Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Saeimas pēdējā sēde – priekšvēlēšanu gaisotnē

© Reinis Kļavis

Aizvadītajā nedēļā formāli uz pēdējo sēdi kopā sanāca 10. Saeima. Formāli, jo arī turpmāk tautas kalpi sanāks kopā, tikai līdz nākamajām vēlēšanām sēdes sasauks un to darba kārtību noteiks Valsts prezidents.

Ceturtdien izsludinātā sēde gan transformējās veselās trīs ārkārtas sēdēs, turklāt haotiskā noskaņa un runas nemitīgi atgādināja, ka priekšvēlēšanu laiks sācies vēl pirms Saeimas atlaišanas.

Negrib pieliet eļļu

Kaut arī sēdes darba kārtībā bija nopietni likumprojekti, ne viens vien deputāts, izmantojot to, ka sēde tiek translēta radio, nodarbojās ar punktu krāšanu nākamajām vēlēšanām. Kāds uzkāpa tribīnē, lai paziņotu, ka nav pieļaujama frakcijām adresēto vēlētāju vēstuļu ignorēšana, cits spīdēja ar vēstures zināšanām, kilometriem attālinoties no tēmas. Sarunās ar »VZ« neviens nešaubījās par to, ka vēlētāji referendumā nobalsos par Saeimas atlaišanu. «Pirms šīs sēdes klausījos Māra Zandera komentāru, kurā viņš sacīja, ka šā sasaukuma Saeimas pietrūks, jo tas ir tas pats, kas vērot bērnudārzu. Visi šie kuriozi, kas notiek Saeimā, reizēm tiešām ir jautri. No otras puses, kad atnāc uz Saeimu un veselu dienu skaties cirku, izjūta ir diezgan kaitinoša. Kāpt tribīnē un kādam aizrādīt arī nav nekādas jēgas. Būs tikai eļļas ieliešana ugunī. Tas nostiprina izjūtu, ka Saeimas atlaišana ir prāta darbs. Tiesa, muļķīgi cerēt, ka ar nākamajām vēlēšanām viss mainīsies. Piekrītu viedoklim, ka Saeima tomēr savā ziņā ir spoguļattēls sabiedrības briedumam. Un briedums nav panākams ar triju nosacītu oligarhu apmētāšanu švammēm,» »VZ« pauda «VL!»-«TB»/LNNK līderis Raivis Dzintars.

Pārāk daudz tukšu runu

«Nezinu, vai deputāti vispār šodien ir aizdomājušies, ka ir pēdējā sēde,» »VZ«, jautāts par noskaņojumu, sacīja «zaļzemnieku» deputāts Ingmārs Līdaka. «Varbūt tas tāpēc, ka vēl būs komiteju sēdes un prezidenta sasauktās sēdes. Priekšvēlēšanas, protams, var just, it īpaši no to puses, kuri ievēlēti pirmo reizi. Pārāk daudz ir tukšu runu un vēlmes tapt sadzirdētiem un ieraudzītiem, bet tas tā bijis vienmēr, tāpēc nekādas īpašās atšķirības nav,» plecus raustīja deputāts. Pēc viņa domām, Saeima ir palaidusi garām brīnišķīgu iespēju pašatlaisties. «Es, varbūt pretēji frakcijas viedoklim, to ļoti atbalstīju. Te šī ideja būtu nostrādājusi pozitīvi. Nākoamajā sēdē pēc Zatlera rīkojuma mēs varētu atlaist sevi un bez kāda referenduma gatavoties jaunām vēlēšanām. Varbūt jau augustā būtu jauna Saeima un daudz kvalitatīvāks budžets nekā tagad,» uzskata Līdaka.

Viss ir pupu mizas

«Man ir ļoti mierīgs garastāvoklis, jo viss lielā mērā ir pupu mizas,» sprieda «Saskaņas centra» deputāts Sergejs Dolgopolovs. «Man nepatīk divas lietas. Pirmā – tiek atlaista Saeima, kas labi vai slikti ir nostrādājusi tikai septiņus mēnešus, bet atlaišana – tas ir dārgs prieks krīzes apstākļos. Otrs – nemainot vēlēšanu sistēmu, nevar panākt, lai kardināli uzlabotos situācija ar nākamajām vēlēšanām. Tās ir tikai politiskās spēles,» teica Dolgopolovs. Līdzīgi sprieda arī «Par labu Latviju» deputāts Andris Bērziņš. «Nekas traģisks nav noticis. Redzam, ka sākusies priekšvēlēšanu kampaņa un valdošā koalīcija mēģina maksimāli izmantot, ka sēdi translē radio, – runas netiek veltītas apspriežamajam tematam vai deputātiem zālē, bet radioklausītājiem. Tā tas notiek,» nopūtās Bērziņš.