"Vakara Ziņas" apkopo priekšvēlēšanu kuriozus un "lažas"

© f64

Ņemot vērā, ka priekšvēlēšanu laikā politiķi ievērojami aktīvāk runā un izrādās sabiedrībā, likumsakarīgi biežāk atgadās tas, ko mēdz dēvēt par «lažām» – kļūmīgi izteicieni, neveiklas situācijas, muļķīgas drukas kļūdas, kas parāda, ka politiķi tādi paši cilvēki vien ir.

Šlesera sarakumi

Šķiet, ka pirmajā vietā dažādu kļūmju topā izvirzījusies apvienība «Par labu Latviju», kas ir diezgan saprotams, jo šajās vēlēšanās «Šlesera partija» jūtami «spiež uz masu». Ja galvenā ir kvantitāte, tad kvalitāte, protams, nedaudz cieš. Te nav runas par neskaitāmajiem surogātpasta sūtījumiem, ko partijas kandidāti sūta visiem, sākot ar pirmklasniekiem un beidzot ar sirmgalvjiem no Dienvidsudānas, kuri savu e-pastu kļūdas dēļ reģistrējuši Latvijā, – šīs vēstules ir bez kļūdām un korektas, ko nevarētu teikt par sludinājumiem laikrakstos. Kā ievērojis trāpīgais radiorunātājs Pans Kleksis, «Par labu Latviju» savu sludinājumu Tukuma avīzē pamanījusies ielikt tieši blakus bēru sludinājumiem. Ja kādam ar šo dziļi simbolisko žestu vēl nekas netop skaidrs, tad sludinājuma autori apzināti vai neapzināti vārdā «saraksts» izlaiduši vienu «s», – tā nu laikrakstā daiļojas «sarakts nr.8»...

Balsos arī Šuplers?

Vēl kāds interesants fakts – visiem zināms, ka par Šleseru (un citiem «parlablatviešiem») grasās balsot ne viena vien slavenība, tomēr citādi kā par «lažu» nevar nosaukt to, ka, pēc partijas domā, par viņiem grasās balsot arī Rīgas «Dinamo» galvenais treneris Jūliuss Šuplers. Cik zināms, omulīgais hokejistu trenētājs pēc tautības un pases joprojām ir slovāks, kuru pie vēlēšanu urnām šī iemesla dēļ Latvijā diez vai kāds laidīs. Taču, ja reiz Šuplers grasās balsot par «labo Latviju», kāpēc to nevarētu darīt arī, piemēram, Kriss Holts un Marks Hartigans?

Rupeklis Dombrovskis

Oriģinalitātes ziņā no «lablatviešiem» neatpaliek arī saraksts «Vienotība» ar tās esošo un kandidējošo premjeru Valdi Dombrovski priekšgalā. Te vietā būtu teiciens, ka ne jau tas ir rupjš, kurš rupji runā, bet gan tas, kurš rupji domā. Politisko diskusiju laikā tiešraidē kārtējais spārnotais citāts izdevās Aināram Šleseram. «Manā laikā šis projekts jau bija gatavs, un principā krāniem, būvniekiem vajadzēja strādāt lidostā,» viņš sacīja. Dombrovskis šo frāzi pārķēra, sakot, ka, protams – krāniem, buldozeriem esot jāstrādā lidostā, un pēc tam ilgi neveiksmīgi mēģināja atjaunot diskusiju un reizē apspiest smieklu lēkmi, ko acīmredzot izraisīja gara acīm skatītā «krānu strādāšana».

Putrainais Kristovskis

Lielu rezonansi izraisīja arī «Vienotības» mājaslapā ievietotais videoklips, kurā sunim tiek piedāvāts kumosiņš par mammu, par tēti, Dombrovski, par Šleseru, par Urbanoviču un citiem politiķiem. Saprotams, ka par mammu, tēti un Dombrovski suns kumosu labprāt notiesā, atstājot plašu lauku skatītāja fantāzijai, kuriem tā vietā, lai saprastu reklāmas dziļo jēgu, vairāk nāk prātā, kādu gan draņķi sunītim mēģina iesmērēt par Urbanoviču un kāds gardums tiek par Dombrovski. Tāpat «Vienotība» ir slavena ar vienu no visu laiku putrainākajiem politiķiem Ģirtu Valdi Kristovski, par kuru bieži paliek iespaids, ka viņš no sākuma kaut ko pasaka, un pēc tam mēģina saprast, ko īsti ir pateicis, kā rezultātā vēlētāji savos blociņos var ierakstīt ne vienu vien spilgtu citātu. Piemēram, citāts LNT 900 sekunžu politiskajā diskusijā: «Jūs nestāstiet, ko jūs tur stāstīsiet, labāk atbildiet par to, ko jūs neesiet izdarījis!» – tas izsauca smaidu pat līdz tam visai agresīvi noskaņotajam Šleseram.

Svarīgākais