Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Rātsnamā ar detektoru aiztur pat domes deputātus

© F64

Nesen drošības apsvērumu dēļ uzstādītais metāla detektors Rīgas domē radījis nelielas ķibeles, turklāt – nevis apmeklētājiem, bet gan pašvaldības deputātiem.

Cauri rātsnamā nule uzstādītajiem metāla vārtiem ir jāiziet apmeklētājiem, bet Rīgas domes darbiniekiem blakus paredzēta otra, tikai ar zilām lentēm nožogota ieeja – bez pārbaudes. No viņiem tiek prasīts tikai uzrādīt darbinieka apliecību.

»VZ« bija liecinieki Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītājas Eiženijas Aldermanes aizturēšanai, kad viņa mēģināja rātsnamā ieiet pa darbinieku ieeju, taču nebija paņēmusi līdzi apliecību. Domniece, mirkli omulīgi un ieinteresēti patērzējusi ar policistu, nopūtās un devās cauri metāla vārtiem. Viņas kolēģis Satiksmes un transporta lietu komitejas šefs Vadims Baraņņiks, ticis detektoram otrā pusē, gan džentlmeniski centās ieminēties, ka galvojot par kolēģi, bet policists bija nepiekāpīgs.

Toties kādreizējais SIA «Rīgas nami» vadītājs Andris Lācis, kurš bija atbildīgs par 10,4 miljonus latu vērtā rātsnama uzbūvēšanu, bijis dikti sapīcis, ka viņam jāiet cauri metāla «pīkstulim». Aculiecinieki stāsta, ka viņš bargi pratinājis policistus, lai šie uzrādot reglamentu, kurā paredzēta šāda kārtība, un visbeidzot pikti paziņojis – detektoram cauri neiešot. Un negājis arī, bet izsoļojis cauri darbinieku ieejai.

Apmeklētājiem, kas vēlas iekļūt rātsnamā, jāiziet cauri detektoram un jāatver soma, no kabatām jāizņem telefoni. Runā, ka kādam kungam vajadzējis noņemt pulksteni, jo tas aizdomīgi pīkstējis. Dāmas pagaidām izsprūk sveikā arī tad, ja detektors izdod kādu skaņu. Viņas netiek papildus pārbaudītas, jo pagaidām pie 3454 latu vērtā detektora strādā tikai policisti vīrieši, bet drīz būšot arī sievietes policistes. Vietējie asprāši detektora skaņas signālu gan skaidro ar īpašu jutību pret krūšturu āķīšiem...

»VZ« pārliecinājās, ka rātsnamā šobrīd labāk iesoļot «pufaikā» un filča zābakos, jo ādas jaku un mobilo telefonu sistēma nepazīst, tas ir, pazīst, taču šī pazīšana prasa papildu izģērbšanos un citas mokas. Drošībnieki ir laipni, taču var just, ka viņiem pašiem tas viss jau ir sen «piegriezies»...