Ko Latvijas prominences zina par operas etiķeti?

© F64

Operas pirmizrādes un pat vienkāršas izrādes apmeklējums ir īpašs notikums, kas uzliek zināmus pienākumus uzvedības un apģērba jomā, turklāt tas attiecas ne tikai uz to, kādā paskatā sēžat skatītāju rindās vai defilējat gaiteņos, bet arī ierodaties Baltajā namā.

Ir zināmi likumi, kuru neievērošana tiek tulkota kā necieņas izrādīšana mākslai. »VZ« kopā ar modes mākslinieku Gintu Budi vērtē, kā šos likumus zina un ievēro Latvijas prominences.

Eksprezidents Guntis Ulmanis ar kundzi Ainu

Guntim Ulmanim atbilstošs melns mētelis, tikai iztrūkst šalle. Ulmaņa kundzei simpātisks tēls ar filca cepuri, saskaņotu somiņu un apaviem. Labs stils, lai ierastos operā.

Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis ar kundzi Viju

Viens no pozitīvākajiem piemēriem operas apmeklētāju vidū. Ir atbilstošs klasisks mētelis, tumša šalle un apavi. Arī kundze ģērbusies nevainojami.

Ekspremjers Māris Gailis ar kundzi Zaigu

Kundzei ļoti skaists mētelis, kas piestāv valkātājai. Nevainojama aksesuāru izvēle. Tas parāda, ka ģērbšanās iespējas kundzēm, apmeklējot operu, ir neierobežotas. Klasiski un gaumīgi var izskatīties ne tikai melnā vakarkleitā un mētelī, ar ko Latvijas sieviešu vidū lielākoties tiek saprasts vārds «klasisks». Arī kungs ģērbies pietiekami klasiski, ja neņem vērā, ka žokejcepure pie šādām drēbēm pārāk nepiestāv. Arī šalli varētu vēlēties vienkrāsainu.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis ar kundzi Agnesi

Valsts sekretārs tērpies rudens sezonai domātā, sportiska stila mētelītī, kas neatbilst klasiskam stilam. Klasiska stila mētelis ir tumšs, vienkrāsains, ar redzamām pogām un atlokiem. Tāds maksā, sākot no 80–100 latiem, un, ja cilvēks apmeklē šādus pasākumus, tādam ir jābūt viņa garderobē. Vēl viena kļūda – šalles neesamība. Apmeklējot operu, tai pie virsdrēbēm jābūt obligāti. Kundzei mētelis pārlieku ikdienišķs, un tikpat ikdienišķa ir arī šalle. Arī papīra turza nav tas labākais aksesuārs operā. Maiņas apaviem piemērotāka būs neuzkrītoša somiņa, ideālā variantā – tumšs zamšādas maisiņš.

A/s «Latvijas gāze» prezidents Adrians Dāvis ar kundzi

Kundzei nevainojams kažoks, zem kura vilkt vakartērpu, un ar rokassomiņu saskaņoti apavi. Kungam operai nepiemērots mētelis, kas izskatās pēc darba halāta un absolūti nav svinīgs.

BMW dīleris Latvijā Aleksandrs Oskins ar pavadoni

Fantastiski džentlmenisks uzvalks, kas saskaņots ar kaklasaiti un kabatas lakatiņu. Laikam jau tas, ka Oskins redzams modes pasākumos, nāk par labu. Kundzes apģērbu varētu nosaukt par pēcpusdienas apģērbu, nevis vakartērpu vai vakarkleitu, ko prasa opera. Viņa izskatās pēc sekretāres lietvedes. Iespējams, būtu līdzējuši garāki melni svārki, tomēr kopumā stilu par atbilstošu operai uzskatīt nevar.

«Skonto būve» prezidents Guntis Rāvis ar kundzi

Mētelis un uzvalks ir nevainojami, vien būtu vēlama šalle. Tomēr, ja nav kaklasaites, klāt būtu jāvelk ne tik ikdienišķs krekls. Tas varētu būt citā krāsā, varētu būt ar izšuvumiem vai pat žabo. Klasisks stils nenozīmē, ka visiem jābūt vienādiem kā pingvīniem. Manevru iespējas ir diezgan plašas, un, ja ir krekls ar nošuvumiem un, teiksim, briljanta pogām, to pie šāda uzvalka var nēsāt ar atpogātu apkaklīti cik tīk.

Bijušais veselības ministrs Āris Auders ar kundzi

Kungs ģērbies klasiski, var uzteikt arī kundzes izšuvumiem rotāto mēteli. Šeit arī var ņemt piemēru, kādā neuzkrītošā somā uz operu jānes maiņas apavi. Jācer taču, ka soma domāta apaviem, jo tāda izmēra aksesuāru neatstāt garderobē būtu muļķīgi. Kopumā sapratne par operas stilu ļoti laba.

Politiķis Uldis Grava ar kundzi Sarmīti

Kundzei ļoti atbilstošs mētelis ar kažokādas apkakli, kas uzskatāms par piemērotu operai, un atbilstoša rokassomiņa. Kungam ļoti skaists, klasisks mētelis un klasisks uzvalks ar kaklasaiti. Taču to visu sabojā pilnīgi nepiemēroti apavi – tad jau viņš varētu nākt uz operu arī gumijniekos.

Rakstnieki Pauls Bankovskis un Andra Neiburga

Kas attiecas uz Bankovski, šādā izskatā ierasties uz operu var tikai cilvēki, kuri neciena nedz kultūru, nedz etiķeti. Lai kāds ir cilvēka statuss un kā viņš ģērbtos ikdienā, šāds apģērbs, ierodoties operā, neliecina par labu audzināšanu. Labāk nebūtu ieradies! Arī kundzei apģērbs ir stipri ikdienišķs. Mētelis apsiets ar ikdienišķu šalli. Ļoti nepārdomāti aksesuāri – brūni cimdi, kas nesaskan ar apaviem. Un tie būtu kultūras nesēji tautai? Kauns!

Svarīgākais