Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Ķiģeļu pāris izraisa reliģisku skandālu

© Anita Roze

Gribot vai negribot, grupas «Līvi» kādreizējā līdera, sen jau aizsaulē aizgājušā Ērika Ķiģeļa dēls Fēlikss radījis bezprecedenta gadījumu latvju mūzikā – pret viņa organizētā festivāla «Saldus saule» viesiem iebilduši 11 Saldus novada mācītāji.

Kas tāds līdz šim noticis tikai valstīs, kurās pastāv ļoti stingri reliģiskie noteikumi. Dīvainākais, ka mācītāji iebilduši pret somu grupu «Lordi», kuri savulaik uzvarējuši pat Eirovīzijā.

Rīkotāji rada «Saldus meteorītu»

Lai gan festivāls «Saldus saule» risināsies tikai vasarā, tā organizatori mūziķis Fēlikss Ķiģelis ar sievu Jolantu jau parūpējušies par vērienīgu skandālu. Pēdējā laikā masu medijos cirkulējušas visai pretrunīgas ziņas: it kā plānots uz festivālu aicināt somu smagā roka grupu «Lordi», it kā pret to protestējuši vietējie mācītāji un «Saldus saules» rīkotāji iebildes ņēmuši vērā un «lordiem» atteikuši, it kā tomēr nē. Pavīdēja pat aizdomas par prastu mārketinga triku, kas šajā gadījumā gan muļķībā pārspētu pat slaveno Mazsalacas meteorītu. Beigu galā šonedēļ tomēr tika apstiprināts, ka festivālā uzstāsies gan «Lordi», gan latvju «pagan metal» grupa «Skyforger», gan vācu «H-Blockx», savukārt Jolanta Ķiģele skaidroja, ka mācītāji tiešām atsūtījuši vēstuli ar saviem iebildumiem pret «lordiem», tomēr nav bijis iemesla uz tās pamata atteikt somu grupai, kura absolūti nepropagandē antireliģiskus uzskatus.

Pārspēj pat Vatikānu

»VZ» rīcībā nonākusi Saldus novada mācītāju vēstule festivāla «Saldus saule» organizatoriem – to parakstījuši kopskaitā 11 melnsvārči, tostarp septiņi luterāņi, divi katoļi un pa vienam baptistu un pareizticīgo draudzes mācītājam. Šajā vēstulē analizēti grupas «Lordi» teksti (pat ar faktoloģiski precīzu atsauci uz interneta saitēm), piesaukta Bībele un tajā rakstītais, kā arī bilsts, ka dokuments tapis, «vēloties pasargāt koncerta apmeklētājus, īpaši jaunatni, no ļaunas un graujošas ietekmes, kas mudina uz vardarbību un Dieva ieceltās kārtības graušanu». Mācītāju vēršanās pret kādas grupas uzstāšanos pasaulē gan ir ierasta lieta: rekordiste šajā ziņā ir popmūzikas karaliene Madonna. Vatikāna oficiālā laikraksta «L’Osservatore Romano» sarakstā «The Shadow Of Sin» atrodama virkne mākslinieku, tostarp arī tādi vārdi kā Merilins Mensons, Nina Hāgena, Lady GaGa un citi, taču «lordu» vismaz katoļu aizliegtajā sarakstā nav. Saldus mācītāju aktivitātes ir vēl jo dīvainākas, ņemot vērā to, ka minētie somi savulaik uzvarēja Eirovīzijā (tātad viņus dzirdēja un redzēja miljoniem cilvēku, taču reliģisko konfesiju līderu iebildumi kaut kā netika dzirdēti), turklāt «Lordi» uzstājušies arī Rīgā.»VZ« nolēma noskaidrot pašu svēto tēvu viedokli, kāpēc viņi nolēmuši vērsties tieši pret «lordiem».

Mācītāji izrādās mūzikas pazinēji

Romas katoļu baznīcas prāvests Romāns Grantovskis (arī viņš parakstījis minēto vēstuli) »VZ« skaidroja tā: «Mēs, mācītāji, kopīgi darām tās lietas, kas attiecas uz kristīgajām vērtībām. Tas ir mūsu visu viedoklis, un es negribētu sevišķi to komentēt.» Savu personīgo viedokli viņš gan labprāt atklāja: «Ir jāsaprot mazā Saldus pilsēta un mūsu garīgais potenciāls. Nenobriedušu cilvēku šādi teksti un mūzika var novest līdz baltkvēlei. Ir jāskatās vairāki punkti: vispirms vārdi un, otrkārt, šīs grupas vizualizācija. Šāda tipa grupa jauniešiem vismaz četrpadsmit dienu rādīsies murgos un viņi kā apsēsti skraidīs pa Saldu. Skatītāji ir jāsagatavo, ja ir vēlme rādīt šādus pekstiņus, kas ietekmē cilvēku. Labi, štrunts ar visu, mēs esam demokrātiskā vietā, bet jāatceras, ka decibeli grauj cilvēka organismu. Un šai grupai skaņas decibeli pārsniedz pieļaujamo.» Uz jautājumu, kāpēc mācītāji neiebilst, piemēram, pret «Skyforger», prāvests bija lakonisks: «Kaut arī viņi klaji ir pret baznīcas vērtībām, tā tomēr ir uzskatāma par nacionālu mūzikas grupu.»

Saldu pasludina par īpašo zonu

Diezgan histēriski uz »VZ« interesi par mācītāju parakstīto vēstuli reaģēja Saldus baptistu draudzes mācītājs Jānis Balodis. Svētais tēvs savā īsajā un gana piktajā runā visos pasaules grēkos un nelaimēs sāka vainot presi. «Tas ir viss, uz ko mediji spējīgi. Mediji ir nekaunīgi visā Latvijā, tie vienkārši duļķo tautu un mēģina ar visu politiku garīgo dzīvi sacūkot. Mana komentāra te nav!» telefonsarunu pārtrauca Balodis. Plašākos komentāros negribēja ielaisties arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Ivars Eisaks: «Tieši tas, kas vēstulē ir minēts, ir mans viedoklis. Nav jau runa principā par «lordiem», bet šāda mūzikas žanra pasniegšanu Saldū. Mēs, mācītāji, paudām savu viedokli par lietām, kas mums liekas nepareizas. Mēs nevaram ietekmēt to, kas notiek ārpus mūsu pilsētas, bet mums ir tiesības paust savu nostāju pret lietām, kas klaji ir pret kristīgajām vērtībām.»

Vai tiešām «tā gadījās»?

Protams, joprojām ir aizdomas, ka «Saldus saules» organizatori izspēlējuši viltīgu mārketinga triku – vai nu apzināti piespēlējuši mācītājus tracinošu informāciju, vai citādi sekmējuši tik pārspīlētu reakciju, turklāt rodas pārdomas, no kurienes mācītāji pēkšņi ir tik zinoši smagās mūzikas jomā. To sarunā ar »VZ« gan kategoriski noliedza Ķiģelis: «Nekādā gadījumā neesmu reklāmas speciālists – mana stihija ir būt uz skatuves. Grupa «Lordi» bija anonsēti, un no turienes [mācītāji] arī uzzināja. Tā vienkārši gadījās...» Pašu «lordu» menedžmenta pārstāvji par šo atgadījumu tikai pasmējušies, taču tas ieguvis starptautisku rezonansi – par šo skandālu paziņojis arī somu «MTV». Vai organizatori tiešām bija gatavi ņemt vērā mācītāju iebildes, kā tas sākotnēji tika pieļauts? «To gan es neatklāšu!» viltīgs bija Ķiģelis.