Ufo un Fredim joprojām naids lopu dēļ

© f64

Latvijas vēsturē noturīgākais «ētera pāris» – «Radio SWH» raidījuma «BBbrokastis» vadītāji Kaspars Upacieris un Andris Freidenfelds jeb Ufo un Fredis – joprojām nav izlīguši pēc strīda saistībā ar grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā. Lai gan, klausoties radiouztvērējus, tas tikpat kā nav manāms, jautājums, kā pareizi kaut mājlopus, esot radījis nepārvaramu plaisu abu attiecībās.

Abi nav sarunājušies divas dienas.

Strīda sakne slēpjas Saeimā

Strīda cēlonis meklējams šomēnes Saeimas pieņemtajos grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz mājdzīvnieku nokaušanu bez iepriekšējas apdullināšanas. Līdz tam lauksaimniecības dzīvniekus bija atļauts nokaut, vispirms apdullinot, jaunās izmaiņas ļautu izmantot «pēckaušanas apdullināšanu». Tas nozīmē, ka lopus varētu kaut atbilstoši musulmaņu un jūdaistu tradīcijām, vispirms pārgriežot rīkli un maksimāli nolaižot asinis. Deputātu prasītais kompromiss bija apdullināt vismaz pēc tam.

Uzzinot par šo likumprojektu, sarosījās vides aizstāvji, un informatīvu atbalstu sniedza arī «Radio SWH», raidot akcijas reklāmas. Taču drīz vien klajā ar atklātu vēstuli nāca šīs pašas raidstacijas dīdžejs Kaspars Upacieris. «Man ir neērti par manu kolēģu un amata brāļu bērnišķīgi emocionālo liekulību. Vai pēc šīs akcijas viņi savas ādas kurpes nomainīs uz dermatīna čībām? Vai savus mājdzīvniekus – kaķus un suņus – baros ar veģetāru barību, neindēs dzīvnieku parazītus un restorānos neēdīs sulīgu steiku? Vai kāds no viņiem vispār ir kādreiz bijis latviešu cūku bērēs vai redzējis, kā nogalina lopus kautuvēs līdz šim? (..) Kādēļ likums tiek virzīts steidzamības kārtā? Kamēr mēs Latviskā apcerībā filozofēsim par to, cik tas būtu labi vai slikti, šo nišu mums atņems kaimiņi, un tad mēs varēsim turpināt filozofēt par to, kā būtu, ja būtu, jo lopkopības nozari būsim paši iznīcinājuši,» pauž Upacieris.

Draugi nav jau sen

«Mums šajā jautājumā ir pilnīgi pretēji viedokļi. Es pats šīs akcijas reklāmas gatavoju un atbalstīju. Kāpēc – tā ir dziļa un detalizēta saruna,» »VZ« atzina Freidenfelds, nedz apstiprinot, nedz noliedzot, ka konflikts abu starpā joprojām nav atrisināts. Ar Upacieri »VZ« sazināties neizdevās.

Varētu šķist – cilvēkiem nesakrīt viedokļi – kas tur liels, taču patiesībā konfliktā iesaistīti ne tikai abi dīdžeji. Vispirms jāpiebilst – lai arī, klausoties «BBbrokastis», varētu šķist citādi, jokupēteri Ufo un Fredis nebūt nav nekādi sirdsdraugi un, ja godīgi, arī jokupēteri ne. Upacieris pievērsies deputāta pienākumiem Ikšķiles novadā, Fredis – aizņemts ar saviem koncertprojektiem, un saviesīgos pasākumos viņa sejas izteiksme drūmumā var sacensties ar katla dibenu. Ja var ticēt baumām, skandāls izcēlies, kad radio vadība lopu aizstāvju akcijas dienā konstatēja, ka sagatavotās reklāmas nezināmu iemeslu dēļ ēterā neskan. Izrādās – tās no ētera programmas sistemātiski izņēmis Upacieris. Tas ir diezgan interesants gājiens, par ko cits darba devējs, iespējams, bargi sodītu, tomēr attiecībā uz Upacieri sankcijas nav sekojušas. Tiesa, pēc skandāla Ufo ar Fredi nav sarunājušies divas dienas, un arī tagad ārpus ētera abiem draudzīgu sarunu neesot.

Ieinteresēti abi

Vēl interesantāk ir papētīt, kā abi nokļuvuši barikāžu pretējās pusēs. Vēl pirms likuma pieņemšanas tapa zināms, ka likuma izmaiņās ieinteresēta ir Zasas pagasta firma «Viesuļi», kurai pieder kafejnīcas, viesu nams un arī kautuve. Eiropas musulmaņu piedāvājums eksportēt uz Zviedriju un citām valstīm atbilstoši viņu tradīcijām kautu lopu gaļu nozīmē labu biznesu, jo runa ir par simtiem tonnu mēnesī. Pēc neoficiālas informācijas firmas īpašnieks Normunds Teicāns ir Upaciera sievas Ilzes māsas vīrs, līdz ar to iespējams, ka Upacieris aizstāv radu intereses. Arī Freidenfelds neaizstāv tikai savu viedokli. Viņa draudzene Agnese Vīksniņa bija tieši saistīta ar piketa rīkošanu pie Saeimas, kas, tiesa, beidzās bez panākumiem.

Pagaidām abas atpazīstamās balsis joprojām skan radio ēterā, tomēr, kā tas iespaidos raidījuma kvalitāti ilgtermiņā, rādīs laiks.

Svarīgākais