Skarules draugs aizskar kristiešus

© F64

Klusajā piektdienā, kad kristīgā pasaule sēroja par Jēzus Kristus krustā sišanu, veikalā-krogā «Pērle» risinājās ballīte ar «Jēzus» piedalīšanos. Ar spuldzīšu nimbu uz galvas pie dīdžeja pults šajā lomā iejutās šīs vietas saimnieks Edijs Vucēns. Pašmāju kristīgo konfesiju pārstāvji puiša performanci uzskata par zaimošanu.

Sajutis sevī Jēzu

Par «Pērlē» gaidāmo ballīti projekta «El Mars» mūziķis Edijs Vucēns, kas vairāk pazīstams kā Cēsu Džons no alus reklāmām un kādreizējās «MTV» dīvas Žanetes Skarules draugs, paziņoja ar ierakstu savā virtuālajā dienasgrāmatā mikroblogošanas tīklā «Twitter». «Jēzus nav miris! Starp Debesīm un Zemi Viņš sludinās mūziku «Pērles» svētnīcā. Šovakar. Jēzus.»

Un tik tiešām – Lielās piektdienas naktī «Pērlē» norisinājās ballīte, kur pie dīdžeja pults, tērpies Jēzu Kristu atdarinošās drēbēs, mūziku no Endrū Loida Vebera mūzikla «Jēzus Kristus superzvaigzne» atskaņoja pats Vucēns. Vēlāk vairākos interneta portālos ievietotajos videomateriālos bija iespēja aplūkot daļu no notikušās ballītes. Pats Vucēns sava varoņa tēlā bija iegājis tik ļoti, ka arī Lieldienu rītu sāka ar ierakstu tviterī: «Esmu augšāmcēlies. Paldies!»

Katoļi neapmierināti

Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats sarunā ar »VZ« pauda, ka ballītes izvēlētā tematika ir nosodāma un pat uzskatāma par zaimošanu. «Jēzus tematika ir ļoti nopietna un nav piemērota kaut kādām pasmiešanās ballītēm. Mūsdienās cilvēki pārāk maz iedziļinās garīgajā pasaulē un Dieva vārdu bieži vien lieto nevietā,» norādīja kardināls.

Pujats gan atzina, ka ir grūti komentēt to, ko pats savām acīm nav redzējis, tomēr Jēzus Kristus tēla izmantošana ballītes noformējumam ir Dieva zaimošana. «Šāda veida interese par Jēzu ir nepareiza. Es nezinu, kādu motīvu vadīti, cilvēki organizē šādus pasākumus, bet Jēzus nav tā lieta, par kuru vajadzētu pasmieties,» piebilda kardināls.

Luterāņi neizpratnē

Līdzīgi «Pērlē» notikušo ballīti komentēja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas pārstāvis Ivars Kupcis. «Kristus jau savas zemes dzīves laikā daudz vairāk uzmanības veltīja grēciniekiem, lai tiem palīdzētu un tos glābtu, nevis taisnajiem un pareizajiem, kuri jau tāpat pilda visus noliktos priekšrakstus. Evaņģēlijos lasām, ka viņš arī mēdza piedalīties viesībās, kuru publika bija visnotaļ apšaubāma tā laika «pareizajiem». Tāds bija Kristus uzdevums – līdz pat tam, ka viņš atdeva savu dzīvību par visiem, kas grēko, lai mums var tapt piedots. Ballītes tematikai nebūtu ne vainas, izšķirošais jau ir nolūks, ar kādu tas tiek darīts. Arī draudzēs Lieldienu laikā notiek uzvedumi, kuros tā vai citādi mēdz attēlot Jēzu, bet tas tiek darīts, lai mēs sev atgādinātu Kristus paveikto mūsu dēļ. To, kādi ir bijuši šīs ballītes rīkotāju nodomi, nevaru komentēt – to noteikti labāk zinās viņi paši,» »VZ« skaidroja Kupcis.

Gribējuši mierīgu ballīti

Brīdī, kad »VZ« sazinājās ar «Pērles» līdzīpašnieci Žaneti Skaruli, fonā varēja dzirdēt viņas drauga Vucēna ieteikumus, ko teikt šīs lietas sakarā. «Tā kā ceturtdien «Pērlē» notika diezgan jautrs pasākums, tad radās iecere piektdienu atzīmēt daudz mierīgāk. Mūzika un Edija tēls bija mūsu veids, kā atzīmēt Lielo piektdienu,» par pasākuma ieceri »VZ« skaidroja Skarule. Viņa taisnojās, ka pasākuma mērķis noteikti nebija Jēzus Kristus zaimošana. «Patiesībā notikušajam pasākumam vispār ar reliģiju kā tādu nebija nekāda sakara – mēs vienkārši pozitīvā noskaņā sagaidījām Lielo piektdienu,» piebilda Skarule.

Svarīgākais