Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Ušakovs noskata egli Rīgai, pašam svētku nebūs

© F64

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs šonedēļ devās mežā, lai kopā ar atbildīgajām amatpersonām un mediju pārstāvjiem izvēlētos galveno Ziemassvētku egli. Izrādās, ka mēram pašam eglītes šoziem mājās nebūs – pie vainas kaķi...

Skaistākais koks Doma laukuma vajadzībām pielijušajā Tīreļu mežniecībā tika atrasts bez problēmām, taču uz jautājumu, kurā mežā Rīgas mērs Nils Ušakovs meklēs svētku egli savam mājoklim, viņš vien nosmīnēja: «Man ir trīs kaķi mājās – viņi to eglīti «nonesīs» divu stundu laikā...»

Ušakovs uz mežu bija devies puslīdz piemērotā apģērbā un apavos – pēc slapjā meža izbrišanas un egles nolūkošanas mērs sausām kājām mierīgi turpināja pasākumu, ugunskurā cepot desas. Ievērību izpelnījās Ušakova galvassega – cepure, kādu ikdienā nēsā «Latvijas valsts mežu» darbinieki, taču žurnālistiem tā atgādināja latviešu mežabrāļu galvassegas pēckara laikā.

Atšķirībā no iepriekšējiem domes priekšsēdētājiem Ušakovs pēc egles devās bez īpaši izmeklētas kompānijas. Viņa priekštecim Jānim Birkam šajā notikumā sekoja bijušo mēru bariņš, citu gadu – diriģents Māris Sirmais ar kori «Kamēr», bet citkārt egli izraudzījušies bērnunama bērni. Par vienīgo Ušakova pavadoni šogad mežā varētu uzskatīt vienu no «Live Riga» tūrisma kampaņas simboliem – plīša egli. Tiesa, kostīmā ietērptais vīrs izskatījās nosalis, drebēja un sķita manāmi apjucis, kad pret viņu tika pavērstas kameras, fotoaparāti un mikrofoni.

Svētku egles noskatīšanā un tam sekojošā desu cepšanā pie ugunskura žurnālisti ik gadu tiekot iesaistīti jau kopš 1999. gada – toreiz svētkiem noskatīta egle ar līku galotni, par ko Rīgas dome saņēmusi nežēlīgu kritiku no medijiem. Kopš tā laika Rīgas vadītāji katru gadu žurnālistus iesaista šajā nozīmīgajā pasākumā, lai tie būtu līdzatbildīgi par nozāģētā kociņa estētisko kvalitāti. Šogad Doma laukumu rotās aptuveni 15 metru augsta, kupla egle, kas pirms 29 gadiem iestādīta Slokas papīrfabrikas vajadzībām kā izejmateriāls. Līdzīgs ir arī turpat Tīreļu mežniecībā Rātslaukumam nolūkotās egles stāsts. Nozāģēto koku vietā tradicionāli turpat mežniecībā iestādītas vairākas jaunas eglītes. Abas nolūkotās egles tiks uzstādītas Pirmajā adventē – jau svētdien, 28. novembrī.

Foto:

Meklējot kuplāko

Rīgas mērs Nils Ušakovs, meklējot svētku galveno egli, ieklausījās arī speciālistu padomos, piemēram, uzklausot uzņēmuma «Rīgas meži» valdes priekšsēdētāju Aivaru Tauriņu.

Kas strādā, tam būs ēst

Pēc nogurdinošajiem egles meklējumiem Nils Ušakovs par apetītes trūkumu nevarēja sūdzēties – saceptajām desām ātri vien pienāca beigas.

Nosalis un apjucis

Egles meklējumos Rīgas mēram soli solī uzcītīgi sekoja arī «Live Riga» kampaņas tēls.

Atdod mežam nozāģēto

«Rīgas mežu» padomes loceklis Henrijs Frīdenbergs ar Ušakovu dalījās zināšanās par eglīšu stādīšanu. Rīgas mērs vēlāk demonstrēja ierāmētu fotogrāfiju, kurā redzams pērn nozāģētās egles vietā iestādītais jaunais kociņš.