­tu at­gā­di­nāt priekš­vē­lē­ša­nu aģi­tā­ci­jas 33. pan­tu: «Vē­lē­ša­nu die­nā, kā arī die­nu pirms vē­lē­ša­nām priekš­vē­lē­ša­nu aģi­tā­ci­jas ma­te­ri­ālu iz­vie­to­ša­na pub­lis­kās vie­tās ir aiz­lieg­ta.» Račs ne­slē­pa, ka tiem, kas «Dzie­do­šo ģi­me­ņu» fi­nā­lu vē­ros klā­tie­nē, būs ie­spē­ja ie­gā­dā­ties Vī­to­lu ģi­me­nes al­bu­mu.

Uz »VZ« jau­tā­ju­mu, kā­pēc Vī­to­lu ģi­me­nes al­bu­ma «Pa kā­du traus­lu pa­ve­die­nu» iz­nāk­ša­nas die­na ne­ti­ka iz­vē­lē­ta jeb­ku­ra ci­ta pēc «Dzie­do­šo ģi­me­ņu» fi­nā­la, Račs sniedz ham­le­tis­ku at­bil­di: «Man ir sa­jū­ta – ja vi­ņi to ne­iz­da­ra ta­gad, tad vi­ņi to ne­iz­da­rīs... La­bi, ne glu­ži ne­kad, bet tu­vā­ko trīs četr­u ga­du ga­ru­mā pa­vi­sam no­teik­ti. Aiz tā ie­mes­la, ka ik­die­nā katrs no vi­ņiem at­ro­das sa­vā pa­sau­les ma­lā. Šī ne­dē­ļa ir pē­dē­jā, kad vi­ņi vi­si ir ko­pā un Rī­gā. Tur­klāt šo­brīd vi­ņi ir uz viļ­ņa.» Račs esot pa­gu­vis Vī­to­lu ģi­me­nes al­bu­mu no­klau­sī­ties jau četr­as rei­zes. «Lat­vie­šu al­bu­mi bie­ži vien ir tā­di, ka ot­ra­jā to klau­sī­ša­nās rei­zē man gri­bas ska­ļi kliegt: «Pa­lī­gā!» Vī­to­lu al­bums tā­dā zi­ņā ir pār­stei­dzo­ši labs. Klau­so­ties vi­ņu dzies­mas, es va­rē­tu vilkt pa­ra­lē­les ar tā­diem lat­vie­šu dzies­mi­nie­kiem kā Val­di Atā­lu, Kār­li Sī­ma­ni un Ie­vu Aku­ra­te­ri.»

Žē­la­bai­nā gau­do­ša­na

Ne­rau­go­ties uz «mikro­fo­nie­šu» sa­jūs­mu par Vī­to­liem, tele­vī­zi­jas ska­tī­tā­ju sim­pā­ti­jas pie­der ot­riem «Dzie­do­šo ģi­me­ņu» fi­nā­lis­tiem Ri­čiem. «Vī­to­lu kauk­ša­na līdz­inās ap­stā­vē­ša­nai bē­rēs», «Kļu­vis ne­cie­ša­mi klau­sī­ties to žē­la­bai­no gau­do­ša­nu», «Vai vien­mu­ļu mel­di­ņu vil­kša­na, ne­ko ne­re­dzo­šas acis un no­lem­tī­bas sa­jū­ta bū­tu lat­vis­kums?», «Ri­či ir la­bā­ki – vi­ņiem šo­reiz jā­uz­var!» – tas la­sāms ska­tī­tā­ju ko­men­tā­ros.

Sa­vu at­zi­nī­bu Ri­čiem pa­už arī «Mikro­fo­na ie­rak­stu» pār­stā­vis. «Es ne­es­mu pret Ri­čiem, jo vi­sus šos pui­šus ļo­ti la­bi pa­zīs­tu – mums sa­vu­laik bi­ja la­ba sa­dar­bī­ba ar Kas­pa­ru un vi­ņa gru­pu. Pui­ši ir ma­la­či, tu­ru par vi­ņiem īk­šķus! Tas, kā vi­ņi šo­va pus­fi­nā­lā no­dzie­dā­ja «Bal­to dzies­mu»... Gan man, gan Ma­es­tro Rai­mon­dam Pa­ulam bi­ja jā­at­zīst, ka vi­ņi to iz­da­rī­ja nu vien­kār­ši fan­tas­tis­ki! Vēl la­bāk pat par dzies­mas ori­ģi­nā­lo ver­si­ju,» tā Račs.

Či­gā­nu tem­pe­ra­ments

Ru­nā­jot par tem­pe­ra­men­tī­go Ri­ču ģi­me­ni, nā­kas pie­skar­ties na­ci­onā­la­jam jau­tā­ju­mam – pui­šu pie­de­rī­ba ro­mu (či­gā­nu) tau­tī­bai ra­da aiz­do­mas, ka tie­ši šis fakts vi­ņiem dod pa­pil­du bal­sis. Tas ir arī viens no kar­stā­ka­jiem dis­ku­si­ju te­ma­tiem šo­va ska­tī­tā­ju ko­men­tā­ros. «Ri­či ir la­bi, ta­ču vi­ņi nav īs­ta ģi­me­ne, tur­klāt man kā lat­vie­tei ne­cel­tos ro­ka ie­bal­sot či­gā­nus par dzie­do­šā­ko Lat­vi­jas ģi­me­ni,» rak­sta kāds ska­tī­tājs. «Lūk, arī at­bil­de, kā­pēc Ri­ču pui­ši ne­vin­nēs – jo mums kā lat­vie­šiem pa­tie­šām la­bā ro­mu dzie­dā­ša­na nav pie­ņe­ma­ma tī­ri dēļ vi­ņu tau­tī­bas,» se­ci­na cits. Ka­mēr vie­ni ru­nā par pla­šo «či­gā­nu dvē­se­li», kas tiek ie­lik­ta kat­rā dzie­dā­ju­mā, ci­ti no­rā­da, ka pui­ši vi­sas dzies­mas pa­da­ra vie­nā­di gau­do­jo­šas. Ne­trūkst arī na­ci­onā­li nai­dī­gu iz­tei­ku­mu, ka par Ri­čiem bal­so­jot ti­kai «ta­bors» un «bie­zie či­gā­nu ba­ro­ni».

Ap­vai­cā­jo­ties par Ri­ču ģi­me­ni da­žās Lat­vi­jas ro­mu un či­gā­nu bied­rī­bās, »VZ« gu­va ap­stip­ri­nā­ju­mu, ka tau­tie­šu at­balsts Ri­čiem šo­vā ir ga­ran­tēts. «Esam or­ga­ni­zē­ju­ši dau­dzus kul­tū­ras pa­sā­ku­mus ar lat­vie­šu, po­ļu, krie­vu un či­gā­nu uz­stā­ša­nos, un tie­ši či­gā­nu tem­pe­ra­ments un spē­ja at­rai­sī­ties uz ska­tu­ves klau­sī­tā­jus vien­mēr uz­ru­nā­ju­si vis­vai­rāk,» sa­cī­ja Lat­vi­jas ro­mu ap­vie­nī­bas «Nē­vo Drom» pār­stā­vis Vja­čes­lavs Ņef­jo­dovs. Arī Ri­ču ģi­me­nes pie­da­lī­ša­nos šo­vā viņš vēr­tē at­zi­nī­gi. «Pui­ši ir ma­la­či, man vi­ņi ļo­ti pa­tīk. Un, jā, es par vi­ņiem arī bal­so­ju! Uz­ska­tu, ja či­gāns spēj dzie­dāt un dan­cot, tad vi­ņam ar to arī ir jā­no­dar­bo­jas.»

Svarīgākais