Liepājas domnieks iesaka domē aizliegt nodarboties ar seksu

Liepājas domes bezpartejiskais deputāts Stēns Lorenss, saukts arī par Luiju Fonteinu, ir sagatavojis savus priekšlikumus pašvaldības administrācijas darbinieku un domes deputātu profesionālās ētikas noteikumu projektam. Liepājas pilsētas domes personāla daļas vadītāja Aija Nelsone šos Lorensa priekšlikumus raksturoja kā divdomīgus.

Lorenss vēstulē ierosina iestrādāt ētikas noteikumos virkni nosacījumu, kas saistīti ar deputātu privāto un seksuālo dzīvi. Lorenss uzskata, ka būtu jānoteic, ka "deputātiem nav atļauts nodarboties ar nedrošu seksu", "deputātu seksuālo attiecību skaits nedrīkst pārsniegt vienu reizi nedēļā", "gaismai akta laikā jābūt ieslēgtai", "sānsoļi ir strikti aizliegti un prostitūtu izmantošana ir pārkāpums", "anālais un orālais sekss ir aizliegts vienmēr - gan darbā, gan ārpus tā". Ja deputāts nav precējies, viņš atbilstoši Lorensa ieteikumiem nedrīkstētu skūpstīt pretējā dzimuma pārstāvi, bet homoseksualitāte būtu "strikti aizliegta 24 stundas dienā, septiņas dienas nedēļā". Skandalozā politiķa skatījumā "tikai pilsētas mērs drīkst skatīties pornofilmas, bet arī tad tikai piektdienās no plkst.22 līdz 24".

Lorenss iesaka arī iestrādāt noteikumos nosacījumus attiecībā uz deputātu ārējo izskatu. Viņš ierosina noteikt, ka deputāti nedrīkst ģērbties tā, lai būtu kaut neliela līdzība ar pretējā dzimuma apģērbu. "Visiem deputātiem jākonsultējas ar ģērbšanās stila ekspertu Liepājas mēru Uldi Sesku pirms iegādāties jaunu apģērbu", "domes sēdē visiem deputātiem jāvalkā mēra izvēlēta uniforma", rosina Fonteins.

Domnieks rosina noteikt, ka deputāts dienā drīkst izdzert ne vairāk kā piecus gramus alkohola. Atbilstoši Lorensa ieteikumiem, deputāti nedrīkstētu "čurāt laukā vai publiskajās tualetēs - tas jādara aiz droši aizslēgtām durvīm un tikai mājās". Noteikumos ierosināts iestrādāt arī punktu, ka "domes sēdēs nedrīkst laist gāzītes".

Skandalozais uzņēmējs aicina noteikt, ka deputāti nedrīkst iepirkties lētajos veikalos, jo tas neatbilst viņu publiskajam standartam, nedrīkst braukt ar vairāk kā divus gadus vecām mašīnām, un tām jābūt melnā krāsā, turklāt visiem deputātiem jābūt vismaz vienam miljonam latu bankas kontā.

Elektroniskajā vēstulē Lorenss skaidrojis, kāpēc nosūtījis šādus ierosinājumus, norādot, ka, viņaprāt, domes sagatavotie "noteikumi ir neatbilstoši visos to aspektos. Tajos tiek pārkāptas cilvēktiesības, stila un uzvedības brīvība un jebkādas citas demokrātijas iezīmes. Neuzskatu, ka šiem noteikumiem ir vajadzīgi kādi labojumi vai ieteikumi, bet gan tos vajadzētu noraidīt pilnībā".

Lorenss norāda, ka gadījumā, ja domes sagatavotie noteikumi netiks noraidīti, vajadzētu ņemt vērā arī viņa sagatavotos ierosinājumus.

Savukārt deputāta palīgs Gustavs Pelēcis aģentūrai LETA apstiprināja, ka Lorenss domei šādu vēstuli ar ieteikumiem tiešām nosūtījis. Pelēcis atklāja, ka gan viņa, gan Lorensa viedoklis šajā jautājumā ir tāds, ka domei šādus "muļķīgus noteikumus" nevajadzētu izstrādāt, jo ir citas, daudz svarīgākas vajadzības, kam tērēt naudu un deputātu laiku. Pēc Pelēča teiktā, "šie ieteikumi ir tikpat nopietni, kā paši noteikumi".

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš informēja, ka šis lēmumprojekts tiks izskatīts domes sēdē. Ja kādam deputātam, tostarp Lorensam, būs vēlme izteikties par šo lēmumprojektu, ieteikt savus priekšlikumus, ierosināt mainīt vai papildināt deputātu profesionālās ētikas noteikumu projektu, tad viņam šāda iespēja būšot.

Vaicāts, kā viņš komentē Lorensa elektroniski iesūtītos priekšlikumus, Ansiņš teica: "Es respektēju jebkuru deputāta viedokli."

Jautājumu par pašvaldības administrācijas darbinieku un domes deputātu profesionālās ētikas noteikumu projektu paredzēts skatīt 5.novembra sēdē.

Svarīgākais