Profesoru Fogelu apsūdz parādu neatdošanā

© publicitātes foto

Lielās nepatikšanās iekūlies Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes asociētais profesors Aivars Fogels – vairāki viņa bijušie kolēģi sūdzas par ievērojamu summu neatdošanu.

Parādi uzblīst

Pie "VZ" vērsās kāds no profesora Aivara Fogela bijušajiem kolēģiem Latvijas Policijas akadēmijā (LPA) – no viņa un vēl pāris kolēģiem pirms četriem gadiem lūgti 10 000 latu, "samesti" 7000 latu, ko Fogels solījies "ielikt apgrozījumā" un pēc tam atdot, taču tas joprojām nav noticis. Pēc šā LPA pasniedzēja, kurš vēlējās palikt anonīms, stāstītā, profesora parādi sniedzas jau vairākos simtos tūkstošu latu, par ko pārbaudi uzsākušas arī tiesībsargājošās instances. "Ir apzināti kādi divdesmit cilvēki, no kuriem Fogels naudu aizņēmies, bet nav atdevis," apgalvoja "VZ" informācijas avots.

Apelē pie savas autoritātes

Aizņemšanās shēma vienmēr bijusi vienkārša: Fogels juristu aprindās ir ļoti cienījams cilvēks, tāpēc, kad vērsies pēc palīdzības, daudziem bijis neērti atteikt. Turklāt profesors solījis, ka saņemšot mantojumu un tad ar kreditoriem norēķināšoties. Neoficiāla informācija vēsta, ka Fogels nav smādējis arī mazākas summas 500–1000 latu robežās, kas palienētas no studentiem. Savukārt pēc tam Fogels visādi izvairījies no maksāšanas un mainījis mobilo tālruņu numurus kā zeķes – "VZ" satiktais apkrāptais savā tālrunī uzrādīja vismaz astoņus numurus, kuri piederējuši vai pieder Fogelam. Arī "VZ" ar profesoru sazināties neizdevās – neviens no abiem sadabūtajiem mobilā tālruņa numuriem vairs nebija aktivizēts.

Zahars: nav dūmu bez uguns

Fogela kreditoru sarakstā esot gan juristu aprindās pazīstamas personas, gan LPA vadība, tostarp tika minēti tādi vārdi kā bijušais Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks un nu jau likvidētās LPA rektors Vitolds Zahars, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, profesors Juris Bojārs un citi. "Pasarg, die"s, nekādā gadījumā, kategoriski to noliedzu!" naudas aizdošanu Fogelam "VZ" neapstiprināja Zahars, kurš gan savas darbības LPA laikā bija par šādu profesora iespējamo rīcību dzirdējis. "Naudas aizdošana ir diezgan privāta un personīga lieta – tās laikā neviens blakus nav stāvējis. Taču akadēmijā esmu dzirdējis šādas runas, turklāt nevis tikai no vienas, bet vairākām personām, un parasti šādos gadījumos nav dūmu bez uguns," prātoja Zahars. "[Profesors Fogels] no akadēmijas aizgāja vēl tās pastāvēšanas laikā, turklāt ne jau aiz laba prāta."

Parādnieka parādnieks

73 gadus vecais Fogels ir LU Juridiskās fakultātes Starptautisko un jūras tiesību zinātņu katedras vadītājs, Apvienoto Nāciju Latvijas asociācijas prezidents. Savulaik virzīts Valsts cilvēktiesību biroja direktora amatam, taču Saeima viņu tajā neapstiprināja. Profesors kandidējis arī 7. Saeimas vēlēšanās no TB/LNNK saraksta, kā arī Eiroparlamenta vēlēšanās no apvienības "Visu Latvijai!" listes.

Interesanti, ka portālā "draugiem.lv" viņa draugu fotogalerijā ir tikai viens kontakts – Saeimas deputāts ar daudznozīmīgo uzvārdu, "vislatvietis" Imants Parādnieks.

Svarīgākais