Ceļojums uz Ķīnu tikai stiprina Balodes un Ūdra attiecības

© no personīgā arhīva

Zarnu zupas ēšana, strīdi par ziepēm, nozagta pase un muzicēšana uz ielas – to un ne tikai to sava vairākus mēnešus ilgā ceļojuma uz Ķīnu laikā pieredzējuši aktrise Ilona Balode un mūziķis Rolands Ūdris. Nu abi ir laimīgi atgriezušies mājās un pa Latviju ceļo ar koncerttūri, stāstot atmiņu stāstu par svešumā pavadīto laiku.

Sargs no Gruzijas ierodas Rīgā

Aizvadītajā ceturtdienā Rīgas «Nabaklab» ar koncertu un stāstījumu par ilgo ceļojumu ar «autostopiem» līdz Ķīnai uzstājās kolorītais pāris Ilona Balode un Rolands Ūdris jeb Ūdrītis. Interesanti, ka koncerts izvērtās par atkalredzēšanos ar viņu ceļojuma stāsta varoni – meiteni vārdā Agnese. «Mēs mierīgi spēlējām uz ielas Gruzijā, kad pēkšņi pie mums pienāca kāda meitene un sāka ironizēt: jūs vēl tikai te, nekur tālāk neesat tikuši?! Tā bija latviete Agnese, kas jau vairākus gadus dzīvo Gruzijā. Nolikām ģitāras malā un devāmies viņai līdzi uz bāru iedzert kādu glāzi vīna,» par liktenīgo tikšanos stāsta Balode. Nu tā pati Agnese atkal ir Rīgā un ieradās uz abu ceļotāju rīkoto pasākumu. «Es viņus toreiz savācu uz ielas un aizvilku uz bāru, kur uzsaucu vīnu. Protams, mēģināju viņus pasargāt no sasiešanās ar vietējiem gruzīniem, bet man tas nesanāca,» smejoties stāsta Agnese. Izrādās, kā sekas šai nenosargāšanai bija pamatīga vīna baudīšana un paliekoša zīme uz aktrises ķermeņa. «Es ilgi jau prātoju, ka gribu tetovējumu, un, kad no rīta pamodos, man uz pleca bija uzradusies puķīte,» atminas Balode, nodemonstrējot nelielu, bet gaumīgu stilizētu zieda tetovējumu. «Paldies dievam, ka neuztetovēja kaut kādu tanku vai kaut ko šausmīgu...» piebilst aktrise.

Samet 150 eiro un litru viskija

Dodoties ceļā, abiem līdzi bijis tikai aptuveni 200 latu, un galvenokārt nauda pelnīta, muzicējot uz ielas. «Gāja visādi: bija vietas, kur vispār nedrīkstēja spēlēt; bija arī vietas, kur pamatīgi «aplauzāmies». Kad bijām Turcijā, aizbraucām uz Antāliju. Domājām, nu sapelnīsim daudz naudas, taču nekā – tūristi tur bija skopi un nekā [cepurē] nemeta!» stāsta Ūdrītis. Labākais guvums esot bijis Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā. «Mums tur iemeta 150 eiro un vēl atstāja neatvērtu litra tilpuma «Jameson» viskija pudeli,» atminas Balode. Ja arī ar muzicēšanu nav izdevies nopelnīt, tad iztikt vienalga varējuši – it īpaši Austrumos cilvēki pret abiem ceļotājiem bijuši ļoti atvērti un vienmēr atradusies vieta, kur par brīvu pārnakšņot un paēst. «Ceļojuma laikā mēs mitinājāmies gan miljonāru savrupmājā, gan šaurā vienistabas dzīvoklī. Taču galvenais bija šī siltā attieksme no tiem cilvēkiem, kas mūs uzņēma pie sevis,» teic Balode.

Zarnu zupa un zivju galvas šķīvī

Ar pārtikšanu problēmu praktiski nav bijis – pa atkritumu urnām rakņāties nav nācies. Ceļošanas laikā gan divas epizodes palikušas atmiņā īpaši. «Esot Gruzijā, es lasīju ēdienu nosaukumus un, pēc manām domām, pasūtīju gaļas zupu. Taču vēlāk izrādījās, ka tas, ko mēģinu ēst, ir gruzīnu izslavētā zarnu zupa,» nedaudz saviebis seju, stāsta Ūdrītis. Spilgtā atmiņā abiem palikusi arī pabūšana policijas iecirknī Ķīnā. Vietējie policisti ar abiem gan kopā nofotografējušies, gan dziedājuši, bet beigās neparastos viesus uzcienājuši ar savu lielāko delikatesi... «Tā bija zivju galvu zupa, kur no šķīvja uz mums raudzījās zivtiņas ar visām acīm. Šis piedzīvojums ļoti īpašs bija Balodei kā veģetārietei,» smaidot stāsta Ūdrītis.

Strīdi un pārpratumi sarežģī dzīvi

Jebkurā ceļojumā neiztikt bez savstarpējas rīvēšanās, strīdiem un pārpratumiem – arī mīlniekiem Balodei un Ūdrītim sadzīvisks sīkums teju kļuvis par gadsimta drāmu. «Es viņam striktā balsi pajautāju, vai tu nomazgājies ar ziepēm?» smejoties atceras Balode. «Es viņai metu ar ziepēm un visu, kas vannas istabā pagadījās pa rokai. Abi bijām smagi apvainojušies un stundu klusējot sēdējām katrs savā stūrī,» strīdu atminas Ūdrītis. «Taču patiesībā jau nopietnu konfliktu mums nekad nebija. Mēs tikai uztaisījām traģēdiju par sadzīviskiem sīkumiem, bet pēc neilga laika viss bija atkal kārtībā,» teic Balode. Runājot par dažādiem pārpratumiem, aktrise nevar nepieminēt divus priekšmetus sava mīļotā ceļasomā, kuru ņemšanu līdzi viņš paskaidrot nevar vēl šobrīd. «Es skatos – viņam somā liela un smaga svece. Un otra lieta – mana josta ar ķēdēm un tādu stulbu uzrakstu uz sprādzes «Sexy». Kāpēc viņš izdomāja to ņemt līdzi, nezinu, bet pie pirmās izdevības mēs no šīm lietām atbrīvojāmies,» atminas Balode.

Problēmas ar pasēm un vīzām

Abiem ceļotājiem divreiz nācies iesaistīt savu problēmu risināšanā arī Latvijas vēstniecību. Pirmoreiz palīdzība lūgta esot Turcijā, lai izdotos ātrāk atrisināt problēmu ar vīzu saņemšanu ceļā uz Ķīnu, savukārt otra vēršanās vēstniecībā bijusi daudz nopietnāka. «Esot Ķīnā, mēs gulējām pa nakti parkā, un, kad pamodāmies, bija pazudusi mana kosmētikas somiņa. Tajā bija skropstu tuša, nagu laka un tāds «sīkums» kā pase,» smaida aktrise. Nācies doties uz Pekinu, uz Latvijas vēstniecību, un sācies garais formalitāšu kārtošanas riņķa dancis. Iesniegums pēc iesnieguma, un Ķīnā nācies uzturēties ilgāk nekā plānots. Abi šo laiku mitinājušies policijas viesnīcā, kas bijusi bez logiem un atstājusi visai drūmu iespaidu. «Beigās izdevās visu nokārtot, un es tiku pie izceļošanas pases. Pamājam ardievas Ķīnai un devāmies atpakaļ mājās,» stāstu par abu ceļojumu sarunā ar »VZ« nobeidz Balode.

Svarīgākais