Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Tatjanai Karginai draud ilgi gadi aiz restēm

© F64

Rīgas apgabaltiesa pirmdien, 9. janvārī, kārtējo reizi skatīs prasību pret eksbaņķiera Valērija Kargina bijušo sievu Tatjanu Karginu. Gadījumā, ja tiesa apmierinās prokurora prasību, Karginai piecus gadus nāksies pavadīt Iļģuciema sieviešu cietumā.

Tiesa tiek vilcināta jau gadiem

Tiesas process pret Tatjanu Karginu nu jau pārsniedz trīs gadu atzīmi – tam par iemeslu bijušas gan biežā advokātu maiņa, gan ar ārstu zīmēm pamatota (un arī nepamatota) slimošana, gan apsūdzēto tiesas akceptēta (un arī neakceptēta) vizināšanās pa kūrortiem un tamlīdzīgas norises. Arī tiesneses veselība dīvainā kārtā, tieši tuvojoties sprieduma pasludināšanas brīdim, bieži sākusi šķobīties, un sēdes vairākkārt atliktas. Pēc neoficiālas informācijas, šā procesa iznākumu gaida vairāki nekustamo īpašumu biznesā iesaistīti cilvēki: ja Kargina tiks atzīta par vainīgu, ar līdzīgu prasību sarosīsies citi līdzīgā veidā «uzmestie». Savukārt Karginas puse ne mirkli nav atzinusi sevi par vainīgu, turklāt izskanējuši paziņojumi, ka attaisnojoša sprieduma gadījumā no valsts tiks prasīts segt izmeklēšanas un tiesas laikā Karginai nodarītos zaudējumus, – figurē summa 8 miljoni latu.

Bizness ar negaidītu iznākumu

Lieta, kurai, no Karginas pozīcijām raugoties, ir drūmas perspektīvas, aizsākās pirms sešiem gadiem. «Parex bankas» impērijas valdnieka toreizējā sieva kopā ar māti Elvīru Iņušovu (viņai šajā lietā pieprasīts nosacīts cietumsods) un Andreju Kalēju (atzīts par cietušo) nodibināja uzņēmumu «Imperiuss», kas darbojās nekustamo īpašumu biznesā. 50% firmas kapitāla daļu nomināli piederēja Iņušovai (faktiski Karginai), bet otri 50% – Kalējam. Taču, kad uzņēmumam uzradās pircējs, kurš bija gatavs nopirkt firmu kopā ar tai piederošiem īpašumiem par vairāk nekā četriem miljoniem eiro, tika veiktas manipulācijas ar dokumentiem, rezultātā Kalēja daļu skaits uzņēmumā samazināts līdz 5%. Tādējādi Kalējs, kurš savu daļu uzņēmumā minētajā darījumā varēja pārdot par 1,5 miljoniem latu, pēc jaunās «sadales» (precīzāk – apdales) varēja tikt vien pie 150 000 latu. Kalējs ar 1,5 miljoniem latu zaudējumu nesamierinājās un vērsās policijā. Izmeklēšanas rezultātā prokuratūra pret Karginu un viņas māti cēla apsūdzību, ko vainagoja tiesā pieprasītais cietumsods 5,5 gadu apmērā.