Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Pret eksministru Māri Gulbi vēršas policijā par draudēšanu

© F64

Šā mēneša sākumā klubā «Dstyle» izvērsies nopietns incidents starp bijušo iekšlietu ministru Māri Gulbi un Latvijas labāko bulvārpreses fotogrāfu Kasparu Ūdri, kura rezultāts ir pēdējā iesniegums iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei un Drošības policijai.

Atbraukšot «manējie» un sasitīs

Latvijas labākais paparaci Kaspars Ūdris tiesībsargājošajām struktūrām lūdzis ierosināt kriminālprocesu pret bijušo politiķi Māri Gulbi sakarā ar «izteiktiem draudiem manai veselībai un dzīvībai, konkrētiem draudiem par iespējamu trešo personu fizisku atriebību un manis iznīcināšanu», kā arī «saistībā ar fiziskas ietekmēšanas mēģinājumu».

Šis konflikts noticis Ellas un Santas Kolas kluba «Dstyle» atklāšanā 1. oktobrī, kur fotogrāfs pildījis savus dienesta pienākumus. Šajā pasākumā ieradās arī ekspolitiķis Gulbis. «Ieraugot mani, šī persona sasveicinājās un tūlīt pēc tam uzbruka man ar dažādiem apvainojumiem un draudiem. Publiski un skaļi Gulbis sacīja: «Kretīns. Pederasts. Tu esi kretīns un pederasts. Es tev tūlīt iekraušu pa seju. Es tevi sasitīšu un iznīcināšu. Tūlīt atbrauks manējie un sasitīs tev seju. Es tev neļaušu strādāt. Es tevi izsekošu un vajāšu vienmēr,»» savā iesniegumā raksta Ūdris. «Vēlāk Gulbis palika vēl pārdrošāks un sāka mani grūstīt un raidīja vieglu sitienu ar dūri pa krūškurvi. Viņš mēģināja izraut no rokām man fotokameru «Canon EOS D60». Sacīju, ka izsaukšu policiju un līdz tās ierašanās brīdim būšu spiests izmantot pašaizsardzības līdzekli (man kabatā atradās piparu gāzes baloniņš). Pēc šīs frāzes Gulbis palika nedaudz rāmāks.» Fotogrāfs arī piemin, ka ekspolitiķis vairākkārt demonstratīvi izvilcis savu mobilo tālruni un it kā zvanījis kādam, skaļi sacīdams: «Vai tu vari atbraukt? Te vienam pa muti jāsadod!»

Šokā par eksministra uzvedību

«Nevēlos atriebties, kā arī nevēlu šim cilvēkam neko ļaunu,» »VZ« savas rīcības motīvus skaidroja Ūdris. «Es vienkārši vēlos, lai šajā valstī būtu viena taisnība visiem. Lai tāpēc vien, ka kāds ir bijušais ministrs vai oligarhs, viņam nebūtu lielākas tiesības otru nozākāt. Man ir tas gods pazīt Latvijā pazīstamus cilvēkus, arī ļoti daudzpusīgi vērtētus, un ar lielāko daļu no viņiem man ir ļoti draudzīgas attiecības. Neskatoties pat uz to, ja kādreiz kāda medija uzdevumā ir bijis jāatspoguļo šo personu ēnas puses. Tieši tādēļ man par Māri Gulbi ir milzīgs šoks, jo iepriekš es šo cilvēku pazinu kā ļoti tolerantu. Septiņpadsmit gadu laikā, ko esmu pavadījis, strādājot savā profesijā, man pirmo reizi tika izteikti draudi veselībai un dzīvībai.»

Uz »VZ« jautājumu, vai Gulbja asās vārdu apmaiņas iemesls gadījumā nav bijis ekspolitiķa iespējamais alkohola reibums, fotogrāfs pārliecinoši paziņoja: «Viņš nebija sadzēries, jo, apmeklējot dažādus burziņus, šādus cilvēkus esmu iemācījies atpazīt jau pa gabalu. Es gan nevaru garantēt, vai šis cilvēks nebija narkotisko vai psihotropo vielu reibonī... Jebkurā gadījumā šis cilvēks bija pilnīgi savādāks, taču bija pie pilnas pārliecības un saprašanas.» Gulbis arī esot solījis atriebties visiem žurnālistiem. «Lai šis cilvēks neturpinātu savu visatļautību vārdos, darbos vai kādās citās psiholoģiskās motivācijās ar kolēģiem, izlēmu uzrakstīt iesniegumu policijai. Es nenolaidīšos līdz tādam līmenim, lai prasītu no šī cilvēka naudu. Viss, ko es vēlos, ir, lai šis cilvēks par šo notikumu man publiski atvainojas,» tā Ūdris.

Noliedz līdz pēdējam

«Tie ir pilnīgi slima suņa murgi!» jau pēc pirmajiem teikumiem par fotogrāfa iesniegto sūdzību sakarā ar viņam izteiktajiem draudiem sarunā ar »VZ« noskaldīja Māris Gulbis. «Acīmredzot viņš ir nolēmis iesaistīties politikā un nu izdomā jebkādus veidus, lai piesaistītu sev uzmanību.»

Ekspolitiķis neslēpa savu izbrīnu – līdz »VZ« telefona zvanam par Ūdra policijā iesniegto sūdzību viņš neesot zinājis. Līdz galam nenoklausoties »VZ« citētās frāzes par kretīniem un pederastiem, iekraušanu pa seju un iznīcināšanu u.tml., Gulbis spēji iekliedzās: «Es vienkārši esmu šokā! Kur tādas lietas var izdomāt?! Esmu šokā! Es vienkārši apbrīnoju šī pilsoņa fantāziju!» Uz »VZ« jautājumu, vai Gulbis ko tādu ir teicis, ekspolitiķis ar sašutumu balsī paziņoja: «Nu protams, ka nē! Jā, es ar viņu runāju, bet ne jau par šādu tēmu. Mēs vienkārši aprunājāmies par dzīvi. Viņa mērķi man nav izdibināmi. Ko viņš ar to grib panākt? Tie, kas bija mums blakus, ļoti labi zina, ka nekādas tādas situācijas nebija. Ja jau viss iesniegts policijā, lai tad tā to arī izmeklē. Mani neviens nekur nav aicinājis, taču, ja tikšu izsaukts uz policiju, es aiziešu uz to ar lielāko prieku!» »VZ« pārliecinoši apgalvoja Gulbis.

Kas vainīgs, tas bailīgs

Par incidenta lieciniekiem Ūdris minējis gan kluba viesus, kuri esot mēģinājuši nomierināt «no rāmjiem izgājušo» politiķi, gan neskaitāmas konkrētas personas, piemēram, Ellu, stilisti un žurnālisti Unu Ulmi-Silu, kādu igauņu izcelsmes krieviski runājošu uzņēmēju Andrusu, vairākus fotogrāfus, arī »VZ«. Šopirmdien »VZ« liecinieku statusā tiešām tika izsaukti uz policiju.

Kā toreiz novēroja »VZ«, vairāku desmitu minūšu garumā manāmi uzvilcies Gulbis risināja ar Ūdri sarunu ne tikai ārpus kluba, bet arī tā telpās. Līdz šim vienmēr nosvērtais ekspolitiķis gana agresīvi reaģēja arī uz »VZ« fotogrāfa darbu. Pamanījis savā virzienā vērstu objektīvu, viņš spēji mainīja savu iešanas trajektoriju, zibenīgi nostājoties līdzās »VZ« žurnālistei, ko asā tonī apbēra ar neskaitāmiem pārmetumiem: «Nu kāpēc jūs mani fotografējat? Jūs atkal uzrakstīsiet kaut ko sliktu, man taču ir arī bērni! Padomājiet par maniem bērniem, kā viņi jūtas, visu to lasot?» Tikai pēc paskaidrojuma, ka par eksministru »VZ« neko neplāno rakstīt – viņš vienkārši tiek fiksēts kā jaunatvērtā kluba «Dstyle» apmeklētājs – Gulbis norima. Interesanti, kāpēc Gulbim šķita, ka par viņu tiks rakstīts kaut kas slikts? Paranoja vai kāds pamatots iemesls?