Latvju basketbola kauna traips

Joprojām nav norimis skandāls, kas pāršalca vietējo sporta pasauli pirms nedēļas, – no izlases rindām tika būtībā patriekti pieci basketbolisti, kuri no Latvijas Basketbola savienības saņēma diskvalifikāciju uz īsāku vai garāku termiņu.

Kristaps Valters, Armands Šķēle, Andris Biedriņš, Kaspars Bērziņš un Kaspars Kambala. Ko īsti tik briesmīgu viņi sadarīja Turcijā, un vai viņi ir vienīgie vainīgie?

Pēc «koijotu piecīšu» (šādu ironisku palamu šie basketbolisti izpelnījušies no līdzjutējiem) patriekšanas no izlases daži bumbotāji steidza paziņot, ka tas esot dzeltenās preses nopelns: žurnālisti, lūk, esot viņus pataisījuši par «tusētājiem», kas to vien dara kā ballējas! Diemžēl fakti paliek fakti – var droši doties uz Vecrīgas klubiem «Coyote Fly» vai «Mad House» kaut katru nedēļas nogali, un diezgan droši, ka tur varēs sastapt Armandu Šķēli. Pēc šķiršanās no sievas Signes viņam bieži pievienojās Kristaps Valters, jau iepriekš pēc atgriešanās no Amerikas «tusētāju» brigādei (noteicošu lomu tajā spēlē Sandis Valters, bijušais basketbolists Kaspars Vecpuisis un citi, kā arī neiztrūkstošās basketbolistu pavadones – blondīnes) bija pievienojies miljonārs Andris Biedriņš. Kaspars Bērziņš šajā kompānijā nav manīts, bet Kasparam Kambalam līdzi velkas kādreizējā kokaīna šņaucēja neslava.

Ko «piecīši» sadarīja Ankaras viesnīcā? Pēc šī notikuma no izlases tika atskaitīts Bērziņš. «No mūsu izlases reprezentācijas viedokļa šo [«Efes Pilsen»] turnīru es negribu atcerēties, jo vairāki mūsu spēlētāji pēdējā naktī Ankarā sadzērās un izdemolēja viesnīcas numuru. «Lieliskajā» kompānijā bija Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš, Kaspars Kambala, Armands Šķēle un Kristaps Valters. Tā kā tas bija Biedriņa un Bērziņa numurs, galvenie vainīgie ir viņi, jo tieši viņiem ir jāatbild par kārtību savā istabā. Bērziņam šis nebija pirmais disciplīnas pārkāpums (līdzīgs atgadījums viņam bija jau Rīgā), un viņš pēc Turcijas tika no komandas atskaitīts,» tā Latvijas nacionālo basketbola valstsvienību menedžeris Edgars Buļs. Viņš savā ziņojumā pavēris priekškaru arī līdz šim nezināmiem notikumiem, kā arī skarbi novērtējis katru izlases spēlētāju. »VZ« tam pievieno savu vērtējumu.

Kristaps Valters (diskvalificēts uz trīs gadiem)

«No tēva mantojis talantu psiholoģiski ietekmēt apkārtējos, bet lielākoties to izmanto negatīvā veidā.»

(Par konfliktu ar treneri) «Igors Miglinieks aizrādīja Kristapam, lai viņš nomierinās un lai koncentrējas savam darbam – spēlēšanai. Uz to Valters atbildēja vēl neprofesionālāk – visas komandas priekšā aizsūtīja treneri Miglinieku trīs mājas tālāk.»

(Par viesnīcas numura demolēšanu) «Tas nebija vienīgais viņa disciplīnas pārkāpums. Visas gatavošanās laikā regulāri ballējās, vairākas reizes uz treniņiem ieradās paģirains.»

»VZ« vērtē: Kristaps Valters ir acīmredzami atsities tēvā – tikpat lecīgs un iedomīgs. Diemžēl pēc pašķiršanās no sievas interese par burziņiem ir krietni pārmākusi sportisko dzinuli.

Armands Šķēle (diskvalificēts uz diviem gadiem)

«Trīs Latvijā pavadītie gadi, kur «Barona» vadība ar viņu auklējās kā ar princi, un dzīvesveids, kas, maigi izsakoties, neatbilda profesionālam sportistam, nav palikuši bez sekām. Uz viņu nevar paļauties – jebkurā brīdī viņš var neierasties uz treniņu, jo nakti pavadījis ballējoties. Šķiet, patiešām «tusiņi» viņam patīk vairāk nekā basketbols. Kopumā intelekts diezgan zemā līmenī, skatījums uz dzīvi ļoti nenopietns.»

»VZ« vērtē: Vienreiz vadzim bija jālūst – par Šķēles attieksmi pret dzīvi liecina kaut vai līdzjutēju jau pirms daudziem gadiem viņam dotā palama Esītis (par godu tā laika populārākajam klubam «Essential»). Par viņu droši vien būs dzirdējis katrs bērns, taču ne katrs atminēsies sportiskos panākumus. Piedalīšanos «tusiņos» garu gadu garumā gan.

Andris Biedriņš (diskvalificēts uz gadu nosacīti)

«Šķiet, Andris, lai arī jau 23 gadus vecs, īsti neapzinās savu lomu šajā dzīvē. Ja tu esi 10 miljonus ASV dolārus pelnoša NBA zvaigzne, tad nedrīksti tā uzvesties. Nedrīkst regulāri lietot alkoholu pirms treniņu dienām un uz paģirām ierasties rīta treniņā.»

«Šķiet, pēdējo gadu nerimstošās ballītes un šķiršanās no draudzenes ir degradējušas arī Biedriņa dzīves uztveri. Arī «Golden State Warriors» galvenā trenera Dona Nelsona pirmais palīgs Kīts Smārts, kurš viesojies mūsu izlasē pēdējos divos gados, noteica: «Cik labi bija, kad Andrim bija draudzene.» Arī viņpus okeānam ir nobažījušies par Andra dzīvesveidu un tā ietekmi uz viņa meistarību un turpmāko karjeru.»

«Viņam iekšā ir ļoti liela vēlme iztrakoties, baudīt bezrūpīgo jaunieša dzīvi un šķiest savus nopelnītos dolārus. Diemžēl degradējušos Latvijas izlases kolēģu kompānijā viņa otrā vēlme (ballēties) pārspēj viņa pirmo vēlmi (uzvarēt).»

»VZ« vērtē: Skumjākais gadījums jeb spilgts piemērs, ko miljoni var izdarīt ar visnotaļ sakarīgu puisi. Izskatās, ka ir problēmas ar rakstura stingrību. Ja nemainīsies, pārvērtīsies par Šķēles tipa «tusētāju» un varēs uz savas ādas izmēģināt, vai meistarību tiešām nevar nodzert. Arī NBA komandas «Golden State Warriors» pārstāvju mērs reiz var būt pilns. Tiesa, Amerikā viņam līdzās nav tik nevaldāmu «tusētāju», tāpēc štatos varēs savest domas kārtībā.

Kaspars Bērziņš (diskvalificēts uz gadu nosacīti)

«Ļoti zems intelekta līmenis. Nesaprot savu vietu ne komandā, ne basketbolā, ne dzīvē vispār.»

«Nepieņemami ir tas, ka uz pirmo treniņu pēc atgriešanās [no NBA vasaras nometnes] viņš ierodas, acīmredzami nebūdams skaidrā. Diemžēl viņa pārkāpumi sekoja cits pēc cita: viesnīcas numura durvju izgāšana viesnīcā «Reval Hotel Latvija»; atkārtota ierašanās treniņā uz paģirām, pēc tam spēlētāja lūgums konkrēto treniņu netrenēties it kā muguras sāpju dēļ; ceļgala sāpju imitēšana pirms pēdējās spēles «Efes Pilsen» turnīrā pret Vāciju, lai gan nākamajā rītā pēc lustīgās ballītes viesnīcas numurā Kaspars bija aizmirsis par jebkādām sāpēm; viesnīcas numura izdemolēšana Turcijā.»

»VZ« vērtē: Bezcerīgs gadījums. Savulaik tika minēts kā potenciālais NBA spēlētājs, taču līdz šim vienmēr tika piesaukta viņa iedzimtā kaite – šaušalīgs slinkums. Izskatās, ka ne tas vien būs bijis pie vainas. Starp citu, reiz jau smagi sagrēkojies: Eiropas U–18 čempionāta laikā Vācijā (2002. gadā) veikalā tika pieķerts zogam preces.

Kaspars Kambala (diskvalificēts uz gadu nosacīti)

«Pāris sekundes pēc zaudētās spēles pret Vāciju Kaspars nesavaldījās un ar elkoni izsita zobu vienam no pretiniekiem. Rezultātā viņam piespriests 6000 eiro liels naudassods un četru spēļu diskvalifikācija izlasē. Kā arī kārtējais pliķis Latvijas izlases reputācijā.»

»VZ« vērtē: Izskatās, ka šoreiz vairāk sodīts «par to puisi» – lai arī piedalījies viesnīcas numura demolēšanā, vairāk laikam gan nokaitinājis funkcionārus ar Buļa ziņojumā minēto pēcspēles epizodi. Sakārtojis savas sirdslietas, kļuvis par godavīru arī pats. Ar Kambalu viss būs kārtībā.

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.

Svarīgākais