Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Birks un Aksenoks pirmoreiz iemūžināti gleznās

© F64

Rīgas mēru portretu galeriju Rātsnamā papildinājušas vēl divas gleznas – bijušo domes priekšsēdētāju Aivara Aksenoka un Jāņa Birka portreti. Abi politiķi saviļņoti atzīst, ka šī bijusi pirmā reize, kad viņu attēls nonācis uz audekla, un satikšanās ar māksliniekiem bijusi interesanta pieredze.

Birks meditē pie priedēm

Katram no kopumā nu jau 17 Rīgas mēru portretiem ir cits autors – Jāņa Birka portretēšana uzticēta Robertam Muzim, savukārt Aivaru Aksenoku gleznojis Paulis Postažs. Birka tēlu mākslinieks apveltījis ar jūgendstila fonu. «Mums bija ļoti brīnišķīga sadarbība ar Robertu Muzi. Man jau iepriekš pavisam citā sakarā bija viņa gleznas mājās – tas jau liecina par garīgo saderību. Domāju, ka tā ir rezultējusies iznākumā, kādu mēs abi vēlējāmies,» stāstīja Birks. Viņš pats gan nekad neesot gleznojis, bet gleznas kalpojušas par iedvesmas avotu. «Gleznas dzīvo savu dzīvi, un, ja atrod ar tām kopīgu valodu, tās palīdz relaksēties un bagātināties. Eju dažreiz meditēt arī Jūrmalas kāpās pie brīnišķīgām trīs zaru priedēm – eju pie tām, runājos. Tā ir savstarpējā saskarsme, kā tu spēj organizēt sevi, kādas domas ielaid sevī un kādus mērķus noliec nākotnē,» filozofēja eksmērs.

Aksenoks sadraudzējas ar portretu

Aksenoks ticis pie līdz šim vienkāršākā fona visā galerijā: viņa portretu rotā gaišzaļš laukums. «Protams, bija ļoti interesanti piedalīties šajā procesā. Visinteresantākais bija tas brīdis, kad mākslinieks [Postažs] pirmo reizi parādīja savu darbu gatavības stadijā – tad bija pārsteiguma moments. Šobrīd, ieraugot portretu, skatos tajā kā senā draugā. Portrets ir veidots pēc fotogrāfijas, kuru uzņēma pats mākslinieks, bet man nācās diezgan ilgi un daudz pozēt, izgatavojot šīs fotogrāfijas. Šis darbs bija arī ļoti personisks: kamēr mēs ar mākslinieku runājam par portretu, tikmēr mūsu mazie bērni skraidelēja un spēlējās savā starpā,» smaidot atminējās Aksenoks.