Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

"Jaunā viļņa" lepnākā ballīte – šoreiz pie baņķiera Esterkina

Miljonāra Leonīda Esterkina māju Lielupē projektēja un plānoja pasaulslavenais arhitekts Gisberts Enzenauers. © udiana.com

Ik gadu neskaitāmas izklaides vietas Rīgā un Jūrmalā gluži vai sacenšas par to, kurai «Jaunā viļņa» laikā izdosies sarīkot «biezāko» ballīti.

Parasti visus «jaņos» atstāja pats galvenais festivāla saimnieks Igors Krutojs, kurš noslēgumā rīko savu dzimšanas dienas ballīti, taču šoreiz pat viņam, šķiet, nāksies atzīt «Rietumu bankas» līdzīpašnieka Leonīda Esterkina pārākumu.

Noslēpumains, tāpēc interesants

Pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, šoreiz ietekmīgākā «Jaunā viļņa» ballīte bija iecerēta naktī uz piektdienu, 29. jūliju, ietekmīgā Latvijas miljonāra, «Rietumu bankas» līdzīpašnieka Leonīda Esterkina villā, kur bija plānojuši pulcēties Krievijas biznesa un skatuves «krējuma» pārstāvji. Šajā villā pazīstamā žurnāla «Forbes» Krievijas nodaļa rīkoja slēgto pieņemšanu, uz kuru tika aicināti tikai žurnāla «zelta simtnieka» saraksta dalībnieki. Slēgtais pasākums Esterkina villā notika 28. jūlija vēlā vakarā, dienu pirms Igora Krutoja dzimšanas dienas, kuru viņš tradicionāli svin Jūrmalā. Pasākuma saimnieks bija Esterkins, kurš daudzu gadu garumā iekļauts Latvijas miljonāru saraksta spicē. Pēc «Baltic Screen» datiem, pērn viņš šajā sarakstā bija dalītajā trešajā vietā (ar bagātību, kas lēšama 53 miljonu latu apmērā, kopā ar «Liepājas metalurga» saimnieku Sergeju Zaharjinu, zaudējot tikai Lembergu un Lipmanu ģimenēm). Atšķirībā no citiem bagātniekiem Esterkins izvairās no publicitātes, iespējams, tāpēc uz viņa villu arī kritusi «Forbes» izvēle. Esterkina villa atrodas Lielupē, jūras krastā, un ir viena no dārgākajiem īpašumiem Latvijā. Pasākuma viesu privātās dzīves aizsardzībai tika piemēroti bezprecedenta drošības pasākumi, tāpēc kopš pagājušās svētdienas Esterkina villa bija, šķiet, apsargātāka nekā Pentagons. Lieki piebilst, ka »VZ« tai izdevās tuvoties knapi (burtiskā nozīmē) šāviena attālumā.

Atļaujas palepoties tikai ar dārzu

Savu slaveno īpašumu Esterkins uzbūvēja pirms septiņiem gadiem. Pats miljonārs izvairās no publicitātes, saviesīgos pasākumos neparādās, un arī privāta rakstura publikācijas par šo uzņēmēju praktiski nav atrodamas. Vienīgais, ar ko Esterkins jebkad ir palepojies, ir viņa lepni iekārtotais dārzs. Māju un dārza daļu ap to projektējis pasaulslavenais arhitekts Gisberts Enzenauers. Dārza ierīkošana pēc šā projekta tika uzticēta dārzu iekārtošanas firmai «Udiana». «Augi desmit dienu laikā bija jāatrod Eiropas stādu audzētavās. Apjomīgie ierīkošanas darbi ilga no aprīļa līdz jūlija sākumam. Rezultāts priecēja visus, jo, izmantojot liela izmēra augus, bija panākts vēlamais – it kā šis dārzs būtu stādīts pirms 30 gadiem. Pabeigtības, pilnības un harmonijas izjūta pārņem, raugoties uz šo arhitektūras un dārza vienoto ansambli. Pēc dārza pirmās kārtas pabeigšanas īpašnieki mums uzticēja turpināt projektēt dārza pārējo daļu, kas izvietota Jūrmalas dabiskajās kāpās priežu mežā, pieskaņojot to jau esošajām vērtīgajām augu grupām. Par veiksmīgu uzskatām arī regulārā plānojuma pāreju uz ainavisku dārzu,» tā baņķiera dārzs tiek aprakstīts «Udiana» mājaslapā.

FAKTI

* Leonīda Esterkina māja Jūrmalā tiek novērtēta kā astotais dārgākais īpašums Latvijā, tās cena – ap sešiem miljoni eiro.

* Publicitāti nemīlošā «Rietumu bankas» lielākā pašmāju akcionāra īpašums uz vairāk nekā pushektāra lielā zemesgabala formāli pieder 1955. gadā dzimušajai Irinai Esterkinai. Īpašuma vērtību palielina ideāli iekārtotais dārzs. Interesanti, ka pirms septiņiem gadiem Jūrmalas dome plānoja likt Esterkinai nojaukt tolaik tur patvaļīgi uzbūvēto ēku.

Vienīgās privāta rakstura publikācijas, kas jebkad ir parādījušās presē ar paša baņķiera Leonīda Esterkina piekrišanu, ir saistītas ar viņa lepno dārzu žurnāla «Arhitektura i dizain Baltika» 2005. gada marta numurā.