Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Lilita Zatlere esot izbrāķējusi dzīvokli Krištopana mājā

© aleksandraapartments.com

Nupat, 7. jūlijā, beidzies Valsts prezidenta Valda Zatlera prezidentūras termiņš, pēc kura viņš paziņoja par saviem turpmākajiem plāniem politikā.

Tomēr šķiet, ka sabiedrību daudz vairāk interesē citas lietas, piemēram, kādu dzīvokli valsts nodrošinās prezidentam pēc pienākumu pildīšanas.

Minimālas prasības

Saskaņā ar Valsts prezidenta darbības nodrošināšanas likumu Valdis Zatlers pēc prezidentūras beigām saņems virkni valsts apmaksāto garantiju. Viņam pienāksies ikmēneša pensija 50% apmērā no esošā mēneša atalgojuma, pēc prezidentūras beigām lietošanā viņš saņems automašīnu, kā arī sekretāru eksprezidenta darbības nodrošināšanai. Tāpat prezidentam lietošanā jānodod dzīvoklis, ar kura izvēli gan īpaši nesokas. Abiem eksprezidentiem – Guntim Ulmanim un Vairai VīķeiFreibergai – valsts nodrošinājusi vairāk nekā 200 kvadrātmetru plašus, grezni iekārtotus dzīvokļus namā ar skatu uz Brīvības pieminekli. Bet, kas attiecas uz Zatlera dzīvokli, Valsts Nekustamo īpašumu aģentūra to meklēt piedāvājās jau 2009. gadā, taču prezidents lūdza šo jautājumu atlikt, līdz ar to dzīvokļa meklējumi prezidentam, kurš kopš neatkarības atgūšanas pagaidām ir pirmais uz otru termiņu neievēlētais valsts galva, nesokas. Kā ziņo portāls «pietiek.com», iespējams, labvēlīgas publicitātes iegūšanai domātais Zatlera žests – paziņojums, ka netērēs eksprezidentam mēnesī atļautos 1200 latus pagaidu dzīvokļa īrei, bet meklēs «nelielu pagaidu dzīvokli» – draud ar izgāšanos. Prezidents esot izbrāķējis jau aptuveni 60 piedāvātos īres dzīvokļus, turklāt vairākiem no tiem īres maksa pat pārsniegusi 1200 latu slieksni, ko Zatlers iepriekš nosaucis par nesamērīgi izšķērdīgu.

Skata miljonāru dzīvokļus

Ar prezidenta dzīvesvietas – gan pagaidu, gan pastāvīgās – meklējumiem nodarbojas īpaša komisija, un pats Zatlers šķietami no tā norobežojas «Man nav nekādu šaubu par to, ka šī komisija šo jautājumu atrisinās. Pats es, protams, būšu likumpaklausīgs un 8. jūlija rītā atstāšu gan rezidenci, gan Rīgas pili labā kārtībā, lai jaunais prezidents Andris Bērziņš varētu sākt strādāt ar pirmo dienu abās rezidencēs,» trešdien preses konferencē paziņoja Zatlers. Uz jautājumu, kur viņš dzīvos pēc prezidentūras beigām, Zatlers sacīja: «Redziet, es jau vienmēr esmu bijis cilvēks, kas mīl tomēr tikt galā ar tām problēmām, kas man ir personīgas, un ar tām tikšu galā. Es sīkāk to nekomentēšu.»

Pārāk dāsna ar komentāriem nebija arī Zatlera preses sekretāre Ilze Rassa, kas sarunā ar »VZ« pauda, ka prezidents izvirzījis savas minimālās prasības īrējamam dzīvoklim un komisija cenšoties atbilstošu dzīvokli piemeklēt. Neoficiāla informācija gan liecina, ka Zatlers, precīzāk – viņa dzīvesbiedre Lilita Zatlere, aktīvi apstaigā piedāvātos dzīvokļus, taču sev piemērotu nevarot atrast. Zatlere, piemēram, esot paviesojusies pat ekspremjera Viļa Krištopana dēlam Kristapam Krištopanam piederošajā daudzdzīvokļu namā Ausekļa ielā 4, kam dots nosaukums «Aleksandra apartaments». Kā televīzijai BBC atzinis pats Krištopans, elites klases dzīvokļi šajā mājā varētu būt interesanti krievu miljonāriem, kuri vēlas iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā, un to cena varētu sasniegt pat miljonu latu.