Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Olimpieša Samoilova draudzene vēršas policijā pret interneta huligāniem

© personīgā arhīva foto

Latvijas labākā pludmales volejbolista Aleksandra Samoilova draudzene Jeļena Vavilova vērsusies policijā pret viņas fotogrāfijas kādā iepazīšanās portālā nelikumīgiem izvietotājiem.

Pēc Jeļenas domām, beidzot ir jādod pienācīgs pretspars tiem, kuri uzskata, ka internetā var atļauties jebkuru anonīmu cūcību.

Ievieto foto bez pašas ziņas

Šīs lietas sākums bija iepazīšanās portālā randevu.lv ievietotā olimpieša Aleksandra Samoilova draudzenes Jeļenas Vavilovas fotogrāfija, kurai bija pievienots šāds sludinājums: «Vēlos iepazīties ar vīrieti nopietnām attiecībām. Esmu nodrošināta (dzīvoklis, nauda, darbs). Esmu jauka, mīļa, strādīga. Nemēdzu dzīvot, kad kaut kas nav pabeigts līdz galam», kā arī uzdots tālruņa numurs. Lai gan tas neatbilda Jeļenas faktiskajam, viņa tomēr nolēma šo lietu tā neatstāt un sāka interesēties par foto nokļūšanas portālā apstākļiem, kā arī uzrakstīja pretenziju tā direkcijai. Izrādījās, ka portāls neatbild par to, kādas fotogrāfijas tiek pievienotas sludinājumiem. Jeļenai atvainojušies, bet sludinājums – izdzēsts. Meitene norādījusi uz autortiesību aizsardzības likuma pārkāpumiem (foto taču publicēts bez viņas ziņas) un saņēmusi nepieciešamo informāciju, kuru nodot tālāk – nu jau policijai.

IP adrese jau noskaidrota

It kā notikums maznozīmīgs, taču Jeļena tomēr vēlas noskaidrot, kurš patvaļīgi ievietojis viņas fotogrāfiju un kurš uz tā rēķina vēlējies nopelnīt – beigu galā tie, kuri centīsies iepazīties ar sludinājumā redzamo meiteni, par kontaktu iegūšanu maksās. «Gribu, lai cilvēkiem atvērtos acis, lai viņi saprastu, ka internets ir tāda vide, kur viss ir atvērts. Lai atbild par to, ko internetā salikuši, lai saprot, ka viss ir elementāri atklājams un kādā brīdī pie viņu durvīm piezvanīs tiesībsargājošo institūciju pārstāvji,» sarunā ar »VZ« apņēmību pauda Jeļena. «Gribu ieteikt arī citiem: konstatējot šādas lietas, ir jāvēršas policijā.» Pēc viņas rīcībā esošās informācijas, minētais sludinājums šajā portālā ievietots 3. decembrī pulksten 1.32 no kādas IP adreses, kuras dislokācijas vieta ir Daugavpilī. «Ir zināms arī e-pasts, taču pastāv liela varbūtība, ka tas izveidots speciāli krāpnieciskos nolūkos,» tā Jeļena. Viņa bija neizpratnē, kam un kāpēc tas bijis vajadzīgs: «Nevienu Daugavpilī nepazīstu, man tur nav paziņu, es pat ne reizes neesmu bijusi šajā pilsētā! Tāpēc arī gribu atklāt šo cilvēku.»

Attālums pārbaudīs attiecības

Pašlaik Jeļena dzīvo Kijevā un, pēc pašas teiktā, uz turieni devusies laikam jau pavisam. Viņas brālim Valērijam (starp citu, viņš atzīts par vienu no labākajiem programmētājiem Eiropā) tur pieder IT bizness, kurā iesaistījusies arī pati. Uz pašas zināšanu pamata balstās arī optimisms, ka šāda veida gadījumus iespējams atklāt. Ukrainā esot lielākas iespējas, tur katru dienu tiek kaut kas piedzīvots, tāpēc Jeļena arī nealkst atgriezties Latvijā. «Protams, es uz šejieni vēl atbraukšu un ne jau tikai ciemos – man par Latviju joprojām ir liela interese. Te paliek dzīvot vecāmāte, daudz radinieku. Un, protams, arī Samoilovs, kurš gan joprojām ir Ēģiptē,» iesmejas meitene. Vaicāta par attiecībām ar populāro pludmales volejbolistu, viņa kļūst nedaudz domīga: «Tas būs atkarīgs no... Nezinu, no kā... Viņam ir savi plāni, es jau iepazīstoties teicu, ka arī man ir savi. Pēc dažām dienām viņš no Ēģiptes brauks uz Rīgu caur Kijevu – te viņam dzīvo radinieki, paciemosies arī pie manis. Pēc tam es braukšu uz Rīgu. Tad jau redzēs, kā viss būs.»