Zatlers savulaik operējis arī zirgus

© Inga Nestere

Pagājušās nedēļas nogalē Rīgā, sporta centrā «Kleisti» notika Pasaules kausa posms jāšanas sportā. Pasākumā bija arī Latvijas valsts galva – Valdis Zatlers, kam, kā izrādās, ar zirgiem savulaik ir bijusi daudz ciešāka saistība, nekā to varētu domāt.

Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu apskatīja Kleistu sporta centru, cītīgi vēroja sacensības, kā arī apbalvoja vienu no uzvarētājiem – Igaunijas jātnieku Urmasu Rāgu. «Šī ir pirmā reize Baltijas valstu vēsturē, kad jātniekus apbalvošanā godina valsts augstākā amatpersona,» pauda acīmredzami pagodinātais Rāgs.

Izrādās, ka prezidentam zirgi ir īpašā goda vietā. Pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, savulaik Zatlers, kad vēl bijis praktizējošs ķirurgs, glābis vairākus zirgus praktiski bezcerīgās situācijās. Kopā ar veterinārārstu Juri Tolpežņikovu viņš mācījies Rīgas 50. vidusskolā (tagadējā Rīgas Centra humanitārā vidusskola), un abus vienojusi kopīga interese par medicīnu. Kad Tolpežņikovam bijusi nepieciešama palīdzība, lai glābtu kādu zirgu, viņš vērsies tieši pie bijušā skolasbiedra. Abi būrušies cauri neskaitāmām grāmatām, teorijā apguvuši praksē nepieciešamās iemaņas, līdz beidzot sasniegts rezultāts – palīdzēts vairākiem sporta zirgiem. Jāšanas sporta pazinēji uzsver, ka sporta zirgiem svarīgākās ir kājas – pat vismazākā trauma tos spēj izsist no ierindas, to glābt var tikai operācija pieredzējuša ķirurga virsvadībā, diemžēl Baltijas valstīs tik sarežģītas medicīniskās manipulācijas netiek veiktas un vienīgās cerības ir uz Rietumu ārstiem, kas ir visai dārgi. Līdz ar to vairāki sporta zirgu saimnieki ir ļoti pateicīgi Zatlera un Tolpežņikova tandēmam, kuri spējuši glābt karjeru un varbūt pat dzīvību daudziem zirgiem.

Svarīgākais