Gavrilovs un Rēlingers labi orientējas vīnos

© F64

Aizvadītajā nedēļā Rīgā pirmo reizi viesojās slavenā vīna nama «Domaines Schlumberger» pārstāvis Tomass Šlumberžē.

Viņa dalība vīna restorāna «Foody» atklāšanā ieinteresēja ne mazums vietējo slavenību – vīna un labu uzkodu cienītājus, kuri uz šo pasākumu lielākoties ieradās bez savām otrajām pusītēm.

Tomass Šlumberžē ir izcilas vīndaru dinastijas un slavena vīna nama pārstāvis jau septītajā paaudzē. Pasaulslavenajam vīna namam «Domaines Schlumberger», lielākajam Elzasā (Francija), šogad rit 201. gads, un tā vēsture ir diezgan raiba. «Ar vīna darīšanu mani priekšteči sāka nodarboties paralēli tekstilbiznesam, hobija līmenī. Tomēr ar laiku šis rūpals palika arvien svarīgāks, līdz beidzot tekstilbizness pilnībā tika atmests,» stāsta Šlumberžē. Ražošana nav pārtraukta pat kara gados, un arī tagad ģimene ir aizrautīgi vīnkopji un vīndari, kas kopj vīnogulājus 140 hektāru platībā un ievēro gadsimtiem senās vīna darīšanas tradīcijas. Vīna lauki joprojām tiek apstrādāti ar zirgu palīdzību, jo smagākai tehnikai nav vietas starp vīnogulāju stādiem, kas aug mākslīgi izveidotās terasēs, kalna nogāzēs, kur tos saule apspīd vienmērīgāk. Starp citu, 70 hektāri no šī vīna dārza klasificēti kā «Grand Crue», kas ir augstākā kategorija, un no šajā platībā audzētajām vīnogām tiek darīts patiesi unikāls vīns.

Nemaz tik bieži negadās, ka tik mazā valstī kā Latvija popularizēt savu preci personīgi ierodas kāds no senāko vīna namu pārstāvjiem un personīgi salej viesiem. Tomas Šlumberžē ir izņēmums.

IZMĀCĪJIS SIEVU

Uzņēmējs Jirgens Rēlingers uz vīna baudīšanas pasākumu ieradās bez laulātās draudzenes Ievas Plaudes-Rēlingeres. Izrādās, viņš ir lielisks vīna pazinējs. «Pēc studijām vairākus gadus strādāju par vīna pārdevēju, un man bija iespēja iepazīties ar visdažādākajiem vīniem. Pat nezinu, kurš man pašam patīk vislabāk. Ir labi rīslingi un citu vīnogu šķirņu vīni. Elzasas vīniem, protams, līdzi nāk pamatīga vēstures bagāža un leģenda, kas tos padara īpašus, ja arī garšas ziņā tie īpaši neatšķiras, piemēram, no Reinzemes vīniem,» »VZ« stāstīja Rēlingers, piebilstot, ka arī viņa laulātā draudzene kopš abu pazīšanās sākusi novērtēt vīnu atšķirības.

ATRADA!

Vienmēr atraktīvais Vitālijs Gavrilovs, kas uz vīna degustāciju ieradās kopā ar znotu Henriju Juneli, degustāciju zālē šaudījās kā atspole, līdz atrada tieši to vīnu, ko viesiem piedāvāja degustācijas sākumā. Starp citu, uz īsu brīdi degustācijā paviesojās arī «Skonto būve» šefs Guntis Rāvis, kas, brītiņu pagrozījies, laika trūkuma vai citu iemeslu dēļ tūlīt devās prom.

Sabiedrības dāma Ieva Adamss, kurai līgavainis pēdējā laikā sākot pārmest, ka viņa par maz pievēršas saviesīgai dzīvei, tikko ieradusies, tūlīt atrada kopīgu valodu ar Šlumberžē. «Runājām par to, kāds vīns vispiemērotākais, lai iekarotu sievietes sirdi. Protams, visdārgākais!» pasmējās Adamss.

Labu vīnu kopā ar draudzeni novērtēt ieradās arī dziedātāja Olga Rajecka.

Svarīgākais