Vēlēšanu nakts - ZZS līksmojuši līdz rītam, krieviem beidzas šņabis [fotoreportāža]

Vēlēšanu provizoriskos rezultātus «PLL» sagaidīja viesnīcā «Rīdzene»,kur tos pirms gadiem četriem sagaidīja arī fonētiski un saturiski līdzīgā LPP. © Inga Nestere

Priekšvēlēšanu kampaņas un vēlēšanu kaislības beigušās, un sācies riņķa dancis, kas ar ko strādās koalīcijā, kādas ministrijas partijas ņems savā paspārnē un kādi cilvēki strādās atbildīgos amatos.

Tomēr, pirms skaidras kļuvušas jaunās valdības aprises un deputāti sākuši sildīt savus krēslus, »VZ« piedāvā atskatu un vērtējumu par aizvadīto vētraino vēlēšanu nakti.

PLL jeb miljonāru saiets

Ja rēķina pēc sanākušo naudasmaku daudzuma un ēdienu smalkuma, pirmajā vietā vēlēšanu ballīšu topā, šķiet, jāliek apvienības «Par labu Latviju» pasākums, kas noritēja viesnīcas «Rīdzene» restorānā «Piramīda». Atmosfēra bija rāmi lietišķa, varētu teikt – pastīva. Pat vērojot vēlēšanu reportāžas, sanākušo kandidātu un viņu atbalstītāju sejās nevarēja nolasīt nekādu vilšanos – vien rāmu atturību. Bagātnieki risināja lietišķas sarunas, uzkoda un iedzēra. Jāpiebilst, ja ēdamā bija papilnam, tad par dzērieniem nācās rūpēties pašam – vienalga, vai esi Andris Šķēle, Kirovs Lipmans vai no ielas ienācis Vasīlijs.

Kreisajiem beidzas "degviela"

Ja citu partiju pasākumi žurnālistiem bija brīvi apmeklējami,tad «Saskaņas centra» pulcēšanās vieta «BBārā» Vecrīgā tika stingri uzraudzīta.

Kā novēroja »VZ«, ja līdzi nav preses kartes, nav garantiju, ka tiksi iekšā, kaut arī būtu apkāries ar fotoaparātiem no galvas līdz kājām. Kas attiecas uz pasākumu, tad būtībā tas neatšķīrās no sporta bāra pasaules čempionāta laikā, ar to atšķirību, ka TV ekrānā bija nevis sporta spēles, bet gan vēlēšanu rezultāti un intervijas. Citādi – tāds pats troksnis un juceklis, ko vēl vairāk uzjundīja neapmierinātība par nelaikā beigušos bezmaksas degvīnu.

Zaļajiem zemniekiem – balle ar dziesmām un dejām

ZZS vēlēšanu ballīti varētu nodēvēt par atšķirīgu kaut vai tāpēc, ka atšķirībā no citām

partijām rezultātu gaidīšanas pasākumu tā rīkoja nevis nomātās telpās Rīgas centrā, bet gan partijas biedra Askolda Kļaviņa īpašumā Kalnciema ielā.«Roka uz pulsa» nepārtraukti tika turēta ar divu televizoru palīdzību, kas rādīja Latvijas galvenos TV kanālus, kā arī lielo ekrānu,uz kura ar datora palīdzību nepārtraukti tika rādīti atjaunoti dati par vēlēšanu rezultātiem. Jo vairāk vēlēšanu iecirkņu tika aptaujāti, jo atraisītāki un nepiespiestāki kļuva sanākušie. Ar dziesmām uzstājās gan kandidāti, gan viesi, kuru vidū jāizceļ Liepājas mērs Uldis Sesks.Tām sekoja arī dejas dzīvās mūzikas pavadībā.

Pie «Vienotības» ēd vēžus un drūzmējas

Saprotamu iemeslu dēļ lielākā drūzma un kņada vēlēšanu naktī bija «Vienotības» pasākumā, kas notika viesnīcā «Radisson Blu Elizabete». Iespējams, kņada būtu vēl lielāka, ja pārējiem svinētājiem pievienotos «Vienotības» jauniešu organizācija, taču tai bija «savs tusiņš» partijas birojā, turklāt, kā vismaz apgalvoja partijas pārstāvis Aigars Štokenbergs, – bez alkohola. Jāatzīst, ar alkoholu neaizrāvās arī citi svinētāji tā vienkāršā iemesla dēļ, ka pēc vīna glāzes būtu jālaužas cauri pamatīgam pūlim un arī tad nav garantijas, ka vīna glāze tiek dabūta. Tāpat arī izsmalcinātās uzkodas, kuru klāstā netrūka nedz vēžu, nedz garneļu, noplaka kosmiskā ātrumā.Lai arī palaikam kāds iznāca uz skatuves, lai teiktu kādu vārdu, un šķita, ka pasākumu kāds mēģina organizēt, vispārēja jucekļa iespaidu tas nekliedēja.

Labējo galā – estrādes zvaigznes

Diezgan nelatvisku vietu svinībām – restorānu «Carpe Diem» – vēlēšanu pasākumam bija izvēlējusies labējo apvienība ar grūti izrunājamo saīsinājumu «VL–TB/LNNK». Attiecīgi franču stilā bija klāti galdi un malkoti dzērieni – sarkanvīns un baltvīns. Viesu vidū bija gan apvītušās, bet joprojām sparīgās estrādes leģendas Viktors Zemgals un Viktors Lapčenoks, gan jaunā paaudze, kas ceļu šajā jomā vēl tikai lauž – šova «Dziedi ar zvaigzni» dalībnieks Mārtiņš Burke-Burkevics. Viesu vidū tikpat kā nemanīja tādus vecās paaudzes «tēvzemiešus» kā Juri Dobeli,kurš vēlēšanās bija «nobāzts» Zemgales

sarakstā ar astoto numuru, par ko esot apvainojies. Nemanīja arī šo vēlēšanu «tēvzemiešu» runasvīru Robertu Zīli. Toties palaikam parādījās tādi nu jau aizmirstībā grimstoši politiķi kā bijušais LPP pārstāvis Ēriks Jēkabsons un bijušais «Jaunā laika» Rīgas mērs Aivars Aksenoks.

Svarīgākais