Barševskim un Pulkinenai draud izputēšana

© Gatis Gierts F64

Par miljonāru uzskatītais Oskars Barševskis pamatīgi sanīdies ar saviem bijušajiem biznesa partneriem, kuri tiesībsargājošajām institūcijām jau adresējuši attiecīga satura iesniegumus.

Izskatās, ka uz tipiskām "jaunā latvieša" ārišķībām tendētajam Barševska dzīvesveidam drīzumā gaidāmi trīs āmurīša klaudzieni ūtrupes vadītāja izpildījumā. Tāpat iespējams, ka šo pašu ceļu ies arī viņa dzīvesbiedre Irēna Pulkinena.

Izdemolētā senioru erotika

Smalko aprindu hronikā uzņēmēji Irēna Pulkinena (61) un Oskars Barševskis (57) ir itin bieži viesi – abiem patīk "pazīmēties" greznos pasākumos, kuros netrūkst prominentu viesu. Pērn decembrī tika atklāts dzīvespriecīgajam tandēmam piederošais lepnais naktsklubs "Penthouse" pašā Vecrīgas sirdī, Vaļņu ielā 19, kas vēl vairāk stiprināja pārliecību par abu finansiālo rocību, taču jau tad parādījās aizdomas, ka šim šķīvītim ir tikai zelta maliņa, bet pats šķīvītis... nepastāv.

Savulaik Barševskis bija prestižo klubu "Underground" un "Mirāža" īpašnieks, bet "Penthouse" tika raksturota kā "erotiska izklaides vieta cilvēkiem cienījamā vecumā". Sākotnēji klubam tika solīts ilgs un laimīgs mūžs, taču nepagāja ne pusgads, kad "Penthouse" tika slēgts, pēc paša Barševska teiktā, it kā uz visiem laikiem. Iemesls – kluba telpās notikusī zādzība un demolēšana.

Vainīgie jau zināmi?

Barševska žēlabainajam stāstam par kluba izdemolēšanu bija pietiekami liela publicitāte. "Nozagta datortehnika, viss dārgais alkohols, skaņas un gaismas tehnika, antikvāra mēbeles, seifs ar naudu un neskaitāmi interjera priekšmeti," žurnālam "Kas Jauns?" sūdzējās miljonārs, lēšot, ka kopējā zaudējuma summa ir aptuveni 60 000 latu. Izdevumam viņš demonstrēja arī mistiskā kārtā automašīnas priekšējā stiklā radušos caurumu (it kā tās esot ložu pēdas), informēja par to, ka vērsies policijā, lūdzot nodrošināt viņa, kā arī tuvinieku un biznesa partneru personisko drošību, turklāt pat norādīja uz iespējamo ļaundari – bijušo biznesa partneri un "Penthouse" līdzīpašnieku Edvīnu Melni. Draudus esot saņēmusi arī Pulkinena, kurai izteikti brīdinājumi nekaitināt kluba aplaupītājus, citādi "būšot lielas problēmas". Iebrucēji klubā esot fiksēti videokamerās, un Barševskim tur norēgojies oponenta brālis Gunārs Melnis, ceļu policists.

It kā pelna, it kā zaudē

"VZ" rīcībā nonākušas "vaininieka" Meļņa policijai nosūtīto iesniegumu kopijas, kas uz notikušo liek raudzīties citām acīm. Dokumenti liecina, ka Melnis bijis "Gold Club" (tā ierīkoja naktsklubu) sākotnējais īpašnieks, bet vēlāk 50% akciju uzdāvinājis Pulkinenai (apmaiņā pret aizdevumu 30 000 eiro apmērā). Barševskis sākotnēji pieaicināts tikai kā kluba tēls, lai piesaistītu publicitāti, bet drīz sajuties tik varens, ka paziņojis Melnim par viņa neprasmi strādāt. "Es īpaši neiebildu, jo biju pārliecināts, ka saņemšu dividendes. Pēc aptuveni trim mēnešiem man radās aizdomas, ka firmā tiek veiktas nelikumīgas darbības ar naudas līdzekļiem, netiek maksāti nodokļi un, iespējams, valdes locekļi piesavinās lielu daļu no kluba ienākumiem," iesniegumos raksta Melnis. "Iepazīstoties ar SIA "Gold Club" veikto uzņēmējdarbību un bilancēm, no dokumentiem redzams, ka ienākumi pēc kluba atvēršanas ir aptuveni 50 000 latu. Nav saprotams, kur nauda ir iztērēta, jo preču piegādātājiem nav samaksāts, par telpu īri nav maksāts (parāds 20 000 latu), un kopējais parāds sastāda aptuveni 40 000 latu," informē Melnis. Beigu galā izrādījies, ka maijā reģistrēta SIA "Divino Riga", kas pārņēmusi "Gold Club" materiālās vērtības, taču bez Meļņa ziņas.

Galvenais atrast "bagātu veci"

Melnis kā absurdas noraida aizdomas par to, ka viņš inscenējis kluba aplaupīšanu – apsardzes pakalpojumus parādnieku nežēlastībā kritušajam Barševskim kādreiz nodrošinājušais "Gold Club" izveidotājs esot bijis pirmais, kas par šo notikumu ziņojis policijai. Tikai pēc kādas nedēļas to darījuši pašreizējie īpašnieki.

Starp citu, kluba demolēšana un apzagšana Barševskim izrādījusies pat daļēji izdevīga. Proti, "VZ" rīcībā ir papildu vienošanās pie 2009. gada 20. augusta noslēgtā telpu nomas līguma starp SIA "B.L.Property Agents Ltd." un SIA "Gold Club" (to parakstījis Barševskis), kas liek līdz 31. maijam naktskluba apsaimniekotājiem nomaksāt visu parādu par telpu nomu, kas šovasar jau bija izaudzis līdz 18 627 latiem. Ja parāds nebūtu nomaksāts, tad Barševski & Co tik un tā izliktu aiz durvīm. Iespējams gan, ka parāds bija nomaksāts, jo uz skatuves parādījies kāds Khalids Rodans, kurš dzimis Kuveitā, bet dzīvo Spānijai piederošajā Ibicas salā – viņš uzrādās kā 50% jaundibinātās "Divino Riga" kapitāldaļu īpašnieks un, pēc neoficiālas informācijas, ir kārtējais Pulkinenas biznesa partneris. Kārtējais – jo šī dāma ar apbrīnojamu veiksmi līdz šim ārzemēs atradusi bagātus vīriešus, kuri gatavi investēt viņas biznesā lielas summas... Arī pašlaik ne Pulkinenas, ne Barševska viedokli par notiekošo uzzināt nebija iespējams, jo viņi esot kaut kur Spānijas plašumos.

"Bomzis" miljonārs

Interesanti, ka akurāt pērn decembrī, kad kluba "Penthouse" durvis jau tika gatavotas vaļā vēršanai, dzīves baudītājs Barševskis bija pieteicis savu maksātnespēju. Publiski pieejamā informācija liecināja, ka tobrīd viņam piederēja plašs dzīvoklis Vecrīgā, uz kuru par labu "Parex bankai" bija reģistrētas 351 000 un 437 000 latu hipotēkas, kā arī zemesgabals Babītes pagastā, kas bija apgrūtināts ar 536 000 latu hipotēku par labu "pareksam". Piesakot maksātnespēju, Barševskis esot sekojis daudzu piemēram, kuri šajā procesā redzot vienīgo izeju, kā saglabāt īpašumus, neatdodot tos bankai, ļaujot atbrīvoties no parādsaistībām un finansiāli atlabt.

Uz "VZ" jautājumu, kāpēc uzsākts bizness ar šādu uzņēmēju, Melnis tikai smagi nopūtās: "Protams, visa Latvija runā, ka viņi ir "uzmetēji", bet es tā strādāt neprotu. Barševskim ir talants – viņš pat mironi pierunās aiziet pēc polša." Melnis apgalvo, ka par miljonāru uzskatītajam vīram "kabatā nav pat piecu latu", bet banka nesen atņēmusi arī ieķīlāto dzīvokli. Pēc neoficiālas informācija, drūma finansiālā situācija esot arī dzīvesbiedrei Pulkinenai: kredītsaistības sasniedzot 4–4,5 miljonus eiro, tiesu gaiteņos jau klīstot vairākas krimināllietas, apķīlāti visi īpašumi, ieskaitot lepno māju Mežaparkā.

Tiesu sēdes garantētas

Patiesībā Pulkinenai bizness būtu gājis no rokas, ja vien viņa uz sava kakla nebūtu turējusi arī Barševski, – tā "VZ" teica kāda šo ģimeni labi pazīstoša persona. Ar viņu vienās domās bija arī citi aptaujātie.

Pašlaik jau ir skaidrs, ka pēc Meļņa iesniegumiem 90. gadu sākuma spozmi atgādinošajam "jaunlatviešu" pārim nāksies piestaigāt uz Tiesu namu. Iespējams, ka savu vārdu teiks arī ceļu policists Gunārs Melnis, kura seju "Penthouse" aplaupīšanas faktu konstatējošajās videokamerās var konstatēt tikai "Zvaigžņu karus" saskatījies indivīds – vismaz "VZ" tas neizdevās. Žēl vienīgi, ka pēc "Penthouse" slēgšanas vairs neizdosies pārbaudīt "VZ" rīcībā esošo neoficiālo informāciju, ka patiesībā šis klubs bija tikai aizsegs netiklām darbībām.

Kad no biznesa atstumtais līdzīpašnieks Melnis ieradies kluba telpās kā vienkāršs apmeklētājs, viņš tur esot ieraudzījis šausmu lietas – dažādus pārkāpumus grāmatvedībā, finansēs utt. Taču interesantāko viņš pateica it kā starp rindām, tādējādi apstiprinot "VZ" aizdomas: "Nepabaidīšos teikt – [jaunie īpašnieki] uztaisīja mauku māju...", proti, "Penthouse" esot kļuvis par sevis piedāvāšanas vietu vieglas uzvedības sievietēm. Protams, vārdiņu "prostitūcija" oficiālās sarunās neminēja neviens no "VZ" oficiāli vai anonīmi aptaujātajiem...

Svarīgākais