Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Āboltiņa pie zobārsta dodas ar dienesta auto un trīs miesassargu ielenkumā

© F64

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ir otrā augstākā amatpersona valstī, tāpēc apsargi ir viņas neatņemami pavadoņi. Tomēr, vai dienesta auto un drošībnieku klātbūtne nepieciešama arī sāpoša zoba problēmas risināšanā, šķiet visai apšaubāmi.

Trīs miesassargi auklē zobu

1. februāra, otrdienas, pusdienlaikā »VZ« manīja Brīvības un Cēsu ielas stūrī esošajā «Barona kvartālā» iebraucam Saeimas drošībnieku busiņu ar bākugunīm un melnu mersedesu – no tā izkāpa Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Abas automašīnas tika novietotas pretim ieejas durvīm, kas ved uz «Vanaga zobārstniecības klīniku». Viens no drošībniekiem palika sēžam busiņā, bet vēl divi ražena auguma vīri pacietīgi gaidīja ēkas otrā stāva koridorā, iepretim zobārstu kabinetam. Pamanījuši, ka ar savu ierašanos piesaistījuši »VZ« uzmanību, vīri kļuva nemierīgi. Viens no apsargiem ar bargu sejas izteiksmi pienāca, lai noskaidrotu, ar kādu mērķi »VZ« šeit atrodas. Kaut arī «Barona kvartāls» ir publiska vieta, apsargs medija pārstāvjiem lika uzrādīt dokumentus, kas apliecinātu viņu piederību žurnālistu saimei. Aplūkojis prasīto un nopratis, ka nav jēgas iejaukties žurnālistu darbā, apsargs atgriezās postenī pie zobārstniecības kabineta durvīm.

Apsardze kaut pie ginekologa

Saeimas priekšsēdētāja pie zobārsta devusies darba laikā, izmantojot visas darbavietas sniegtās priekšrocības. «Es varu apstiprināt, ka priekšsēdētāja ar zobu sāpēm apmeklēja zobārstniecību. Par dienesta auto un drošībnieku izmantošanu jājautā Drošības policijai,» »VZ« skaidroja Saeimas preses centra vadītāja Lelde Rāfelde. «Drošības policija organizē Saeimas priekšsēdētājas aizsardzību (apsardzi) un veic drošības pasākumus pilnā apjomā atbilstoši personas apdraudējumam. Drošības pasākumu pilns apjoms ir fiziskās neaizskaramības, kā arī netraucētas un drošas pārvietošanās nodrošināšana (drošības eskorts), darbavietas, dzīvesvietas, pagaidu uzturēšanās vietas Latvijā apsardze. Apsardze tiek nodrošināta 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā,» »VZ« informēja Drošības policijas preses pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa. Uz »VZ« jautājumu, vai Saeimas priekšsēdētājai, dodoties, piemēram, pie ginekologa vai uz privātu ballīti, ir tiesības atteikties no apsardzes, atbilde bija noliedzoša. «Apsardze tiek nodrošināta pastāvīgi,» norādīja Apse-Krūmiņa.

Arī spīkeriem ir zobi

Pati Āboltiņa ar īsziņas starpniecību »VZ« darīja zināmu šādu savu viedokli: «Ministru kabineta noteikumi Nr. 340 liedz man jebkādas tiesības pārvietoties savādāk. Saskaņā ar likumu 24 stundas diennaktī atrodos Drošības policijas apsargājamās personas statusā. Zobārstu apmeklēju pēc iepriekšēja pieraksta zobārsta darba laikā. Jā, diemžēl arī Saeimas priekšsēdētājam ir zobi, kur mēdz sāpēt...»