Rīgu atstāj bez roka skolas

© Vakara Ziņas

Vairākās skolās šis solās būt pēdējais 1. septembris, starp tām arī Rīgas 100. roka vidusskola. Šīs skolas bijušie audzēkņi, skolotāji un direktors "VZ" apliecina, ka bez cīņas skolas slēgšana netiks pieļauta. Iespējams, Rīgas domi var sagaidīt pamatīgs rokkoncerts, jo, kā apstiprina sabiedrībā pazīstami šīs skolas beidzēji, viņi ir gatavi rādīt savu meistarklasi skolas aizstāvībai.

CĪNĪSIES PAR PALIKŠANU

«Rīgas dome pieņēma lēmumu šogad slēgt desmit skolas, nākamgad – piecas, bet vēl vienu – 2011. gadā. Rīgas domes lēmums paredz no 2010. gada 11. jūlijam līdz 30. augustam veikt Rīgas 100. vidusskolas likvidāciju,» »VZ« apstiprināja Rīgas domes izglītības, jaunatnes un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte Baltmane.

Rīgas 100. vidusskola ir zināma kā vienīgā roka vidusskola valstī, kuru beiguši daudzi šobrīd ļoti populāri mūziķi. Brīdī, kad »VZ« viesojās skolā, tika veikti pēdējie sagatavošanās darbi pirmajam septembrim. 100. vidusskolas direktors Armands Zdanovskis cer, ka tas tomēr nebūs pēdējais 1. septembris šīs skolas vēsturē. Skola negrasās samierināties ar likvidāciju un jau uzsākusi glābšanas kampaņu. «Protams, mēs cīnīsimies un nepieļausim, ka skola tiek iznīcināta,» apņēmības pilns ir Zdanovskis. Šo kaujiniecisko garu direktoram palīdz stiprināt arī plašais skolotāju klāsts, jo īpaši mūzikas nodaļas vadītāja Daiga Jankovska. «Tādu kā mēs, Rīgas 100. vidusskolas, vairs nav neviena un var nebūt, ja mēs visi nebūsim kopā, nedomāsim un nerunāsim par to. Tā ir skola, kurā pēc vasaras atgriežas skolnieki, kas nākotnē kļūs par perspektīviem mūziķiem, taču, šķiet, Rīgas domei tas nerūp,» »VZ« norāda Jankovska.

MĪTS PAR APVIENOŠANOS

Šogad skola atzīmēs savu 20 gadu pastāvēšanu, taču svinību vietā jākaļ plāni par iespēju neiznīkt. Skolas vadība norāda, ka stāsts par viņu apvienošanu ar Rīgas 45. vidusskolu ir tikai mīts. «Mēs esam vienīgā vispārējā izglītojošajā iestāde, kas pieņem mūzikas nodaļā bez priekšzināšanām. Visa mācīšanās ir bezmaksas,» par skolas trumpjiem teic Jankovska. Uz otru skolu tiktu ņemti tikai daži skolotāji, un Rīgas 45. vidusskola sevi varētu afišēt kā 100. vidusskolas pēcteci. «Patiesībā, šādi apvienojot mūs ar skolu, kurai jau ir mūzikas nodaļa, no mūsu skolas nepaliks nekas,» teic Jankovska. Šādā situācijā skola labprātāk pievienotos mācību iestādei, kurai nav pašai savas mūzikas nodaļas, jo tad neciestu ne pasniedzēji, ne jau esošie skolnieki, kas ir pieraduši pie 100. vidusskolas mācību standartiem. Šobrīd tiek gatavotas vēstules Rīgas domei un Izglītības un zinātnes ministrijai. Tomēr ar vēstuļu rakstīšanu skola vien neaprobežosies un oktobra beigās vai novembra sākumā plāno saorganizēt visus bijušos un esošos skolniekus un pedagogus uz vienu pamatīgu koncertu.

TRIN STĪGAS UN TRENĒ BALSIS

Kopš 90. gadiem Latvijā ilgāku laiku nav bijusi neviena kārtīga roka manifestācija. Tiem, kas ir noilgojušies pēc šīm aktivitātēm, iespējams, ilgi nebūs jāgaida – līdz akcijai «Roks par 100. vidusskolas glābšanu». Vismaz kādu laiku jau klīst baumas, ka skolas glābšanas vārdā kaut kas tāds tiek plānots un bijušie skolnieki trin ģitāru stīgas, spicē bungu vālītes un trenē balsis. Izrādās, nav dūmu bez uguns un tiešām šīs skolas patriote un skolotāja Daiga Jankovska apzina visus bijušos skolniekus un ievāc ziņas par viņu šī brīža darbošanos mūzikā.

Kā »VZ« pastāstīja šīs skolas kādreizējās skolnieks Atis Zviedris (pazīstams kā «Talantu fabrikas» dalībnieks Flame), viņš ir gatavs atbalstīt savu skolu un piedalīties arī protesta akcijās. «Man liekas pilnīgi absurdi slēgt vienīgo roka vidusskolu Latvijā. Īpaši ņemot vērā šīs skolas beidzēju sasniegumus,» norāda Zviedris. Arī šobrīd Latvijas vadošais ģitārists Mārcis Auziņš kā šīs skolas absolvents uzskata, ka atbildīgajām institūcijām būtu jānorāda uz daudzajiem šīs skolas beidzēju panākumiem.

Svarīgākais