Miljonāru saraksts attālinās no Pulkinenas

Pēc »VZ« iepriekšējā numurā publicētā materiāla par tā sauktās zelta paaudzes miljonāru Oskara Barševska un Irēnas Pulkinenas iespējamo izputēšanu īpaši sarosījās pēdējā: atkal jau izskanējušas aizdomas par «virkni nepatiesu ziņu», «biznesa darbību graujošu faktu» un «tendenciozu faktu sagrozīšanu».

Uzņēmējai iebildumi

Smalko aprindu hronikās mūždien redzamais uzņēmējs Oskars Barševskis (57) un līdz ar to netieši arī viņa dzīvesbiedre Irēna Pulkinena (61) pašlaik ierauti skandālā, kas saistās ar apzagto un izdemolēto naktsklubu «Penthouse» Vecrīgā, Vaļņu ielā 19. Barševska oponents – bijušais biznesa partneris Edvīns Melnis – ar dokumentiem gatavs tiesā apliecināt, ka visi viņam veltītie apvainojumi par iespējamo kluba sagrābšanu un citām nelikumīgām darbībām ir odiozā biznesmeņa fantāzijas auglis. Taču savs vārds bija sakāms Pulkinenai, kurai joprojām ir respektablas uzņēmējas reputācija.

Rakstīt nav miljonus pelnīt

Šonedēļ minētās publikācijas sakarā »VZ« elektroniskajā pastā no Pulkinenas saņēma pretenziju (to, ka tā patiešām ir uzņēmējas, nevis kāda viltvārža sūtīta, »VZ« apliecināja viņas valsts valodā ar milzu grūtībām runājošā palīdze Olga Taraņenko), kurā apstrīdētas vairākas publikācijā minētās detaļas. Aiz cieņas pret godājamo uzņēmēju »VZ« nepublicēs šo pretenziju visā tās krāšņumā – ar advokāta palīdzību sastādītajā nedaudz vairāk kā A4 formāta lapas apjomīgajā dokumentā pareizrakstības kļūdu ir vairāk nekā daža laba pirmklasnieka sacerējumā –, tomēr dažās norādēs, jāatzīst, viņai bijusi relatīva taisnība.

Biznesā viss esot kārtībā

Pulkinenas piesūtītajā pretenzijā teikts, ka publikācija, uzņēmējas vēstulē minētajā redakcijā, «satur veselu virkni nepatiesu ziņu, kas ietekmē manu biznesa reputāciju un rada arī biznesa darbību graujošu faktu». Uzņēmēja uzrāda, atkal jau nosūtītajā pretenzijā minētajā redakcijā, «sekošu nepatiesu informāciju, kas būtu nekavējoši atsaucama». Proti, Pulkinena iebilst pret publikācijā minēto, ka viņas «kredītsaistības sasniedzot 4–4,5 miljonus eiro, tiesu gaiteņos jau klīstot vairākas krimināllietas, apķīlāti visi īpašumi, ieskaitot lepno māju Mežaparkā». »VZ« tiešām atvainojas godājamajai uzņēmējai, jo ieminēties par «visu īpašumu apķīlāšanu» bija pārsteidzīgi: noteikti viņas īpašumā ir, iespējams, velosipēds, franču veļas komplekts un/vai kāda dārgāka mantība, bet kā ar tiem nekustamajiem īpašumiem – par to turpinājumā. «Visi mani darījumi par ieņēmumiem, dāvinājumiem, citādiem atsavinājumiem un radītām saistību tiesībām tiek uzrādīti manā privātpersonas gada ieņēmumu deklarācijā,» teikts pretenzijā, iebilstot arī pret to, ka «Gold Club» (šī firma ierīkoja «Penthouse») īpašnieks Melnis 50% akciju viņai uzdāvinājis apmaiņā pret aizdevumu 30 000 eiro apmērā. Kā »VZ« atzina Melnis, – tas esot bijis aizdevuma līgums. Starp citu, Pulkinenas minētā privātpersonas gada ieņēmumu deklarācija, kurā it kā jebkurš varētu mierīgi pārliecināties par viņas finansiālajām saistībām, nav publiski pieejams dokuments, bet tas nu tā...

Ķeramies pie faktiem!

Bet nu pie faktiem: tie skaudri liecina, ka šogad Latvijas miljonāru sarakstā Pulkinenas vārdu nevarēs atrast – uzņēmējas un smalko aprindu hronikas varones biznesa problēmas izrādījušās daudz nopietnākas, nekā bijis publiski zināms līdz šim. Pašlaik, kā rāda Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati, neapķīlāta no visiem eksmiljonāres īpašumiem palikusi tikai puse no niecīga 26,4 kvadrāmetru dzīvoklīša Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 4, kā arī 102 kvadrātmetru dzīvoklis Elizabetes ielā 17, neliela daļiņa no namīpašuma Grēcinieku ielā 1 un īpašums Saulkrastu novadā. Savukārt Ģertrūdes ielā 30 uzņēmējai jau ilgāku laiku piederējuši vairāki dzīvokļi, no kuriem divus viņa 2002. gadā par nepilniem 80 000 latu gabalā pārdevusi advokātam Egilam Radziņam un tagadējam Rīgas domes deputātam Olafam Pulkam. Taču atlikušais īpašums pagājušā gada oktobrī par 182 000 latu ieķīlāts «Nordea bankā», turklāt šī pati hipotēka uzlikta arī uzņēmējai piederošajam 309 kvadrātmetru dzīvoklim Elizabetes ielā 17. Uzņēmējai gan vēl pieder 59 kvadrātmetru dzīvoklis Riharda Vāgnera ielā 14, arī 195 kvadrātmetru dzīvoklis Elizabetes ielā 17 un divi pamatīgi īpašumi Mežaparkā – Ščecinas ielā 6 un Bergenas ielā 1/3. Taču arī tie apķīlāti par vairāk nekā 524 000 latu, un oficiālie reģistri rāda, ka šie īpašumi apķīlāti sakarā ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu lietā, kurā prasītāja ir «Parex banka». Tāda, lūk, situācija.

Svarīgākais